Nyomozás indul a pécsi önkormányzat gazdálkodásával összefüggésben, Berkecz Balázs, az azóta megszűnt Együtt korábbi elnökségi tagja, volt pécsi-szigetvári politikus feljelentése nyomán. A hírt maga Berkecz mondta el a Szabad Pécsnek. Berkecz annak idején azért tett feljelentést, mert kiderült, hogy súlyos pénzügyi-anyagi helyzetben van Pécs városa.

A cikk a hirdetés után folytatódikDakos József dandártábornok, a baranyai főkapitányság vezetője azonban elfogultságot jelentett, így Somogyban nyomoznak majd a pécsi közpénzek felhasználása után. Minderre azt követően került sor, hogy Berkecz Balázst nemrégiben behívták a rendőrségre, azzal, hogy kíván-e ebben az ügyben feljelentés-kiegészítést tenni, mesélte Berkecz.

Úgy tűnik, hogy az előadott érveit, plusz az eredeti feljelentést együtt már alkalmasnak találták arra, hogy legalábbis elrendeljék a nyomozást. Az más kérdés persze, hogy majd mire jutnak. Berkecz Balázs árilisban tett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést ismeretlen tettes ellen.

 

Berkecz Balázs annak idején összefoglalta, szerinte miért kellett felejelntést tennie.

 

  • Pintér Sándor belügyminiszter 2013 decemberi pécsi sajtótájékoztatóján a miniszter azt mondta: a pécsi önkormányzatnak a korábban meglévő 43,2 milliárd forintos adósságállományát nullára csökkenti az állam. Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig akkor úgy nyilatkozott, hogy az a tény, hogy Pécs adóssága megszűnik, ahhoz hasonlatos, mint amikor egy fuldokló oxigénhez jut.
  • Ehhez képest egy év múlva, 2014. december 4-én már a kormány hivatalos honlapja ad arról hírt, hogy több mint 12 milliárd forint rendkívüli önkormányzati támogatásról döntött a kormány, és a legmagasabb összeget Pécs kapja, 1 milliárd 362,5 millió forintot.
  • 2016 decemberében sajtóhírek szerint 1,5 milliárd forintot kért rendkívüli önkormányzati támogatásként Pécs a Belügyminisztériumtól, de csak 86 milliót kap. A városházán a hírt azonban úgy kommunikálják, hogy nem aggódnak, mivel az iskolák működtetését elviszi az állam, így a következő évben, 2017-ben 1,5 milliárd forinttal kevesebb kiadása lesz Pécsnek.
  • 2017-ben azonban kiderül már a tavasszal, hogy nagy baj lehet a pécsi költségvetéssel, amit tagadnak, illetve próbálnak enyhébb fokú problémaként beállítani az önkormányzat és a kormánybarát sajtó részéről, aztán Páva Zsolt pécsi polgármester mégis kénytelen volt elismerni, hogy 5 milliárd a hiány, nehézség van, de év végére stabilizálódhat a pécsi helyzet.
  • 2017 szeptemberében Csizi Péter akkori pécsi fideszes országgyűlési képviselő már azt állította, hogy 7,5 milliárd forint Pécs önkormányzatának a hiánya.
  • 2017 decemberében kiderül, hogy a kormányzatnak kell segítenie,  két részletben el is utalnak 9,5 milliárd forintot kamatmentes állami kölcsönként a hiány csökkentésére és az új év pénzügyeinek stabilizálására. 
  • Majd 2018 februárjában kiderül, hogy igazából 12,5 milliárd forintot kap Pécs, mert egy 3 milliárdos egy éven belül lejáró (kvázi likvid-) hitelt is kap a város.

 

Berkecz Balázs mindezek után így írt tavaszi posztjában:

 

?A fentiekből is jól látszik, hogy Pécs polgármestere vagy nem volt tisztában az általa vezetett önkormányzat gazdálkodásával, vagy nem mondott igazat a nyilvánosságban. És ez nagyjából igaz Csizi Péterre és Hoppál Péterre is, akik korábban szintén tagjai voltak a pécsi képviselő-testületnek. Megjegyzem, hogy Páva Zsolt 2009 májusa óta Pécs polgármestere.

Elég valószínűtlen az, hogy míg – a rendelkezésemre álló információk szerint – 2017-et megelőzően legfeljebb 1,5 milliárd forintnyi rendkívüli önkormányzati támogatásra volt szüksége Pécs MJV Önkormányzatának, addig 2017-ben már 12,5 milliárd forint állami segítségre szorult, ezért felmerül, hogy vagy a korábbi években lehetett probléma Pécs önkormányzatának gazdálkodásával, és nem tükrözik az akkori dokumentumok a város hiteles pénzügyi helyzetét, vagy 2017-ben történhettek rendkívül felelőtlen gazdasági lépések, amelyek következtében nem tudtak a saját költségvetési rendeletük keretében maradni.?

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL