Pedig néhány éve még kormányülést tartottak az ötszáz lelket sem számláló ormánsági faluban, mivel a polgármesternek jó fideszes kapcsolatai voltak, szóval kissé meglepő lehet Kémessel kapcsolatban, hogy a helyi képviselők többsége a napokban azt mondta, hogy inkább legyen új választás, ezért feloszlatták a testületet. Ezért ősszel új választás jön.

A cikk a hirdetés után folytatódikA feloszlatás mellett szavazók úgy vélik, hogy tisztázni kell a szerintük furcsa pénzügyeket, mert több millió forint hiányzik, ők viszont nem tudtak a pénz elköltéséről, így felhatalmazást sem adtak arra. A polgármester asszony szerint viszont megvan minden fillér, sőt annál több is, csak nem az eredeti számlán, a feloszlatás hátterében pedig kicsinyes, személyes ügyek állnak valójában.

 

A tények

A tények röviden: a korábban, mintegy tíz éve 530 lelkes, ma már 470 fő alatti Kémes képviselő-testülete a napokban rendkívüli ülést tartott, ahol a többség megszavazott egy sürgősségi indítványt, a képviselő-testület feloszlatását a polgármesterrel, Szolykóné Pfeifer Gabriellával szembeni bizalmatlanság miatt. Így az ősszel új választást tartanak, polgármestert és képviselőket is választanak. Az ötfős testületből hárman szavaztak a feloszlatás mellett, a kormánypárt által támogatott, Fidesz-tag polgármester és egy másik képviselő szavazott csak ellene.

Az előterjesztést Csöme Péter független alpolgármester nyújtotta be, rajta kívül a szintén független korábbi polgármester, Horváth Zoltánné, és a helyben védőnőként dolgozó, ugyancsak független képviselő, Baksa Katalin szavazott a feloszlatás mellett. Így hát ősszel új helyi önkormányzati választás jön, négy képviselőt és egy polgármestert szavaznak meg a kémesiek.

 

Az alpolgármester nyújtotta be

Csöme Péter a Szabad Pécs érdeklődésére azt mondta, hogy a településért dolgozni akaró emberként nem volt, és nem is lehetett más választása, mint a bizalmatlansági indítvány benyújtása, az önfeloszlatás kezdeményezése. Hangsúlyozta, hogy ő egyedül is benyújtotta volna a lemondását, ha a többség nem fogadja el az előterjesztést.

Az alpolgármester szerint az elmúlt időszakban nagyon kevés információt kaptak képviselőként is a polgármester asszonytól, főleg a gazdasági ügyekről. Amikor azokat firtatták kitérő, vagy olyan megnyugtató jellegű válaszokat kaptak, amelyeket nem támasztott alá dokumentumokkal a polgármester. Úgy érezték, hogy szinte teljesen kihagyják őket egyes esetekben a döntésekből. Például nemrég egy ülésen, akárcsak a múlt év végi közmeghallgatáson, az hangzott el egy elkülönített számlán kezelt önkormányzati pénzzel kapcsolatban, hogy azzal minden rendben van, a pénz elkülönítve rendelkezésre áll. Viszont a legutóbbi, július eleji ülésükön kiderült, hogy az a pénz mégsincs meg, az ott tartott mintegy 6,7 milliónak a nagy része hiányzik. Azt sem lehet megmondani pontosan, hogy mennyi, de kb. 5-5,5 millió forint körüli összeg. Amikor pedig arról érdeklődtek, hogy ez a pénz mégis mikor, milyen célra és milyen felhatalmazással került le az alszámláról, szintént homályos és kitérő válaszokat kaptak. Például azt, hogy valószínűleg a már hagyományos nyári ormánsági hagyományőrző, folk és kulturális fesztiválra ment el, előleg gyanánt, de a pénz szinte biztosan megvan.

Azt is mondta, hogy tudja, hogy éri őt olyan kritika, hogy nincs bent a hivatalban, miközben tiszteletdíjat kap, alpolgármesterként, de a polgármester sem ül ott bent 8 órát, mégis állítja, hogy a munkaidejét kitölti. Viszont több millió forintot mentett meg az önkormányzatnak azzal, hogy 2 pályázatban vállalt munkát is személyesen a két kezével végezte el, de amellett is kivette a részét mindenféle közfeladatból.

 

Augusztus közepén átnézik a pénzügyeket

A feloszlatás ugyan megtörtént, de az új választásig az ügyeket még intézni kell, nyilván, ennek keretében fognak leülni majd augusztus közepén a pénzügyeket átbeszélni a polgármesterrel, a testület tagjaival, a körjegyzőségi jegyzővel és a helyi pénzügyessel. Ugyanakkor nagyon szkeptikus volt az alpolgármester a tekintetben, hogy ott megnyugtató válaszokat kapnak-e majd. Egyrészt ők nem adtak semmiféle felhatalmazást az arról a számláról való pénzköltésnek, illetve akkor már most pontosabb információkat kellett volna, hogy kapjanak a polgármestertől.

 

A malom

A 6,7 milliós elkülönített összeg azért különösen fontos, és az ügy igazából ezért kapott még egy csavart, mert azt egy helyi ingatlan vételárára, pontosabban a vételár visszafizetésére különítették el.

A helyi egykori malom épületéről van szó, az ipartörténeti emléket 2010 tavaszán adták el. Itt is van legalább egy csavar a sztoriban. A malmot az akkori polgármester fia, a fiatal kora ellenére évtizedek óta ifjúságsegítéssel, nemzetközi csereprogramokkal foglalkozó, az Ormánságért rajongó Horváth Zoltán vette meg, nyolc éve, édesanyja második kémesi polgármesteri ciklusának utolsó évében, 6,7 millió forintért. A malmot az önkormányzat öt évvel korábban vásárolta meg nettó 5 millióért. Kémes fejleszteni szerette volna a malmot, helyi közösségi teret kialakítani, de végül a polgármester nem mert belevágni a projektbe, mondván, stabilan működtek, nem volt hitelük, adósságuk, miközben van náluk óvoda, sőt nyolcosztályos iskola is, nem merik mindezt kockára tenni azzal, hogy egy esetleg hosszú távon pénznyelő vállalkozásba fognak. Horváth Zoltán viszont látott lehetőséget a malom fejlesztésében, ifjúsági szálláshelyet szeretett volna belőle kialakítani. Tudni kell, hogy a malom eladását jó ötletnek tartotta és támogatta az édesanyja is polgármesterként, ugyanakkor a konkrét eladásról szóló döntésben nem vett részt, nem szavazott, sőt a vételár kialakítását is rábízta a képviselőkre, amely feladatot a jelenlegi polgármester Szolykóné Pfeifer Gabriella vállalta el, aki akkor ?sima? képviselő volt. Később azonban a malom-ügy politikai kérdéssé vált, a választási kampányban is szó volt róla, és az új polgármester később megtámadta az eladást, mondván, hogy egy helyi rendeletet nem vettek figyelembe, amely miatt pályázatot kellett volna kiírni az értékesítésre. (Tudni kell, hogy nem ez volt az egyetlen eladás, amit így bonyolítottak, noha rokon nem volt érintett másik ügyben. És azt is, hogy a helyi rendeletet még korábban hozták, és az szigorúbb volt, mint az országos jogszabály, amely magasabb vételárhoz köti a pályázati értékhatárt.)

A lényeg: a jelenlegi polgármester által vezetett kémesi önkormányzat öt éve, a malom eladásának érvényességét megtámadó pert kezdeményezett, amit nemrég jogerősen meg is nyert, szóval a malom vissza fog kerülni a falu tulajdonába, mert a per miatt vissza kell venniük. A vevőnek tehát vissza kell fizetniük az akkori vételárat, illetve az azóta elvégzett fejlesztések árát is, pontosabban azt az összeget, amelyben meg tudnak egyezni, vagy amit végül egy esetleges újabb per során mondanak majd ki. Az biztos azonban, hogy a 6,7 milliót és valamennyi pluszt az elvégzett fejlesztésekre ki kell fizetniük, ebből a 6,7 milliót viszonylag hamar elviekben – és ezért nem mindegy, hogy hová lett az elkülönített összeg.

 

Akik fel akartak állni

Baksa Katalin érdeklődésünkre azt mondta, hogy az alpolgármester által beadott sürgősségi indítvánnyal teljes mértékben egyetértett, ezért is szavazott az önfeloszlatás mellett. Az indítvány egyik indoka a ?gazdasági adatok eltitkolása? volt.

?Pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseinkre a polgármester nem volt hajlandó egyértelmű választ adni, illetve általában választ sem adott, azt mondta, ő nem tudja? -hangsúlyozta.

Zárszámadási rendeletet, amióta ő képviselő, azaz 2014 óta, idén tárgyaltak először. Belső ellenőrzés szintén idén áprilisban történt először. Költségvetést pedig egyetlen egyszer sem módosítottak.

Baksa Katalin úgy fogalmazott, hogy ?semmilyen döntést nem lehet hamis adatokra alapozni, képviselőként pedig nem csak erkölcsi, hanem büntetőjogi felelősséggel is tartozunk?.

A másik indok a ?szabálytalan működés? volt. Ezzel is  egyetértett a fentiek miatt, s azért is, mert feltűnt neki, hogy ?több esetben a jegyzőkönyvben leírtak nem voltak összhangban a testületi ülésen elhangzottakkal, illetve olyan rendeletek kerültek fel  a Nemzeti Jogszabálytárba, melyek még csak napirenden sem voltak az adott testületi ülésen, nem, hogy tárgyaltunk volna róla?.

A jegyzőkönyveket nekik, képviselőknek nem kell aláírni, ezért azokat csak később, a jegyzőtől, az ő külön kérésükre kapták meg, akkor tűnt fel számára, hogy valami nincs rendben. Június elején a képviselő-testület törvényességi felhívást kapott a Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályától, miszerint 2018-ban még nem érkezett be hozzájuk Kémesről egyetlen jegyzőkönyv sem, de a határidőkkel már tavaly is voltak problémák, az efféle késlekedés viszont hátráltatja a képviselő-testület működése jogszerűségének ellenőrzését.

A fentiek miatt azt mondta, hogy habár az emberek 2014-ben megtisztelték a bizalmukkal, de ilyen körülmények között már nem tudta tovább vállalni a felelősséget és eleget tenni a vállalásának.

A testületet kezdeményezett számvevőszéki vizsgálatot is, ezt a polgármester is kifejezetten fontosnak tartotta, most mindenki abban bízik, hogy majd az alaposabb választ fog adni arra is, hogy a pénzügyekkel kapcsolatban történt-e szabálytalanság.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

 

Horváth Zoltánné is azzal kezdte a mondandóját, amikor a feloszlatásról kérdeztük, hogy teljesen egyetértett az alpolgármester álláspontjával, és a képviselő-testület önfeloszlatását kezdeményező alpolgármesteri sürgősségi beadvánnyal. A polgármester asszony ugyanis az elmúlt évek folyamán, és napjainkban egyre jobban, minden döntéshozatalban mellőzte a képviselő-testületet, közölte. Nem adott tájékoztatást sem ő, sem a hivatal az önkormányzat pénzügyi helyzetéről, illetve más számokkal került fel pl. a 2018-as költségvetési rendelet, mint amiről tárgyaltak. Ebben a ciklusban, 2014-től kezdődően, egyetlen egyszer, 2018. június 14-én került eléjük egy zárszámadási rendelettervezet nyomtatásban, amelyet egyszerűen meg sem szavaztattak az ülésen. A többi rendelet – 2014-től kezdődően – felkerült a jogtárba, de a képviselő-testület soha nem tárgyalt róla. A 2017-es költségvetéssel kapcsolatos módosítás rendeletet feltöltötték az internetes jogtárba, de még csak napirendi pont sem volt.

Az ormánsági Bőköz fesztiválhoz kapcsolódóan, képviselő-testületi felhatalmazás nélkül csoportosítgatta a polgármester asszony a számlákon lévő pénzeket, de anélkül, hogy egyszer is kért volna ehhez képviselő- testületi felhatalmazást. Így tűnt el az egyik alszámláról, amelyen az ún. malom-pénz volt, eltűnt a 6,75 millióból  kb. 5,5 millió forint, és mindeddig nem kaptak arra magyarázatot, hogy hova tűnt az összeg. Egyetlen alkalommal sem kaptak még csak tájékoztatást sem arról, hogy a fesztivállal kapcsolatosan a kémesi önkormányzat számlájáról és alszámláiról kinek, milyen kifizetések történtek, miből, és mekkora összegben. Nem látták a fesztivál költségvetését egyetlen alkalommal sem, pedig Kémes költségvetésének része az az alszámla is, ahol a fesztiválköltségeket kezelték. A fesztivál pénzügyi előkészítésébe a képviselő-testület többségét nem vonták be. Mindemellett vannak szerinte más visszaélések is, az önkormányzat személyautójával és az iskolabusszal kapcsolatban is.

 

Váltások

A 2010-ben, igaz, helyi ingatlanok eladásával is, de egy fillér hitel nélkül, felhasználható, 15 milliós plusszal adta át a települést Horváth Zoltánné, azóta – habár pontos infókat nem kaptak a pénzügyekről – a pluszt szerintük sikerült lenullázni, de legalább eddig megvolt a malom-pénz, ha már az önkormányzat úgy döntött, hogy visszaveszi az ingatlant.

Az önkormányzat által alapított kft. helyitermékboltot működtetett, ami valóban nem rossz ötlet, csakhogy  nem jött be, és erős mínuszokat termelt, az elmúlt bő 2,5 évben kb. 6 millió forint ment bele a község kasszájából, a közelmúltban pedig be is zárták, most Tom Market működik a helyén, ami viszont már az elmúlt években Kémesen működő két helyi boltnak konkurenciát jelent, hiszen ez már egy az egyben azonos profilú üzlet.

Szerinte személyes bosszúhadjáratot is folytatott ellene az új polgármester asszony, ezért is kezdték el a malom-pert is, és több olyan intézményt és vezetőt is fúrni, akik már alatta is dolgoztak, vagy amelyek hozzá voltak köthetők. A legérdekesebb azonban, hogy bár az új, jelenlegi polgármester a malommal például arra hivatkozik, hogy ő csupán a jogrendet szeretné visszaállítani, arra a kérdésre, hogy mit akar kezdeni a malommal, nem érkezett konkrét válasz, csupán annyi, hogy azt majd akkor kell eldönteni, ha visszakapták az ingatlant. Amiért súlyos milliókat kell majd a vételáron felül is fizetni, hiszen a pert végül csak 2013-ban kezdeményezték (és ez jól is jött a 2014-es választási kampányban az új polgármesternek Horváthné szerint), addig viszont már elindult az ingatlan fejlesztése, amelynek árát/megfizetését szintén követeli az új tulajdonos.

 

Mindenki személyes bosszúról beszél

Szolykóné Pfeifer Gabriella, Kémes polgármestere a Szabad Pécs megkeresésére azonban egy egészen más forgatókönyvet és véleményt vázolt fel. Egyrészt szerinte a pénzügyek tökéletesen rendben vannak, ezt úgy is tudja mondani, mint aki jelentős időt húzott le a banki szférában, nem keveset ebből fiókvezetőként tevékenykedve. Sőt, nem hogy megvan a malom-pénz, de még annál jóval több is, azaz pluszban vannak, Olyannyira, hogy ha fizetni kell a malomért és a fejlesztésekért (abban szerinte is lesz majd vita, hogy a fejlesztésekért mennyit kell majd tényleg kifizetnie az önkormányzatnak), azt fogják tudni vállalni, és nem kell hitelt felvenni. Nem fog csődbe menni a kémesi önkormányzat, amivel szerinte riogatnak és hangulatot keltenek az ellene szövetkezők. Egyértelműen úgy véli, hogy a három képviselő mostani akciója tulajdonképpen személyes bosszúállási kísérlet. Csöme Pétertől ugyanis meg akarta vonni az alpolgármesterséget, mert szerinte nem jól dolgozik, nem jár be a hivatalba, nem alkalmas a feladatára, miközben tiszteletdíjat vesz fel. Ezért is javasolta egyébként Horváth Zoltánnét Csöme helyett alpolgármesternek. Csakhogy a szerinte sértettsége miatt a feloszlatást kezdeményező Csöme Péter mellett Horváth Zoltánné is kapott az alkalmon, és éppen a malom-ügy miatt, és ezért is támogatták a feloszlatást. Az ő lelkiismerete több, mint tiszta, szerinte tökéletesen rendben vannak Kémes pénzügyei, ezért is el fog indulni az őszi választáson ismét polgármester-jelöltként. Megjegyezte azt is, hogy egész pontosan, tételesen nem mentek végig a számokon, és ezt ő sem tudja fejből, de erre lesz jó az augusztus 16-i ülésük, amin szerinte mindent tudnak tisztázni. Az azonban nem igaz szerinte, hogy ő nem válaszolt volna, és ne próbálta volna megnyugtatni a képviselőket a pénzügyi helyzetről. Elmondta, hogy való igaz, hogy nincs ott konkrétan, a ?malom-pénzes? alszámlán a 6,7 millió forint, hanem annál jóval kevesebb, de más számlákon megvan majdnem a teljes hiányzó összeg, 4-4,5 millió kb., és még kb. tízmilliós összeget várnak kintlévőséget.

A Bőköz fesztiválnál ugyanis valóban kell a központi helynek számító Kémesnek előfinanszírozni a költségek akár egy jelentős részét, de ezek az összegek visszafolynak később hozzájuk. Ez történt tavaly is, csak annyi volt a bibi, hogy az év végéig nem kaptak meg minden előzetesen megítélt támogatást, hanem a kifizetés átcsúszott erre az évre is. Éppenhogy Kémes erejét és stabilitását mutatja szerinte, hogy amellett, hogy az elmúlt években is folytatódott a helyi fejlesztések sora, és továbbra is vannak saját intézményeik, a falut a visszatérítés csúszása sem rendítette meg anyagilag. Így ha az augusztusi fesztiválra ismét kell majd fizetni előre költségeket, meg fogják tudni oldani hitelfelvétel nélkül is, és a malmot is vissza fogják tudni vásárolni.

KategóriákMETÁL