Ha Hoppál Péter tanácsát követjük, egy pár napig nem lesz friss cikk a Szabad Pécsen, mert magunkba szállunk, nem kicsit, és átgondoljuk a GYALÁZATOT, amit elkövettünk a volt kutlurális államtitkárral szemben – több más újsággal egyetemben, amúgy. Félremagyaráztuk ugyanis  (szerinte) azt a posztot, amit Hoppál Péter jegyzett egy hete, és ami durván kiverte a biztosítékot az országban. Hoppál posztja egy keresztény filmes oldal posztjának átvétele és kommentálása volt, mint megírtuk. A lényege: gyermektelen uniós képviselők fényképét mutatták, és írták rá az arcuk alá, hogy nincs gyermekük. Mindez a Sargentini-jelentés elfogadása után volt. Hoppál posztjának lényege abban állt, hogy a képen látható, vezető EU-s képviselőknek (köztük Sargentininek, Merkelnek vagy éppen Macronnak) nincs gyerekük, és ők (“ilyenek”) építik Európa jövőjét, láthatja is hát mindenki, mire mentek. A baj nem csak azzal volt, hogy az ország nagy része felhördült a poszt miatt, hanem, hogy a Fideszen belül sem kapott vállvergetést Hoppál. Így talán még párttársa, Kocsis Máté  is jobban teszi, ha magába száll.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál mindent bedobott (szerintünk) a saját hátsófele védelme érdekében a szerinte róla rosszul írókkal, őt támadókkal szemben, ami most kurrensnek számít a kormányzati kommunikáció arrogánsabb térfelén: zsoldosozástól a fake news-ozásig bezárólag.

AZ ATV-nek mondta azt a minap a pécsi fideszes politikus, hogy gyalázat, ami történt, amit tett vele a média egy része, és hogy félremagyarázták a szavait. Azt az ATV-nek már nem mondta el a felvétel szerint, hogyan kellene igazából helyesen értelmezni a nagy visszhangot kiváltó posztját, illetve mi volt az, amit rosszul magyarázott a magyar sajtó egy része, mi is lett kiforgatva.

Viszont máshol adott magyarázatot, avagy máshol konkrétabban is magyarázkodott – kinek, melyik a szimpatikusabb, válasszon.

Attól tartunk viszont, hogy hozzánk hasonlóan Kocsis Máténak sem ártana magába szállnia. Talán a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is félreértette Hoppál igazi szándékát, mert azt nyiltkozta az Indexnek, hogy:

?Nem szerencsés ilyet írni, ezt elmondtam Hoppál képviselő úrnak is?.

Sőt, Kocsis még azt is mondta ugyanott, hogy

?szép gondolat a gyerekvállalás és a családalapítás, de sok olyan élethelyzet van, amikor erre nincs lehetősége valakinek. Minden konkrét gyerekvállalás, házasságkötés és családalapítás egy ember saját döntése, nincs ott keresnivalója politikai véleménynek.?

Eléggé egyértelműnek tűnik, hogy mit gondolt. Minekután, ha valami nagyon nem szokás a Fideszben, az éppen a párton belüli, egymást érő bírálat a nyilvánosságban, úgy Kocsis egyértelmű nemtetszése még súlyosabban eshet latba.

A hvg.hu kérdésére ennek ellenére Hoppál tagadta, hogy Kocsis őt megdorgálta volna a bejegyzéséért.

 

?A frakcióvezető úrnak is elmondtam, hogy nézze meg, hogy már vasárnap hogy igazítottam ki ezt a posztot, és hogyan forgatták ki a szavaimat, mert semmi olyat nem írtam le, amit önök leírtak rólam. Ő pedig azt mondta, hogy így rendben van, és teljes mértékben egyetért azzal, amit írtam.?

 

Az eredeti után pár nappal később megosztott magyarázó szöveg szó szerint így hangzik:

 

?Eltelt a csütörtöki felkapott posztom óta három nap. A téma lezárásaként támogatóimnak megköszönöm, hogy tömegestül kiálltak mellettem.

Egyes ízlés-agresszorok – ugyanazok, akik cenzorokként is funkcionálnak /ha ezt nem értik, ne aggódjanak, mert mi sem – a szerk./ – szavaimat kiforgatva uszítottak. Józan megközelítéssel látható, hogy a megosztott poszt az Európát tönkretevő ?elitről? szólt. Azokról, akiknek semmi nem számít. Nem pedig a napról-napra becsülettel teljesítő, gyermektelen magyar emberekről, pláne nem Gyurcsányról, II. János Pálról vagy Jézusról(!!!), amit pár gyalázatos zsoldos újságíró kihozott abból az egy mondatból. 

Ez a FAKE NEWS! Ez a kevesek vélemény-diktatúrája! A szövegértés torzítása nekik jól fizet!

Aki ismer, jól tudja, aki nem, annak elárulom: sosem mondanék olyanokat, amiket a számba adtak, s amik miatt aztán tetemre hívtak. Mégis számosan voltak olyanok, akik beálltak a szándékos félremagyarázók táborába. Vigyázzunk! Erre játszanak! Megtévesztenek és megvezetnek jóindulatú, jóhiszemű embereket. Nincs illúzióm, hogy mindezért bocsánatot fognak kérni, de kívánom, hogy (gaz)tetteikért egyszer számoljanak el a lelkiismeretükkel. Ja, hogy az már kiveszett belőlük? Keressék csak kitartóan, hátha még nekik sem késő??

 

Na, de még egyszer idézzük fel, mit is mondott Hoppál a sokat bírált posztjában

?Nekik nem számít a jövő, a haza, Európa, a keresztény kultúra. Csak a Carpe diem… Ennyi.?

Hoppál Péter egy magyar keresztény filmes oldal posztját osztotta tovább a fenti kommentálással. A magyar keresztényfilmesek pedig egy képes, eredetileg külföldi összeállítást vettek át, csak a fényképek alá magyarul írták ki, hogy az adott politikusoknak NINCS gyermeke, és így kommentálták a fotóalbumot:

?Nézzük, kik építik Európa jövőjét?.

(Ez jól kivehetően látszik Hoppál Péter posztjában is.)

Nos, erről nekünk továbbra is az a véleményünk, hogy a filmes, azaz az eredeti, átvett egy kifejezetten bunkó, prosztó poszt volt, amit Hoppál Péter csak fokozni tudott a saját maga által hozzáadott szavakkal.

És a szöveg elfogulatlan értelmezése szerint nem jelent mást, minthogy gyermektelen emberek vannak az EU-ban vezető pozícióban, éppen ezért nekik nem számít a hazájuk, a jövőjük, és a keresztény kultúra sem, csak a mának akarnak élni. (És valóban nem konkrétan, de a kontextus miatt az van benne még, hogy éppen ezért engednék be a nem keresztény menekülteket, és ezért szavaztak Magyarország ellen is, amely viszont mindeközben éppenhogy Európa megmentésén dolgozik, és Európa jövőjét próbálja megmenteni.)

A felháborodás valószínűleg nem csak az alapvető bunkó alapvetésnek szólt, annak, amely megsért mindenkit, akinek bármilyen okból nincsen gyermeke, hanem azért is, mert legalább ketten szerepeltek a képen, akik személyes tragédiaként élték meg – és erről a nyilvánosságban is beszéltek – azt, hogy nincs gyermekük. Na és az is nagyon valószínű, hogy még az áprlisban a Fideszre szavazók egy része sem olyan biztos abban, hogy a Sargentini-jelentésben felvetett aggályoknak, vagy egy részüknek ne lenne alapja. Mutathatja ezt 2016 ősze óta a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló, a Dunántúli Naplót is kiadó Mediaworks inetrenetes lapjai által végzett felmérés is, ami éppen csütörtön zárult le. Abban mindenütt ez a válasz jött ki toronymagasan, kétharmadnál is többel.

 

Azt nem állítjuk, hogy Hoppál Péter politikai karrierjének végét jelentheti ez a nagyon balul elsült (pedig valószínűleg éppenhogy inkább jobbra és felfelé szóló) poszt, de egészen biztos, hogy Orbán Viktor a sikeres és/vagy erőt sugárzó embereket szereti maga mellett tudni, és nem szokása mutatkozni sem bármi okból politikailag meggyengült, népszerűségüket vesztő emberekkel. Egyesek szerint ezért nem látogatott el Pécsre sem a nagy tavaly őszi egyetemi ünnepség kivételével 2015 óta, de ott is meglehetősen hűvösnek tűnt a viszony a pécsi és régiós vezetéssel a politikai diplomácia nyelvén. Ha ezek a nem hivatalos információk és találgatások igazak, akkor nem sok jót jósolunk Hoppál Péter politikai karrierjének. Valószínűleg akkor a legjobb esetbenis azon múlik majd a jövője, milyen eredményt sikerül Pécsett a Fidesznek elérnie a jövő évi Európai parlamenti és az önkormányzati választáson. Pedig Hoppál Péter korábban Fidesz szóvivő, majd kulturális államtitkár is volt. Most pedig azt a feladatot kapta, hogy rázza kicsit fel az országos viszonylatban gyengélkedő Fideszt. Szóval ezen a munkán, sikerén vagy sikertelenségén sok minden múlhat személyes politikai jövője szempontjából. Hoppál Péterről az elmúlt napokban sok közelmúltbeli és még korábbi írást elolvastunk, és a keresgélés közben bukkantunk egy “igazi kincsre”. Habár 2010-es a felvétel, de különleges kaszt a videókon belül, hiszen politikai kampányra készült. Nem is nyúlunk hozzá, csak mutatjuk, magyarázatot sem fűzünk hozzá. Láttunk benne egy olyan fotót viszont, amit megosztunk külön is, talán kitalálják, miért. Illetve ki kell, hogy találják, mert nem áruljuk el, nekünk miárt is tetszett meg annyira.

 

A hvg.hu-nak, mint hallható lesz, Hoppál Péter azt mondta, hogy ő megdöbbent azon, hogy a képen látható politikus közül egyiknek sincs gyereke, ezt ő nem tudta. Ebből a, mások által készített összeállításból jutott mindez a tudomására. De hangsúlyozta, hogy róluk konkrétan beszélt, nem a gyermektelen párokról vagy meddő nőkről, ezeket a szavakat szerinte gyalázatos módon adták az ő szájába, és 

?alapvető szövegértelmezési galádságot követtek el azok a ZSOLDOS ÚJSÁGÍRÓK, akik kiforgatták az ő szavait”.

Megjegyezzük: Hoppál Pétert már a posztja másnapján kerestük azzal, hogy szeretnénk vele beszélni, és kérdezni arról, nem bánta-e meg a szerencsétlen posztot. Akkor még a Velencei-tavon volt, kihelyezett Fidesz parlamenti frakcióülésen, ezért csak az asszisztensát értük el. De üzenetet hagytunk, elmondva, milyen ügyben keressük. Azután is többször csörgettük, de nem értük el egyikőjüket sem. Egy hét elteltével írtuk meg a cikket az elmúlt napok fejleményeit is feldolgozva. Akkor még egyébként, a poszt másnapján nem az éreztük ki a telefon másik végén hallottakból, hogy olyan nagyon problémásnak gondolnák Hoppálék a posztot, inkább arra koncentráltak, hogy voltak támogatói is szép számmal, nem csak felháborodott emberek. Mi amúgy az utóbbiakból jóval többet láttunk. 

Hoppál Péter egyik baranyai országgyűlési képviselő-társa, Hohn Krisztina, az Új Kezdet alelnöke, az LMP-frakció tagja nem rejtette véka alá a véleményét, saját Facebook-oldalán reagált a volt kulturális államtitkár szavaira, nem is kívánhatnánk hatásosabb befejezést cikkünknek

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPUNK