Kővári János új, a Szabad Pécset bíráló posztja bebizonyítja, hogy (minimum időnként) mennyire sematikusan, fekete-fehérben gondolkodik az élet fontos kérdéseiről a pécsi kereszténydemokrata (itt ≠ KDNP-s) politikus. Az ÖPE vezetője nem azért bizonyítja ezt, mert lapunkat bírálta, és ez a jegyzet sem azért született. Hanem azért, mert néha tényleg fel kellene állni az asztalra, hogy másképpen lássunk egy helyzetet. A barikádok mögül lövöldöző politikusoknak meg végképp.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A balliberális újság aggódik amiatt hogy a Kormány még nem válaszolt Péterffy levelére. De vajon mit rejthet a levél, mert semmilyen elképzelést nem vázolt fel eddig kérésünkre a polgármester arra nézvést, hogy miből, mennyi idő alatt, s hogyan törlesztené a tartozást? Amiről egyébként tudni kell hogy fele részben a szocialistáké, s csak fele részben a fideszé..” – írta Kővári a saját, politikus Facebook-oldalára hétfőn késődélután.

Az ÖPE-s politikus egy mai írásunkra reagált, amelyben a múlt heti pécsi közgyűlés egyik témáját emeltük ki, és amelybe az ő megszólalását is beidéztük.

Itt olvasható az említett cikk, amelyben a 8,5 milliárdos adósságról írunk. (Most szólunk, hogy lesz még egy cikkünk hamarosan ugyanebben a témában.)

Kővári János Facebook-oldalán is jeleztem volna, rövidebben, hogy köszönjük az említést és a reklámot, s hogy, úgymond, megszólított, de oda én nem kommentelhetek. Nyilván letiltott (amihez persze joga van), talán mivel néhányszor helyretettem a T. Képvsielő Urat, amikor ferdítette a valóságot velünk kapcsolatban. (Nyilván a legritkább esetben szólal meg más FB-oldalán az ember, még ha róla is van szó, pláne ilyen kényes, politikus-újságíró viszonyban.)

Kővári a legújabb leckében vígan balliberálisozik. Mert, ugye, aki nem egy követ fúj “velük”, vagy kritizálni meri a magát jobboldalinak és kereszténynek nevező politikusokat, az nyilvánvalóan balliberális és/vagy ellenzéki.

(Egyébként Kővári valóban mutatott a helyi és országos KDNP-hez képest is, pláne a Fidesz politikusaihoz képest “keresztényi” magatartást bizonyos kérdésekben, ügyekben. Például, amikor Páváék a koldusokat vegzáló rendeletet szavaztak meg, ő akkor ellenvéleményen volt – és ezt értékelni lehet vagy kell, másrészt szóvá tenni, kiváltképpen ilyen esetben, mint a mostani.) 

Azt, hogy egy lap lehet olyan is, hogy független, nem csak balos és jobbos, nem csak kormánypárti és ellenzéki, nem pártos tehát feltétlenül tudniillik, és mi ennek hívnánk magunkat, azt ezerszer valóban nem mondtam még el. De számtalanszor. Amúgy magának Kővárinak is már korábban. Azzal kiegészítve ilyenkor mindig a közlést, hogy mit is jelentene ez. Mert nagyon egyszerű dolog, csak annyi, hogy egy lapnál az újságírók és szerkesztők döntenek a tartalomról. Mint például nálunk. Sem értéksemlegességet nem ígértünk, sem azt, hogy bármely hatalommal szemben ne gyakorolnánk adott esetben kritikát, vagy ne próbálnánk azt ellenőrizni. 

Az üzenet egyeseknél, például nyilvánvalóan Kővárinál, értetlenség okán, a képesség okán vagy kifejezetten ilyen szándék miatt nem ment át.

És, ha már függetlenség, meg ellenzékiség! Kővári János azt találta nemrég mondani, hogy ő öt évig ellenzéki képviselő volt a pécsi közgyűlésben. Ezt már mondtuk, de néhányszor még biztosan fel fogjuk emlegetni, ahol helye lesz. Az alany maga mondta, senki erre nem kényszerítette, hát vállalja a következményeit.

Ugyanakkor persze továbbra is igaz, hogy az ÖPE 2002-ben, Orbán Viktor ismert felhívására polgári körként megalakult pécsi egyesület, amit Kővári már jó ideje vezet – és alapítója is volt. Miközben, ne feldjük, ez az egyesület leginkább politizáló egyesület. Az ÖPE ma a KDNP-vel ül a pécsi közgyűlésben frakcióban, Kővári korábban Fidesz-frakciótag országgyűlési képviselő volt, az ÖPE pedig a Fidesz-KDNP-vel együtt indult ősszel, a választáson. A mai Fidesz pedig tényleg arról híres ám, hogy csak úgy hirtelen összeáll egy választási szövetségre azzal, aki előtte valóban az ellenzéke volt öt teljes (vagy akármennyi) éven át is.

Kővári János a mostani posztban is ferdíti a valóságot, szerinte a 8,5 milliárd forintnak a fele szocialista adósság.

Nyilván az lehet, főleg, ha 2014 és 2015 úgy, ahogy van teljesen kiesett a képviselő úr emlékezetéből. Mi most felidézzük: a kormány ekkoriban vállalta át a teljes önkormányzati adósságot. (Igen, annak idején az kb. rekord volt, és Pécs szocialista vezetéséhez köthető, de egyrészt ez a téma szempontjából nem érdekes, másrészt azokat a hiteleket elsősorban az EKF miatt vette fel Pécs, és azt az akkori Fidesz is tudta, úgy is szavaztak.)

A 8,5 milliárdos adósság viszont abból a 9,5 milliárdos, 2017 végén megítélt, kényszerű kormányzati segélyből maradt meg mostanra, amelyet a 2015-re kb. nulla forint önkrományzati hitellel rendelkező Pécsnek kellett felvennie pár évvel később. A Páva-vezetésnek tehát pár év után sikerült a kb. nulláról eljutni a kényszermegoldásig.

Kővári János 2017 tavaszán is képviselő volt, de akkor nem aggódott amiatt, hogy baj lenne a pécsi költségvetéssel. Csak a tény kedvéért rögzítjük, hogy a Szabad Pécs kellett ahhoz, hogy kiderüljön, 2017 tavaszán mintegy 5 milliárdos hiánya van a Fidesz-KDNP által vezetett pécsi önkormányzatnak.

Kővári János most azt írja rólunk, hogy aggódunk, hogy nem válaszolta meg Varga Mihály pénzügyminiszter Péterffy Attila neki írt levelét.

Habár a hivatkozott cikkünkben ez azért sokkal jobban árnyalva van, de igen, valóban, a cím figyelemfelkeltő (nem félrevezető), hozza tehát ezt az elvárást, amit cikkek címével szemben támasztani szoktunk időnként.

Tessék, kérem, elolvasni, és értelmezni a cikket, nem csak aggódás van abban.

Ugyanakkor Kővári Jánosnak kutya kötelessége lenne emiatt aggódnia, sőt tiltakoznia is, Péterffy Attila mellett kiállva. A minisztert felszólítva (minimum kérve) tehát a tisztességes eljárásra, a mielőbbi válaszadásra és a korrekt ügyintézésre. Mert normális esetben, egyes ügyekben, s különösen ilyen helyzetben, nem az új helyzetből induló, az adósságot megöröklő polgármester és képviselők ellen drukkolnak az ellenzéki oldalon sem, ilyen lenne a jó városi politizálás.

Ha másért nem, akkor egy remek mondás miatt, hogy egy ország kulturáltsági szintjét (Dosztojevszkij szerint, miután ő is ülni kényszerült, mondjuk a börtönök állapota) az (is) határozza meg, hogy tudják-e használni a wc-kefét és megválaszolják-e a leveleleket.

Mindemellett Kővári (is) aggódik. Ő azon, hogy mi van, mi is állhat Péterffy levelében. Azt sejteti, hogy talán az nem kóser teljesen, hogy titkolni kell azt.

Páva Zsolt kapott hideget-meleget, a végén inkább hideget, de azt még vele szemben sem hozta fel szerintem soha senki, hogy egy sima üzleti-önkormányzati levelet ne tudna megírni, ő vagy az ő nevében valaki, akit ezzel megbízott.

Azt pedig elmondták, hogy miért is keresték meg a minisztert, miért keresik a kormányt, nem egyszer, nem kétszer. Hogy tárgyalni szeretnének Pécs adósságáról.

Talán egy hosszú éveken át vezérigazgatóként, cégvezetőként dolgozó mendzser, egy megyei jogú város polgármesteri tisztségét elnyerő vezető képes megírni egy fontos üzleti levelet tisztességesen. Vagy, ha nem ő maga írja, elküldés előtt leokézni, hogy ez akkor a megbeszéltek szerint van megírva, mehet. Ennyit azért érdemes lenne a politikusoknak (hovatovább a politikusainknak) kinézniük a másikból, és ilyen szintre nem lezülleszteniük a közbeszédet. És akkor még nyernének is: több maradna nekik az érdemi párbeszédre, például.

Kővári posztja végén átláthatóságot követel. És  igen, az fontos, mi magunk is ezt várjuk el minden olyan ügyben, amiben ez elvárható, és akkor, amikor az elvárható. Sőt, ha nem lesz meg, akkor követelni is fogjuk.

Ugyanakkor csak meg kell jegyezni azt is, hogy az a hatalom – aminek persze Kővári nem támogatója –, hanem iszonyú kemény ellenzéke volt az elmúlt években, ezen a téren (=átláthatóság), nem jeleskedett.

Én pedig arra nem emlékszem, hogy Kővári ezt ilyen szinten szóvá tette volna, követelte volna. Pedig kemény ellenzéki volt.

KategóriákPUNK