Mégsem épít gyárat egyelőre Kozármislenyben a nagy német autóipari beszállító, a Fehrer Automotive GmBH, értesült a Szabad Pécs. Mindez nagy érvágást jelent a baranyai munkaerőpiacnak, a Fehrer ugyanis négy éven belül ezer főnek biztosított volna munkát. A visszalépésnek a munkaerő-hiány az oka, de politikai okok is meghúzódhatnak mögötte.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajnos igaz a hír, valóban nem épít gyárat Kozármislenyben a Fehrer, erősítette meg a Szabad Pécsnek lapunk értesülését Bíró Károly. Kozármisleny független polgármestere azt mondta, hogy bizonytalan időre elhalasztották a nagy autóipari gyártók számára beszállítóként elsősorban üléseket és kartámlákat készítő Fehrer új magyarországi egységének a megépítését. Őt azonban arról biztosították, hogy ha a cég mégis vállalja a magyarországi bővítést, akkor egészen biztosan Kozármisleny mellett döntenek, ahogyan ez történt a múlt évben, hiszen, mint megírtuk, egy elviekben már eldöntött, és alaposan előkészített döntésről volt szó, számos kedvező üzleti tárgyalás után döntött úgy a német cég menedzsmentje, hogy a kozármislenyi ipari parkban építik meg az új magyarországi gyárukat.

Így hát a két, már ismert, tervezett nagy autóipar  fejlesztésből, úgy tűnik, csak a Bolta Werke valósul majd meg, amint azt lapunk éppen kedden megírta.

Arra a kérdése, hogy mi áll a visszalépés hátterében, Bíró Károly úgy felelt, hogy egyrészt sajnos egyes pécsi fideszes politikusok ténykedése, akik sokáig amellett kardoskodtak, hogy Kozármisleny helyett Pécsre vigyék el a tervezett gyáregységet, ami nyilvánvalóan nehezítette és késleltette az üzem megnyitását. Erről azonban többet kérdésünkre sem kívánt mondani a kozármislenyi polgármester.

Már csak azért sem, mert a döntés fő oka a magyarországi munkaerő-piaci helyzet kedvezőtlen alakulása, amit Fehrer is megtapasztalt a tudomása szerint, hangsúlyozta a kozármislenyi polgármester.

A Fehrernek ugyanis, mint idén januári cikkünkben megírtuk, már van magyarországi érdekeltsége, móri telephellyel rendelkeznek, ez a Fehrer Automotive-Rába Kft. Márpedig éppen a kormányközeli Magyar Idők írta azt meg egy hete, hogy több, a munkaintenzív ágazatban működő multi cég viszi el a termelését vagy egyes termelési egységeit hazánkból, avagy fújnak le emiatt már eltervezett fejlesztéseket az alacsony hozzáadott értékű összeszerelésbe, termelésbe bevonható munkaerő hiánya miatt, leginkább Ukrajnába, Szerbiába és a Távol-Keletre.

 

 

A Fehrer is küzd azzal a problémával a móri telehelyét érintően, amit fentebb idéztünk a kormányközeli lap cikkéből, emiatt nem vállalták az alaposan előkészített fejlesztést.

A harmadik, és szintén fontos oka pedig a gyárépítés visszavonásának/elhalasztásának Bíró Károly szerint az lehetett, hogy a német cég a kozármislenyi gyártócsarnok megépítésére olyan magas árat kapott, amely már súrolta a németországi árszínvonalat is, azaz szinte bárhol Németországban megépíthették volna azon az áron az új gyártócsarnokot, mint amiről az ajánlati ár szólt. 

 

Pedig Hoppál Péter is ígérte a segtíséget

A pécsi önkormányzat online lapja, a Pécsma is írt a Szabad Pécs cikke után arról, hogy Kozármislenybe autóipari beszállító érkezik, és abban Hoppál Péter, azóta újraválasztott pécsi parlamenti képviselő, korábbi államtitkár is megszólalt.

?Így volt ez a szóban forgó ügyben is, ahogy más, pécsi befektetések esetében Csizi Péter képviselőtársammal, most egymagam folytattam egyeztetéseket a megfelelő kormányzati szereplőkkel és a HIPA, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökség képviselőivel – vázolta Hoppál Péter. A képviselő elmondta, a közelmúltban megkereste a kozármislenyi önkormányzat, hogy túl kicsinek tartják magukat egy ekkora beruházáshoz, félnek, hogy Pécs elhappolhatja a befektetőt. Hoppál Péter megnyugtatta a feleket, mivel meglátása szerint ez egy olyan fejlesztés lehet, ami mindkét városnak jó, Pécs és Kozármisleny lakói is egyaránt nyernek általa. A tervezett beruházás nyilvánvalóan nem a pár tucat kozármislenyi munkanélkülire épít, hanem elsősorban a pécsieknek hozhat újabb álláslehetőséget, hiszen Kozármisleny kis túlzással biciklivel is megközelíthető, autóval pedig csak pár perc, a Pécshez tartozó Nagyárpáddal és Üszögpusztával szinte összeér.?

KategóriákMETÁL