Sem a szüleiknek, sem a tanároknak nincs biztos információjuk erről, értesült a hírről a Szabad Pécs. Az elmúlt években szitokszóvá vált IMS-szerkezetű épület felújítása ugyanis már tíz éve napirenden van, de eddig még nem került forrás a kivitelezésre. Az épület ugyanakkor olyan állapotba került mostanra, hogy nagyon kétséges a visszaköltözés lapunk információi szerint. Úgy tudjuk, máshol kezdik a tanévet.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés – csütörtök 10.15

Sajtóközleményt adott ki az ügyben a pécsi önkormanyzat

 

?A Pécsi Tankerületi Központ és pécsi önkormányzat közleménye az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola jövőjéről:

 

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete a pécsi önkormányzat tulajdonában és a Pécsi Tankerületi Központ fenntartásában áll.

 

A rendszerváltást megelőzően IMS-technológiával épült létesítmény és két másik iskolaépület kapcsán a 2000-es évek elején készültek azok a szakvélemények, amelyek alapján azokban oktatás csak statikai szakvélemény alapján és engedélyével folyhat.

 

A pécsi önkormányzat fontossági sorrendben kezdett hozzá az épületek megerősítéséhez, amelynek során első ízben a Pécsi Illyés Gyula Általános Iskolája, majd a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola újult meg, s elindult aAz Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítésének előkészítése is.

 

A felújítást hátráltatta, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás az építőiparban tapasztalható költségnövekedések miatt eredménytelen lett, így az épület fejlesztése a tervekkel ellentétben ezen a nyáron nem indulhatott még el.

 

A legfrissebb szakvélemény szerint ugyanakkor épület szerkezeti károsodásainak foka miatt már nem javasolja ebben a formában oktatási célra használni az épületet az előttünk álló tanévben.

 

Ezért a Pécsi Tankerületi Központ a pécsi önkormányzattal együttműködve az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola számára ideiglenes oktatási helyszíneket keresett és talált az elmúlt hetekben az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában és a korábban működő Anikó utcai iskola a pécsi önkormányzat által már korábban felújított épületében.

 

A Pécsi Tankerületi Központ jelenleg is gondoskodik az új, ideiglenes helyszínek előkészítéséről, majd a nyár végén a költöztetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáról, hogy szeptember első napjaiban immáron az új helyszíneken kezdhesse meg az iskola a 2018/2019-es tanévben a működését.

 

A Pécsi Tankerületi Központ jelenleg is egyeztetéseket folytat a kormányzattal az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola jövőjének megnyugtató módon való rendezéséről.?

 

Korábban írtuk

 

Azt Páva Péter, a pécsi tankerület vezetője sem cáfolta megkeresésünkre, hogy az bizony még száz százalékosan nem dőlt el, hogy a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola diákjai az eredeti helyükön tanulhatnak majd, vagy egy másik helyet kell keresni nekik. Sőt, még az sem dőlt el, hogy ha az utóbbi forgatókönyv lesz egészen biztosan, akkor hová mennek majd.

(Az Árpád korábban Siklósi Úti Általános Iskola volt, 1986-ban adták át az épületet, 15 éve hívják az iskolát Árpádnak, előtte nem sokkal indult be a gimnáziumi képzés az intézményben.)

 

Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy az Anikó Utcai Általános Iskola épülete a lehetséges alternatíva, és erre is kell majd készülniük a diákoknak és a tanároknak is.

Páva Péter is ezt az intézményt említette érdeklődésünkre, amennyiben mégis szükséges lesz az időleges elköltöztetése az osztályoknak. Kérdésünkre ugyanakkor azt mondta, hogy ebben az esetben sem kell rendkívüli órarendre készülni, például délután kezdődő iskolai tanításra, meg fogják szervezni a tanítást másutt.

Próbáltunk beszélni az intézmény vezetőjével is, de házon kívül volt. Más forrásból arról értesültünk, hogy csütörtökön közölhetik a tantestület vezetésével, hogy mi lesz a sorsa az iskolának. Ennek kapcsán tudtuk meg, hogy valószínűleg elindul a felújítás az ősszel, és ezért a diákok az Anikó utcai iskola épületében tanulhatnak majd három hét múlva.

Azt már korábbról tudjuk, hogy a pécsi  Nevelési Központhoz hasonlóan az Árpádban is volt az előző években beázás. Szinte biztos, hogy ha mégis az eredeti épületben kezdődne meg a tanítás, a számítástechnikai tanteremben nem lesznek egyelőre órák, az van, gyakorlatilag beomlott egy részen a beázástól a mennyezet. Páva Péter erre mondta azt, hogy a pécsi tankerületnek van egy 700 millió forintos, pályázaton elnyert felújítási kerete, amit a hozzájuk tartozó bármelyik iskolára felhasználhatnak szükség szerint. És amelyből már a nyáron több helyen elindultak a javítási munkák.

 

 

Páva Péter közölte, hogy a tankerület megvizsgálja, milyen azonnali, ugyanakkor megnyugtató megoldást lehet erre az esetre alkalmazni. Lehetséges, hogy ebben a teremben nem, de az iskolában lehet majd tanítani.

Az azonban, hogy szeptembertől, azaz gyakorlatilag szűk három hét múlva mi vár az intézményben tanuló diákokra, ott oktató pedagógusokra, az attól is függ, hogy mi lesz az elvileg célegyenesben, ugyanakkor startnál lévő felújítási programmal. Azaz ez már a pécsi önkormányzaton és nem a pécsi tankerületen múlik, az ugyanis már önkormányzati hatáskör, mondta a tankerület vezetője.

 

A pénzt két éve megnyerték a felújításra

Lapunk úgy tudja, hogy végre elindítják az Árpád felújítását az ősszel. Annyi bizonyos, hogy a pécsi önkormányzat 100 százalékos támogatási intenzitású uniós pályázattal kívánta korszerűsíteni a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolát. A Pécsi Városfejlesztési Zrt.-t 2016 májusában, a teljes felújítást célzó pályázati anyag elkészítésével bízta meg a pécsi önkormányzat. Az IMS-szerkezetű iskolaépület teljeskörű előkészítését és lebonyolítását ugyanis Pécs városfejlesztési cége látja el. Az önkormányzat felkérésére 2016 júniusában be is nyújtották a pályázatot, amit  be is fogadott a kiíró szerv. Az úgynevezett TOP-forrásra pályáztak, az ugyanis elviekben rendelkezésére áll a városnak – magyarul, ha a cél megfelelő, a pályázat formailag rendben van, és a Pécsnek kijelölt keretbe belefér, akkor gyakorlatilag győztes a pályázat – leegyszerűsítve, természetesen.

Ezek után az úgynevezett in-house megbízási szerződést 2016 júliusában alá is írhatták, az Árpád iskolafelújítási programja pedig 2016 novemberében támogatásban is részesült. A Támogatói Döntés alapján Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt megvalósítása érdekében bruttó 409 000 000.- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek elszámolására 100%-os támogatás intenzitás mellett nyílik lehetőség, így Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának a projekt megvalósításához önerőt nem szükséges biztosítania.

Az in-house szerződés 1. sz. módosítását 2017 májusában írták alá, tavaly év végén pedig már annak egy újabb módosításáról szavaztak a pécsi közgyűlésben. A közbeszerzési feladatokra vonatkozó határidőt 2018. március 31-re módosították , nyilván még azt megelőzően.

Nagyjából ennyit tudunk hivatalosan mind a mai napig. Na és még azt, hogy a pénzt nem kell megelőlegeznie Pécsnek, azt előzetesen lehívhatták (elvileg legalábbis), és hogy a 2016. decemberi előterjesztés szerint az építési programnak már javában kellene tartania, sőt, idén októberre be is fejeződnie.

Ha az akkori ütemezési időtáblát vesszük figyelembe, és helyes az a nem hivatalos értesülésünk, hogy a felújítás mégiscsak elkezdődhet idén ősszel, akkor kimondhatjuk, hogy az Árpád Fejedelem teljes felújítása nagyjából 2020 decemberéig fejeződhet be legkorábban.

Természetesen kerestük a kérdéseinkkel a pécsi önkormányzatot is, szerda reggel, de egyelőre nem reagáltak a sajtómegkeresésre. Azt kérdeztük többek közt, hogy elindulhat-e az Árpád Fejedelem felújítása, ha nem, miért nem, illetve hogy eldöntött-e már, hogy hol fognak tanulni ősztől a diákok, ha nem az Árpádban. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

 

Az ANK már nem fog beázni

Páva Péter ígérete szerint legalábbis. Azt mondta, hogy mire visszamennek a pécsi Nevelési Központba a diákok és a tanárok szeptembertől, befejeződik az a javítási munka, amely már hetekkel ezelőtt kezdetét vette az ANK-ban. Ez gyakorlatilag a szigetelést, a mennyezet újrafestését, illetve az elmúlt esztendőkben a tetőn át beszivárgó és felgyülemlett nedvesség és esővíz kiszivattyúzását jelenti. A Nevelési Központ felújítását is a már fentebb említett 700 milliós keretből fizeti ki a pécsi tankerület.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL