A komlói mini zoo, egy másfél éve működő magánállatkert története önmagában is érdekes, de a zoo-ban dolgozó állatbarátok időnként állatmentőkként is eljárnak, ami rendre kiakasztja a cukiságbarométert ? teljesen jogosan, amúgy. Kedden késő este egy rókacsalád csatornába esett kicsinyeit mentették ki, s munkájuknak köszönhetően most már mind a négy rókakölyök biztonságban van. FRISSÍTVE! 

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTVE – szerda 9.30h

Visszakerültek a családhoz a kisrókák

 

Kedden este fél tíz után kapott hívást a komlói magánállatkert arról, hogy segítsenek, mert kisrókák kerültek veszélybe, s bár nekik nem fő profiljuk az állatmentés, nem állatmentők, ha idejük,energiájuk engedi, képesekek a feladat elvégzésére, ráadásul még úgymond profilukba is esik, akkor nagyon szívesen mennek hasonló esetekben, csakúgy mint tegnap, mondta szerdán reggel a Szabad Pécsnek Faragó Endre, a Mini Zoo Komló alapító-vezetője. Egy komlói, körtvélyesi csatornába esett bele négy kisróka, esélyük sem volt, hogy onnan kijussanak, így ha nem segítenek rajtuk, akkor éhen pusztulhattak, vagy egy kiadósabb eső után meg is fulladhattak volna. Ez tehát azon ritka esetek közé tartozik, amikor az ember kisrókával találkozik, és az a jó tanács, ha megfogaj az álllatokat, miután most közvetlen vészhelyzetben voltak. Ilyenkor azonban legalább egy kesztyűt kell húzni, hogy az ember saját magát is védje, és a lehető legkevésbé kerüljön emberi szag az állatokra. Vagyis alapesetben, ha kisrókát látunk, és nincs életveszélyben, ne emeljükl fel, ne simogassuk, hansúlyozta az állatkert vezetője. A körtvélyesi csatorna, ahová belepottyantak a kölykök, nagyjából öt-hat méter mély volt, és körülbelül húsz perc alatt sikerült a kicsiket kimenteni, és visszaengedni abba a közeli kotorékba, ahol a családjuk volt. Később kaptak olan jelzést is, hogy sikerült, az anyaróka visszafogadta a kicsiket.

 

A rókakölykök “visszafogadásáról” készített videót elkértük annak gazdájától (Köszönjük, Nóri!), és cikkünk alján látható.

 

KORÁBBAN ÍRTUK

?Jelentjük az utolsót is kimentettük, mindenki jól van és mehettek vissza a mamihoz? – írták a komlói magánállatkert Facebook-oldalán, az alábbi videóhoz fűzve a szöveget.

 

 

Azt is írták ugyanitt, hogy a bejelentést kedden este tízkor kapták, és most már minden kisróka biztonságan van. A kölyköket a megtalálásuk helyszínének közelében szabadon engedték, így azok csatlakozhattak az anyjukhoz.

 

 

A csatornába pottyant kis ravaszdiak – Fotó forrása: Facebook.com

 

A komlói miniállatkertről éppen a napokban közölt riportot az RTL Klub Híradója, amelyben az állatkert alapító-vezetője, Faragó Endre éppen arról beszélt, hogy ők egy árván maradt kisrókát is nevelnek a komlói állatkertben. És, hogy sok esetben éppen azért hagyja magára az anyja a kis rókakölyköt, mert ha emberrel találkoznak, akár a természetben, akár a lakott településekre betévedve, nem kevesen azonnal felveszik, megsimogatják, babusgatják, csakhogy az ember érintése után már nem gondoskodik a kölyökről az anyja, így felelőtlenség így eljárni.

Az öthetes Szonját is magára hagyta az anyja az erdőben. Ezért nevelik a komlói állatkertben, tápszerrel és csirkehússal. Ha felnő, mindenképpem megpróbálják visszaszoktatni az erdőbe, de ha ez nem sikerül, akkor a park másik rókájának lesz a párja.

 

 
 
  

A komlói mini zoo a másfél évvel ezelőtti nyitás óta is folyamatosan fejlődött, bővült, mostanra mintegy ötven állatfaj látható náluk, több mint száz példányt tekinthetnek meg a látogatók, óvodás- és iskolás csoportokat is fogadnak, és táborokat, foglalkozásokat is szerveznek.

KategóriákMETÁL