Több évtizede a Balaton partjára ültetett fák száradtak ki, tövük körül a fű sem zöldell – vették észre a siófoki városháza kertészei. Az elszáradt fák közös jellemzője, hogy újonnan épült apartmanházak lakásai elől takarták ki a balatoni panorámát?

A cikk a hirdetés után folytatódikAz aligha vitatható, nem kell hozzá szakember, hogy megállapítsa: a jókora törzsű és valaha terebélyes lombú fák tövét valamilyen vegyszerrel ?kezelték? Siófok ezüstparti részén. Amikor persze ezeket a fákat ültették, legfeljebb itt-ott egy-egy vállalati üdülő volt a Balaton partján, ma meg már apartmanházak sorakoznak, sűrűn beépítve a partot. A télen jobbára üres lakások tulajdonosai pedig nyilván a balatoni panorámát is megfizették az árban?

Lengyel Róbert siófoki polgármester (független) is foglalkozott a témával Facebook-oldalán. A vandalizmusról ír, megemlítve, hogy a pünkösdi szezonnyitóra rendbe tett partmenti padok egy részét máris tönkretették, a másik jelenség, hogy derékba tördeltek több, idén tavasszal kiültetett facsemetét. A polgármester azt írja:

 

?A jelentős anyagi kár mellett a látvány sem szívderítő, de maga a cselekmény is nehezen érthető ép elméje birtokában lévő embernek. Egyre terjedő vandálkodás az is, hogy a parti részeken a milliomosok szabad kilátását zavaró közterületi fáinkat az éj leple alatt sumákolva, vegyszerrel öntözgetik, ilyen módon megszabadulva a zöld levélzettől. Mit lehet erre mondani? A magunk eszközei kevesek ahhoz, hogy megakadályozzuk a vandálokat e cselekményeik végrehajtásában, legfeljebb enyhíteni tudunk a problémán. Nemes egyszerűséggel azt kérem, aki ilyen cselekmény elkövetését észleli, ne restellje azonnal értesíteni a rendőrséget. Az, hogy magunk ?szólunk? sokszor kevés. A saját bőrömön tapasztaltam meg az elmúlt időszakban, mire is jutok a szép szóval. Cinikus kiröhögés, rosszabb esetben a melegebb éghajlatra küldés volt a vége. Szóval összefogás nélkül, a józan gondolkodásúak összefogása nélkül ez sem megy!?

 

 

De vajon valóban a kilátást zavarták azok a kiszárított part menti fák? ?Itt ma már bármi elképzelhető – felelte lapunk kérdésére egy ezüstparti üdülő udvarát rendező idős férfi. ?Egyesek törvények felettinek érzik magukat. Persze, meglehet, a nyárfákat nem a kilátás miatt öntözték le, hanem mert a virágjuk zavarta a ?merénylőket?. Hetekig száll és csak gyűlik, gyűlik, mindenhová befészkeli magát a vattaszerű fehérség, nagyon kellemetlen tud lenni. Valójában már régen le kellett volna cserélni mindenütt ezeket a nyárfákat. Meglehet, csak ezt a folyamatot gyorsították föl valakik?? – vélte.

KategóriákMETÁL