Két teltházas előadást is tartottak az Alföldi Róbert főszereplésével készült Igenis, miniszterelnök úr! című darabból vasárnap Szigetvárott, a Vigadóban. Így hétszázan látták a Pécsett letiltott darabot, de a Kodály Központban még ennél is többen lehettek volna egy előadás alatt, értelemszerűen sokkal jobb technikai, akusztikai és klimatikus körülmények mellett, de a színház-szerető többség azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy ebben a helyzetben ez már csak egy kis plusz bosszúságot jelentett, és éppenhogy nem a szigetváriak felé volt ez panasz, sőt, többen is kiemelték, hogy köszönet illeti a várvédő Zrínyi városát, hogy helyet adtak a vendégelőadásnak. És az már csak egy fricska a hatalom felé, hogy a Vigadót Orbán Viktor kedvenc építésze, Makovecz Imre tervezte, sőt élete főművének tartotta. Az más kérdés, hogy (jelen állapotában) igazából nem alkalmas színházi előadás megtartására.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Kultúrbrigád és a budapesti Átrium Színház közös előadását az utóbbi intézményben már több, mint négy éve játsszák. Az angol komédia két egymásutáni vasárnapi szigetváris előadása így a 107. és a 108. volt a sorban, a szigetországban azonban sikeres tévésorozat is készült már az alapot jelentő színműből. A Szabad Pécs mindkét, a délután négykor, majd az este hétkor kezdődő előadás közönségét is kérdezte arról, hogy miért érkeztek, van-e esetleg politikai üzenete a pécsi és az országos vezetés felé annak, hogy vettek jegyet, és elutaztak Szigetvárra, illetve mit gondolnak arról, hogy indoklás nélkül törölték az eredetileg ugyanerre a napra, de Pécsre, a Kodály Központba tervezett előadást. És arról, hogy nem csak, hogy egy szó nélkül szüntették be a jegyértékesítést, de azóta sem szólalt meg igazából ebben az ügyben senki, sem a hatalom, sem a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. részéről.

Illetve ezzel kicsit csúsztatunk, Páva Zsoltot sikerült megszólaltatnia a Szabad Pécsnek, igaz, ő annyit mondott a kameránk előtt, hogy meglesz tartva az előadás, az nem marad el. Illetve, hogy forduljunk Vincze Balázshoz, a ZSÖK ügyvezetőjéhez, mint illetékeshez.

 

 

 

 

 

És valóban, nem maradt el az előadás, mert civilek elkezdtek szervezkedni, és eközben jutottak el nem pécsi, hanem másik baranyai helyszínhez, Szigetvárhoz, ahol viszont fogadták a darabot.

 

 

 

Mint megírtuk, a pécsi előadásra kb. 900 jegyet lehetett volna eladni, a szigetvári Vigadóba, kétszer 350 jegyet. A Kodályba két hét alatt éppen ennyi, kb. 700 jegy fogyott el, amikor leállt a jegyértékesítés. Azok automatikusan érvényüket veszítették, a jegyértékesítő vissza is utalta az összegeket, de Szigetvárra újra/külön kellett színházjegyet vásárolni. Egy napon belül el is adták az összes jegyet, amikor megnyitották az értékesítést.

 

 

 

Érvényesíteni szeretnék a kötbért

Zsedényi Balázs, az Átrium Színház produkciós menedzsere a helyszínen a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy a napokban fog lejárni az az egyhónapos határidő, ameddig a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. válaszolhat elviekben nekik arra, hogy minek tekintik ők azt (jogilag), hogy megnyitották a jegyértékesítést, amely két hétig tartott is, és persze arra is választ kértek, hogy mi volt az oka a fellépés  lefújásának. A határozott céljuk az, hogy érvényesítsék a szerződésben kikötött kötbért, s ha ebben nem tudnak megállapodni, akkor akár jogi útra is terelik majd az ügyet. Hivatalos választ mindmáig nem adtak nekik arra, miért mondták le szó nélkül a jegyértékesítést.

A Szabad Pécs interjút készített Szigetváron Alföldi Róberttel, amit hamarosan olvashatnak, külön cikkben.

KategóriákMETÁL