Az egész országot megrázó Cozma-gyilkosságban való részvételért elítélt, a minap feltételesen szabadlábra helyezett Sztojka Iván enyingi bandája végül nem tudta megszerezni egy évtizeddel ezelőtt a siófoki Petőfi sétány ?felügyeleti jogát?. A korábban híres-hírhedt korzó ma már az ország legbiztonságosabb bulinegyede nemcsak a polgármester, hanem a rendőrség szerint is.

A cikk a hirdetés után folytatódikMa már elképzelhetetlen volna ?az enyingi romabanda” fölvonulása – nyilatkozta a Szabad Pécsnek Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere.

Annak idején, illetve leginkább a Cozma-gyilkosság után  ellhíresült az a 2008-as felvétel, amelyen a Sztojka Iván bandájaként is emlegetett kb. százötvenfős alakulat  fölvonul a siófoki Petőfi sétányon. Lengyel azért is emlékszik erre nagyon is, mert ő akkor éppen Siófok rendőrkapitánya volt. 

A sajtóban sem igen lehetett az emberölési ügy előtt a 2008. nyári siófoki ?erődemonstrációról?, néhány hónappal később, 2009 februárjában azonban egy kocsmai verekedés során Sztojkáék megölték Marian Cozmát Veszprémben, és az is kiderült emiatt később, hogy a banda több tagja részes volt a veszprémi kézilabdázó meggyilkolásában.

Gyakorlatilag olyanok voltak ott tehát a végzetes éjszakán a veszprémi bárban, akik többsége feltételezhetően az azt megelőző nyáron Siófokon is ott lehetett a ?felvonuláson?.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

 

Az egyik cikk így számolt be az esetről:

?Látványos erődemonstrációjukat sok százan nézhették, vagy remeghették végig a siófoki Petőfi sétányon, ahol mintegy százötvenen vonultak végig, állítólag késekkel, kardokkal felszerelkezve. A felvonulás célja pedig a jól értesültek szerint nem más volt, minthogy megmutassák erőfölényüket a konkurens biztonsági cégnek, amelyik a sétány őrzéséért felel. Akik ott voltak, azt mondják, a securitysek el is iszkoltak a felvonuló sereg elől, amelyiknek élén a magát országos cigányvajdának kikiáltó K. Cs. menetelt fekete kalapban. Az indíték adja magát, a csapat vélhetően a sétány felügyeleti jogát akarta megszerezni?.

És hol volt a rendőrség azon a siófoki éjszakán – merülhetett fel a kérdés joggal. A rendőrség is csak a Cozma-gyilkosság után kezdett foglalkozni egyébként élénken a siófoki vonulással, miután a Somogyi Hírlap 2009 februárjában megírta: a Cozma-gyilkosság elkövetői és a siófoki vonulók egy bandából kerülhettek ki. A rendőrség 2009. februári  közleménye szerint ?a siófoki felvonulás valódi okára és céljára vonatkozóan hiteles, tényszerű információkkal? a rendőrség nem rendelkezik, ahogy arról sincs tudomása, hogy a Veszprémben történt gyilkosság gyanúsítottjai részt vettek-e az említett felvonuláson.
A rendőrség akkori közleménye szerint 2008. július 24-én este jelentették a siófoki rendőrkapitányságnak, hogy a Petőfi sétányon egy 150-200 fős, férfiakból álló társaság vonult végig. Ezt követően a siófoki rendőrök a környező őrsöktől megerősítést kérve indultak a helyszínre, ahol kiérkezésükkor a bejelentésben szereplő csoport már nem volt jelen, 10-15 perc alatt végigvonultak a sétányon, majd elhagyták a város területét is.
A biztonsági kamerák felvételeit elemezve a csoport tagjainál támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható, a résztvevők sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el?.

Lengyel Róbert jelenlegi siófoki polgármester, akkori rendőrkapitány ma így emlékszik vissza a történtekre: ?A rendőrség akkoriban ?elfelejtette? megerősíteni a nyári szezonra a Balatont, Siófokot. Sőt, abban az időszakban benzinstop is volt, vagyis meghatározták, egy rendőrautó hány kilométert futhat. S a túlórákat se nagyon akarták kifizetni. Amikor polgármester lettem, azt mondtam, most már tenni is kell valamit a legforgalmasabb nyári korzó, a Petőfi sétány közbiztonságának javítása érdekében. Korábban mindenki csak jajveszékelt, de semmit sem tett ezért. Élő erős és kamerás védelmet javasoltam, 2016 nyarán vezettük be ezt a képviselő-testület teljes egyetértésével és bár sokat költöttünk rá (bizonyítva, hogy egy önkormányzat is nagyon sokat tehet a közbiztonság javításáért), a bűncselekményszámok magukért beszélnek: 2015-ben még 345, 2016-ban már csak 92, 2017-ben pedig 59 bűneset történt ott a rendőrség adatai szerint?.

Szíjártó István ezredes, a Somogy megyei rendőrfőkapitány helyettese azt mondta a siófoki képviselő-testület egyik idei ülésén: nincs tudomása olyan bulinegyedről az országban, amely olyan lefedettségi szintű kamerarendszerrel rendelkezne, mint a siófoki Petőfi sétány. Olyan mértékű bűncselekményszám-visszaesést sem tapasztalt tömegrendezvényeknél, mint ezen a területen.

Tíz éve ilyen tájt tehát még esélyes volt, hogy Sztojka Iván bandája ?lesz az úr? a siófoki korzón, ez a veszély mára elmúlt és nem csak azért, mert Sztojka az azóta eltelt időt a hűvösön töltötte?

 

 

KategóriákMETÁL