És valóban rendkívüli címlapsztori az bárhol a világon, ha egy ismert nagy cég  felmondott dolgozói visszaélésekről és megaláztatásokról beszélnek egy videóban, nevüket, arcukat is vállalva.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzóval a Páva Zsolt pécsi polgármester korábbi kampányfőnökeként, majd 2009 tavasza utántól több pécsi önkormányzati cég külsős, megbízott tanácsadójaként is dolgozó sajtómunkás, Kapitány Gergely valódi bomba sztorit szállított egy olyan kiemelt ügyben, mint a Zsolnay vs. Ledina ponyvaregény.

Ő jegyzi ugyanis újságíróként a saját honlapján, az általa nem csak tulajdonolt, de főszekesztőként is irányított OK Pécsen, hogy milyen rendkívüli videóra bukkant.

Csakhogy éppen azt  az egy, nagyon fontos körülményt ?felejtette el? megemlíteni a címlapsztori megírásakor, hogy a videót ő maga készítette, ráadásul vélelmezhetően megbízásra. Vagyis annak, a vélhetően lejárató céllal készített videónak volt ő a készítője, amelyről később maga írt cikket, azt originális sajtó-információként tálalva.

Persze, lehetséges, hogy a videót nem lejárató céllal készíttették, és még az is, hogy Kapitány Gergely sem ilyen szándékkal állt a kamera mögé, hanem éppenhogy az igazság kimondásáért/feltárásáért küzdött – vagyis újságíróként dolgozott esetleg és nem is megbízásra (ezesetben azonban az lenne érthetetlen, miért nem jelezte a hírportálján, hogy az OK Pécs-nek sikerült, ami másoknak nem: megszólaltatni a volt dolgozókat). Hiszen mindaddig a volt dolgozók nem, vagy alig nyilatkoztak ebben a fontos, de több szempontból csúnya ügyben, névvel és arccal meg pláne nem vállalta senki a véleményét.

Az, hogy a volt dolgozók vajon igazat mondtak-e, a teljes igazságról beszéltek, avagy arról, amit ők őszintén megéltek, esetleg éppenhogy mindenben hazudtak (ezt tehették saját ötlet alapján, vagy a hazugságra felbujtva is), netán részigazságokat mondtak, nem tudjuk. Pedig fontos lenne tudni – és nem is csupán a videó miatt. (Megjegyezzük, tudtunkkal a videóban is elhangzó állításokat is vizsgálja egy immáron kb. két éve tartó nyomozás, amelyben értesüléseink szerint (egyelőre?) (még) nincs gyanúsított.)

 

Ugyanakkor az, amit és (főként) ahogyan Kapitány Gergely az OK Pécsen közzé tett, önmagában, a videótól függetlenül is megítélhető. (Nyilván a megítélést, így vagy úgy módosíthatja némileg, ha kiderül, hogy a teljes igazság hangzott el, vagy esetleg éppen az derül ki, hogy egy szó sem igaz abból, amit mondanak a videóban, és esetleg ez a főszerkesztő tudtával történt, netán még segítette is ötletekkel a történetszövést.)

 

Az OK Pécsen 2017 januárjában közölt, ?Brutális sztorikat mesélnek a Zsolnay gyár volt dolgozói? című cikkben a szerző, Kapitány Gergely ugyanis többek közt ezt írta:

 

?És most először névvel és arccal vállalják a történeteiket, sőt egy rövid filmet is összehoztak.?

 

(Vagyis arról szó sincs, hogy ezt a videót ki is készítette valójában.)

 

 

 

Sajtóetikai és sajtószakmai szempontból nincs kérdés: rendkívül aggályos, ha valaki a saját maga által, külsős munkaként (jó pénzért?) elvégzett felvételről úgy beszél, mint akinek ahhoz semmi köze sincsen, aminek a keletkezési körülményeiről semmit sem tud, és amire ő, mint egy ügyes, jó újságíró rátalált az interneten/amire valaki felhívta rá a figyelmét.

Ami teljesen elkeserítő, hogy ez a fajta, tudatos kettős játék már nem először tűnik fel a hivatkozott oldalon. Például a Páva Zsolttal kapcsolatos anyagokban, ahogyan azt arról írtunk is korábban.

 

 

A videó már nem elérhető

 

 

Nem hétköznapi ügy

Az sem hétköznapi ügy, hogy valójában hogyan derült ki, hogy Kapitány Gergely készítette a lejárató, hazug/az igazságot feltáró videót. A Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosával, Bachar Najarival és a vezetéssel kapcsolatban súlyos állításokat megfogalmazó nyilatkozatok miatt Najari magánvádas rágalmazási pert indított a közelmúltban a videóban feltűnő volt dolgozóival szemben, értesült a Szabad Pécs.

Megtudtuk, hogy a Pécsi Járásbíróságon folyó, elsőfokú per már korábban elindult, amelynek során a vádlottként kihallgatott volt Zsolnay-dolgozók a bíróság kérdésére elmondták, hogy a videót Kapitány Gergely készítette. Kapitányt emiatt kihallgatták, és mivel elismerte, hogy ő készítette a videót, ő is az egyik vádlottja lett az egyelőre még folyamatban lévő büntetőpernek.

Szabó Ivánt is meghallgatták volna

A Szabad Pécs arról értesült, hogy a perben csütörtökön újabb tárgyalást tartanak, s kihallgatnak több tanút is, többek közt Szabó Iván ügyvédet, emiatt mentünk el csütörtökön délután a Pécsi Járásbíróságra.   A tárgyalást azonban nem tudták megtartani, mert az idézett négy tanúból csupán ketten jelentek meg, az egyik távol maradó pont Szabó Iván volt. A magánvádas per így július 10-én folytatódik újabb tárgyalással.

Rágalmazást gondolnak, ezért indítottak magánvádas pert

Dr. Bodnár Imre, Bachar Najari ügyvédje lapunknak azt mondta, hogy a Youtube-on közreadott, fent hivatkozott videó miatt indították a rágalmazási pert, mert az ő jogi véleményük szerint a videón hallható állítások kimerítik a rágalmazás bűncselekményét. Miután Kapitány Gergely (még) nem vallott arról, ki volt az ő megbízója, ki kérte fel a videó elkészítésére, Bodnár Imre azt mondta, hogy vélhetően ebben az eljárásban ezt a kérdést is meg fogják majd vizsgálni.

Lapunk úgy tudja, hogy a pécsi önkormányzat által több kiemelt ügyben megbízott ügyvédet, Szabó Ivánt is azért kívánja meghallgatni a bíróság, hogy megtudja, van-e tudomása a videó elkészítésének hátteréről, esetleg lehetett-e ebben valamiféle szerepe. Róla tudjuk, hogy a Zsolnay vs. Ledina ügyben többször is megszólalt, eljárt, Páva Zsolttal tartott sajtótájékoztatót, a várost képviselte a Zsolnay Zrt. közgyűlésén, stb.

Tárgyalást ugyan nem tartottak csütörtökön a fent már írtak miatt, annyi technikai információ azonban elhangzott a tervezett júliusi tárgyalással kapcsolatosan, hogy levetítenék az ominózus videót, sőt a nem ?megvágott?, azaz nyers videót, felvételeket is megtekintenék. A tárgyalást vezető bíró nyilatkoztatta is arról Kapitányt, hogy milyen időtartamú a nyers videó – ő pedig válaszolt is a bíró kérdésére.

Majd, ha nem lesz folyamatban

Az elhalasztott tárgyalás után megkérdeztük Kapitányt, hogy nyilatkozik-e a történtekről a Szabad Pécsnek, de azt mondta, mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, nem szeretne nyilatkozni, ám ha vége lesz, akkor szívesen beszél majd nekünk róla.

KategóriákMETÁL