Csizi Pétert három nagy, patinás állami cég élére nevezték ki szeptember közepén: ő vezeti most már a FŐKEFE-t, az ERFO-t és a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.-t, értesült a hírről a Szabad Pécs. Csizi Péter is megáll tehát a saját lábán azt követően, hogy nem került be az új magyar parlamentbe, sem április 8-án, sem Balog Zoltán hirtelen jött lemondása után.

A cikk a hirdetés után folytatódikUtóbbi, mint megírtuk azért volt érdekes, vagy merült ez fel egyáltalán, mert ő volt az első olyan képviselő-jelölt a Fidesz országos listáján, aki már nem került be a listáról a T. Házba. Aztán mégsem ő lesz, ami érdekes, hiszen egy fiatal, lojálisnak tartott fideszes politikai karrierjéről van szó.  

Csizi Péter két egymást követő ciklusban, 2010-2018. közt volt Baranya egyik országgyűlési képviselője. Sőt, 2010-2014. közt Pécs alpolgármesteri feladatait is ellátta a jelenleg is még csupán 36 éves pécsi politikus, aki húsz éve egyik alapítója volt a Fidelitas pécsi szervezetének. Csizit a Dél-Dunántúl egyik erős fideszesének vélt Bánki Erik bizalmasának tartották, korábban a mohácsi politikus személyi titkára is volt.

Csizi egyik kiemelt projektje Pécsett a közösségi közlekedés újjászervezése és a pécsi buszcsereprogram volt. Habár azt követően, hogy kiderült, hogy a Volvo-buszok beszerzése miatt egy, egymilliárd forintot közelítő korrupciós és vesztegetési ügy miatt indult nyomozás – megjegyzés: egy hollandiai ügyészség kezdeményezésére – Csizi nem beszélt többet olyan lelkesen a pécsi buszokról. A cikksorozat második részében konkrétumokat is leírtunk arról, mi történhetett ? igencsak izgalmas ügy.

 

A Volvo-buszokkal kapcsolatos nyomozás egyébként gyakorlatilag két éve tart, az ügyészség a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot nevezte ki annak lefolytatására. A Szabad Pécs érdeklődésére a rendőrség a napokban közölte, hogy egyelőre még nem került sor egyetlen gyanúsítotti kihallgatásra sem. A Szabad Pécs év elején írt feltáró anyagában már megírtuk, hogy egyes hírek szerint a holland nyomozati anyagokban konkrét gyanúsítottak nevei is szerepelhetnek, sőt közülük akár többen is (akkori) közszereplők lehetnek. A rendőrség egyéb más konkrétumot nem kívánt mondani ?a nyomozás érdekeire való tekintettel?.

 

Mindazoknak, akik a szívükhöz kaptak, hogy Csizi Péter rögtön három nagy állami, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. alá tartozó cég vezetője is lesz, tudunk egy kis megnyugvással szolgálni. Ezeket a vállalatokat ugyanis korábban is egyetlen személy vezette, így ebben nem történt változás. Ennek oka, hogy 2016 júniusától egyetlen tulajdonosi kézbe került a három cég.

Mindhárom állami társaság alapvetően megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. A FŐKEFE-nek 3500-3800 dolgozója van, az ERFO-nak kb. 900 fős a létszáma, míg a KÉZMŰ is legalább 500 embernek ad megélhetést, így Csizi Péter irányítása alá több mint 5000 dolgozó tartozik. Csak a KÉZMŰ jegyzett tőkéje több, mint 1,3 milliárd forint.

Eláruljuk: Csizi Péter a három cég vezetéséért több pénzt kap mint, amit parlamenti képviselőként zsebre tehetett volna. Ha ugyanazt kapja, mint az előző vezető, ami sanszos, akkor Csizi Péter két cégnél havi bruttó 1,9 millió, a harmadiknál havi bruttó 400 ezer forintot kereshet, ami bruttó 4,2 millió forintos fizetést jelent, ami nagyjából 2,8 milliós havi nettó. (Már, ha felveheti mindhárom helyen a fizetését, ha csak az egyik 1,9 milliósat, akkor is több mint nettó 1,2 millió üti a markát.) Ezek után mondhatjuk: Csizi Péter nemhiába írta ki azt a Facebook-ra egy vitorláson állva, mosolyogva a választási veresége után is, hogy: ?Új szelek fújnak?.

Habár az is igaz, hogy Csizi Péter azt, hogy mégsem ő lesz Balog Zoltán utódja a T. Házban egy kormányközeli kiadványnak, a Pécsi Újságnak mondta el, s akkor így beszélt:

 

?most úgy érzem, pihenésre van szükségem, szeretnék a családommal, a kislányommal is több időt tölteni.  Minderre figyelemmel most nem kívánok képviselő lenni?.

 

Hát, reméljük, Csizi Péter ki fogja tudni pihenni magát a három nagy állami cég vezetőjeként.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

 

KategóriákMETÁL