Bánki, Hoppál, Nagy, Hargitai is megszavazta “a T/9790/21. számú egységes javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit”, vagyis a koronavírus törvényt. Más néven felhatalmazási törvényt, avagy az ellenzék által csak túlhatalom törvényként emlegetett jogszabályt. A Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk képviselői szavaztak igennel.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ellenzék összes javaslatát lesöpörték az asztalról. Azt is, hogy a járványhelyzet miatti extra jogosítványokat az Orbán Viktor vezette kormány ne konkrét időbeli korlát nélkül kapja meg, hanem azt csupán 3 hónapra szavazzák meg, amit újabb 1 hónappal lehet meghosszabbítani, azaz időbeli korláttal.

Merthogy azt senki sem vitatta, az ellenzéki képviselők sem, hogy ebben a különleges helyzetben különleges és rendkívüli intézkedésekre, például rendeleti úton történő kormányzásra és a parlamenti munka felfüggesztésére is szükség lehet.

Az ellenzéki pártok hajlandóak lettek volna támogatni a koronavírus törvényt, ha abba a felhatalmazást illetően időkorlátot építenek be.

Ha a kormánypártok és a Mi Hazánk által megszavazott “túlhatalom” törvény megkapja a még szükséges jóváhagyást, akkor akár már éjféltől, azaz kedd 0.00 órától életbe is léphet.

Az új tövény szerint Orbánék rendeleti úton is kormányozhatnának, a parlamenti munka teljes mellőzésével is, egyes törvények alkalmazását felfüggeszthetik, törvényi rendelkezésektől eltérhetnek,sőt más rendkívüli intézkedéseket is hozhatnak.

Így most, a március 15-i ünnepi beszéde óta a nyilvánosságban a veszélyhelyzet ellenére sem megszólaló Áder János államfőn is múlik, hogy mikortól lép érvénybe az új jogszabály. Ő ugyanis alá is írhatja azonnal, jóváhagyólag, de akár vissza is küldheti a parlamentnek megfontolásra.

Már, ha vannak vele aggályai.

KategóriákMETÁL