Sérült a választás tisztasága az egyik pécsbányai, azaz a pécsi 040-es szavazókörben április 8-án délelőtt – ezt április 27-i végzésében a Kúria mondta ki. A hírről elsőként az Átlátszó számolt be, miképpen magáról a fura esetek egyikéről elsőként a Szabad Pécs, a máskról a Pécsi Stop írt még április 8-án. A határozat önmagában is izgalmas, de annál inkább az, ha tudjuk, hogy mindez azt követően történt, hogy a baranyai majd az országos választási bizottság is elutasította a jogsértést bejelentő választókörzeti bizottságba delegált, Konkoly-Thege Júlia pécsi civil érdekvédő beadványát.

A cikk a hirdetés után folytatódikA beadvány szerint a választókerületben ?egyes választópolgárokat anyagi ellentételezéssel úgy befolyásoltak, hogy választójogukat egy meghatározott jelölt és jelölőszervezet javára éljenek, a visszaélést szervezők pedig ezen cél megvalósításához segítséget nyújtottak [valamint] dokumentálták és ellenőrizték egyes választópolgároknak a választáson való részvételét.?

Konkoly-Thege Júlia ismert pécsi civil érdekvédő és aktivista. Pécsbányán él, ott, annak egyik szavazókör bizottságának egyik delegáltja lett az április 8-i választáson. A Számoljuk együtt! Nevű szervezet, illetve Mellár Tamás és az MSZP delegálta, így ő lett a pécsi 040-es szavazókör szavazatszámláló bizottságának egyetlen nem fideszes és nem ?hivatásos? tagja.

Két nem kissé fura eset

1.

Az Átlátszó cikkében is elmesélik azt a teljesen szűrreális jelenetet, amit április 8-án a Szabad Pécs írt meg, hogy Baranya 1-es választókerület egyik pécsi szavazókörében egy férfi lépett a szavazóhelyiségbe, felvette a szavazólapot, majd segítséget kért a szavazatszámláló bizottság tagjaitól. A bizottság elnöke és egy szavazóköri delegált ajánlkoztak, mire a férfi kibökte, hogy neki Hoppál Péterre kell szavazni, ő ezért kapott fizetséget. A meglepett bizottsági tagok felvilágosították, hogy ebben a választókerületben nem Hoppál, hanem Csízi Péter a kormánypárti jelölt. A férfi ezek után kiment, röviden tanácskozott az utcán várakozó kisteherautó sofőrjével, majd visszajött, és leadta a szavazatát.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a férfi mindaddig úgy viselkedett, mint bárki más, ameddig befáradt a szavazólappal a fülkébe, majd kis idő múlva jött ki, hogy valamit nem ért, mert nem találja a szavazólapon Hoppál Pétert, márpedig neki azért fizettek, hogy Hoppálra voksoljon.

Nem vették fel a jegyzőkönyvet

Konkoly-Thege ezt követően kívánt jegyzőkönyvet felvetetni az esetről, de   ez úgy működik, hogy erről neki ezt indítványoznia kell, és azt a bizottság többi tagjának el kell fogadnia, ugyanakkor ezt az indítványt nem támogatták. Nem hivatalos jegyzőkönyvben azonban kérte az eset rögzítését, és azt a bizottság elnökével és összes tagjával alá is íratta, és lepecsételtette.

2.

Később három férfi érkezett a szavazóhelyiségbe, ám szavazni csak ketten kívántak. A szavazófülkébe viszont hárman vonultak be, ott hangosan egyeztettek arról, hogy kire kell szavazniuk valakinek a megbízásából, ezt követően távoztak.

Konkoly-Thege úgy látta, hogy a ?kisérőnél? egy névsor van, amelyről már kihúztak néhány nevet. Mivel személyesen is ismerte a két szavazó fiatalembert, utánuk indult, hogy magyarázatot kérjen tőlük. Az utcán érte utol a három férfit, akik akkor már egy kisebb csoporthoz csatlakoztak, s éppen azt beszélték, hogy  kellene még ?elhozni? embereket. Számon kérte ezért őket, közben – titokban – felvette a beszélgetést, majd annak leiratát is csatolta a választási bizottsághoz benyújtott iratokhoz.

Fuvarozhatták a pénzért (?) szavazókat

Azt mondták neki, hogy az egyikük nagybátyjával egyeztettek éppen, az ő kedvéért jöttek el szavazni egyáltalán. Neki ugyanis valaki fizet, hogy fuvarozz az embereket, hogy menjenek szavazni a Fideszre.

Újabb nem hivatalos jegyzőkönyv

Konkoly-Thege ezt az esetet is jegyzőkönyveztetni próbálta, de ezt is elutasították. A második nem hivatalos jegyzőkönyvet azonban már csak az elnök írta alá rajta kívül.

Mellár Tamás nyert, ezért nem bolygatták az ügyet?

Konkoly-Thege Júlia még április 8-án értesítette az őt delegáló MSZP helyi kampánystábját, de mint az Átlátszó írja is, és amit a civil érdekvédő lapunknak is elmondott, azt a választ kapta, hogy ha Mellár Tamás nyer, akkor nem tesznek bejelentést, később a pesti központra hivatkoztak, mondván ők sem akarják már bolygatni ezt az  ügyet.

A TASZ-hoz fordult 

Így hát a pécsi civil a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet segítségét kérte a két április 8-i pécsi eset után. Annak is a választási jogsegélyszolgálatát, velük nyújtott be április 11-én kifogást a Baranya megyei 1-es Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz (OEVB).

A jogsértés megállapítását kérte

Azt kérte, hogy a választási bizottság állapítsa meg a jogsértést, azt, hogy sérült a választás tisztasága, az önkéntesség és a jóhiszemű joggyakorlás alapelvi követelménye. Mindezzel együtt azt is kérte, hogy a választási bizottság semmisítse meg a szavazóköri eredményt, és rendelje el a szavazás megismétlését.

Azt azonban ?az első körben? elutasították

Ők azonban elutasították a beadványt, mondván semmilyen szabálytalanságot nem találtak egyik esetben sem.

 

A Bizottság szerint magányszemélyek beszélgettek egymás között politikai kérdésekről, ezt pedig nem tiltják a választás rendjével kapcsolatos jogszabályok. Annak sincs jelentősége, hogy a választópolgár a szavazókörben milyen megjegyzést tesz (?Engem azért fizettek, hogy Hoppál Péterre szavazzak?), és azt sem tiltja semmi, hogy a szavazóhelyiségen kívül a választópolgár beszélgessen valakivel, akinél papír és toll van.

A Bizottság álláspontja szerint a hangfelvétel mindössze beszélgetést, véleménynyilvánítást tartalmaz, a csatolt fényképeket pedig időbélyegző híján nem tudja bizonyítékként értékelni.

 

És a második körben is

A pécsi civil, Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje segítségével ferllebbezett az OEVB határozata ellen – a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ők,  igaz, csupán egy szavazattal, 11:10 aránnyal, de helyben hagyták az OEVB határozatát – lényegében megismételve annak érvelését is: a delegált nem tudta bizonyítani, hogy pénzért szavaztattak, illetve szállítottak választópolgárokat.

De kitartottak,továbbmentek, nem hagyták annyiban

Konkoly-Thege Júlia és Hüttl Tivadar viszont ez után is tovább ment, három nappal később felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, ennek kapcsán született meg április 27-én a Kúria végzése.

 

Mint az az Átlátszó cikkében is olvasható, a Kúria múlt heti döntésének a választás eredménye szempontjából nincs semmilyen jelentősége, ráadásul a határozatokban sem szerepel a párt neve, de a független szavazóköri delegáltk beadványa után megszületett jogerős végzés közvetetten azt mondja ki, hogy két konkrét ügyben a Fidesz érdekében történt választási csalás.

 

 

KategóriákMETÁL