Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy kapott érdemi választ a hétfői felszólalásra, gyorsan az elején lelőjjük a poént: nem. Ugyanakkor a téma érdekes, szóval érdemes leírni, mit is mondott a T. Házban a nyolcadikként székhez jutó baranyai országgyűlési képviselő.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzzal az emlékeztetővel kezdett a volt mánfai polgármester, most az LMP-frakcióban ülő Új Kezdet-alelnök, hogy az utóbbi években a kulturális örökség megőrzésére és az idegenforgalom fellendítésére született egy kormányhatározat a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram felülvizsgálatáról, illetve a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030. Ezek végrehajtásához jelentős EU és hazai fejlesztési források is társultak.

Hohn szerint fontos volna, hogy a kormány az Országgyűlés előtt számoljon be kulturális örökségünk és a jórészt a nemzeti vagyoni körbe tartozó értékeink (kastélyok, várak, hozzájuk tartozó földterületek és parkok) védelméről, és tulajdonviszonyai 2010 óta bekövetkezett változásáról.

Már csak azért is, mert a korábban önálló,  ésszínvonalasan dolgozó műemlékvédelmi szakterület intézményrendszerét lefokozták, feldarabolták.

Érthetetlennek tartja Hohn Krisztina azt, ami a nagy történelmi múlttal rendelkező magyaregregyi várral történik. Évek óta zárva tartják ugyanis, miközben a térség kiemelkedő attrakciót jelentő, turisztikai célra kiépített, kiállítással gazdagított vára.

A többéves levelezés során a nemzeti vagyonkezelő nem adott érdemi választ a bezárásra, miközben a Máré vára köré számos helyi térségi vállalkozás épült (Zöld út, strand, panziók, falusi vendéglátóhelyek, éttermek).

A miniszterelnöktől éppen ezért azt kérdezte, hogy mi a magyarázat az MNV ZRt. Máré vári gyakorlatára és milyen intézkedés várható a probléma megszüntetésére, illetve hogy mikor ad a kormány érdemi tájékoztatást az országgyűlésnek a kastély- és várprogram végrehajtásáról.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a 24.hu tavaly adta össze, hogy Szivek Norbert (43), az MNV Zrt. vezérigazatója havi jövedelme meghaladta a 7,5 millió forintot. Igaz, abban  az MNV-s fizetésén túl benne volt még több magyar állami érdekeltségekben (Mol, Richter Gedeon, Magyar Posta, MVM) betöltött tisztségeiért járó díj is, de állami forrásból ennyi jár az Orbán Viktor veje, Tiborcz István köreihez tartozó MVM-vezérnek.

KategóriákMETÁL