A boros programokkal évek óta baj van Pécsen. Milyen esélyei vannak egy új rendezvénynek? Másfajta alkoholproblémákról lesz most szó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA rendezvényeket érintő bajok szintje és oka sokrétű, talán tanulmányt vagy szakdolgozatot kellene írni a témából. Na, nem mindegyik kategória reménytelen, mert látható, hogy a kicsi tematikus programok köszönik szépen, jól vannak. Választék is van: ki-ki az érdeklődési körének, közegének megfelelő, rendszeresen jelentkező esteken vehet részt (pl. Kalamáris, Bortársaság, Eleven, Gergen).

A hagyományos és újonnan belépő boros tömegfesztiválokkal – legyen az tavaszi, őszi vagy téli – viszont annyi a probléma, hogy ezek tárgyalása leginkább külön cikket érdemelne. Csak címszavakban: számtalan szervező, számtalan koncepcióval próbálkozott csak az elmúlt 10 évben, szinte sose sikerült megoldani az igényes borfogyasztás alapkövetelményeit, de a kínálati oldallal is rengeteg minőségi probléma merült fel. Mintha leginkább a szándék és a tudás hiányozna ennek az egésznek a rendbetételéhez, de azt hiszem ebben a fesztiválos témakörben tényleg minden szezonban lehetne cikket írni. (Néha szoktam is, ahogy más is. Na, meg pláne.) Persze, nem akarok álnaív lenni, tudom, hogy ezek a tömegrendezvények általában miről szólnak, de attól még az igényességet semmi sem tiltja, amivel még egy – turisztikailag is vonzó – réteget lehetne adni nekik.

A közepes méretű (50-300 fő) rendezvények talán a legérdekesebbek. Ebben a kategóriában is van negyedévente legalább egy-kettő a városban. Ilyen a Villányi Prémium Bormustra, Best of Pécs (ami leginkább tudatosítja, hogy egy borvidék fővárosát rejtettük el a térképen), a Vince-napi rendezvények. Ezek a szakmai alapkövetelményeknek (boros, rendezvényszervezős) általában eleget tesznek és a szerepük nem csak promóciós, de edukációs jellegű is lehetne. Azaz megmutathatnák, hogy miről is szól a borkultúra. Ebben a szegmensben nagyon erős szerepet töltött be egy évtizeden át a Top 25, ami a Pannon Borrégió legjobb forgalmi tételeit (természetesen nevezett, és a felkent szakmai zsűri által kiválasztott tételekről beszélünk) mutatta be. A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szervezésében legalább öt helyszínen fordult meg és életciklusa csúcsán több mint 300 érdeklődő vett részt rajta. Bár a színvonala állandó volt, a fizető vendégek száma évről évre kiszámíthatatlan lett. Idén nyáron már finanszírozási okok miatt elmaradt, viszont a magazin főszerkesztője, Győrffy Zoltán egy új koncepció mentén kezdett borfesztivál szervezésébe.

Az Adventi Borszalon helyszínét az egykori pezsgőgyár átalakított tere adja, ami már az utolsó, jubileumi Top25-ön is megmutatta, hogy nem csak esküvőket tud befogadni. Szóval, december 8-án, 14 órától a Littke Palace-ben 40 pincészet mutatja meg legalább 120 borát. Ehhez képest az elővételben vásárolható jegyek ára egészen nevetséges: holnap délig még 3000 Ft-ért lehet hozzájutni. Persze utána sem vészes, hiszen 5000 Ft (ennyibe kerül a helyszínen) sem sok pénz egy ilyen lehetőségért.

Szóval, most az a kérdés, hogy van-e Pécsen elég gasztronómiára fogékony érdeklődő, akik hajlandóak a kóstolható borok mennyisége és várható minősége tükrében egy minimális összeget a hobbijukra áldozni. Budapesten, Debrecenben vagy akár Tatán egy ilyen program sikere igazából csak költői kérdés…  

További infó itt.

(Disclaimer: A cikk szerzője 2018 nyaráig a Pécsi Borozó magazin szerkesztője volt, és jelenleg is az egyik szerzője, aki a rendezvényen csak vendégként lesz jelen.)

KategóriákJAZZ