Az Összefogás Pécsért Egyesület évértékelő és az elmúlt négy évet értékelő sajtótájékoztatót tartott, de a jövő évi terveikről is beszéltek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Kővári János elmondta, hogy az aktuális önkormányzati ciklus kezdetén elfogadott településfejlesztési koncepció csak részben tudott megvalósulni. Óvodák, iskolák tudtak megújulni – és fontos utak, bicikliutak megvalósulása van folyamatban. Az önkormányzati képviselő szerint azonban komoly probléma – amire többek között a legutóbbi közmeghallgatás világított rá – hogy nincs kapcsolat a városvezetés, a döntéshozók és város lakossága, gazdasági szereplők és a civilek között. Minden párttal egyeztetést kezdenek, hogy a januári közgyűlésre már egy olyan javaslatcsomagot lehessen letenni, ami ezeket a kommunikációs problémákat orvosolhatja. A képviselő konkrét lehetőséget szeretne látni, hogy a pécsiek együtt tervezhessék a város jövőjét. Kővári János négy pontban összegezte a szükséges lépéseket: településrészi önkormányzatok újbóli felállítására, gazdasági tanácsadó testületre, városrészi fórumokra és online kommunikációra van szükség. A képviselő ugyanis úgy látja, hogy egy településrendezési terv felállításához, ami előreláthatólag januárban indul, szükség van a lakosság bevonására. ?Nem irányított kérdőívekre van szükség” – tette hozzá a politikus.

A Szabad Pécs kérdésére, mely szerint a társadalom jelenlegi állapotában nem hiú ábránd-e az emberek ilyen fokú bevonása a helyi politikába az öpések egyértelmű nemmel feleltek. Vozár Pál, ÖPE alelnök hozzátette, hogy az önkormányzati fogadóórák nem alkalmasak a lakosság problémáinak a meghallgatására. Vozár Pál azt is elmondta, hogy például Pécsbánya önkormányzati képviselője az elmúlt 4 évben 3 alkalommal tartott fogadóórát, amin alig vettek részt érdeklődők, mert a meghirdetése is problémás volt. Ezzel szemben a 2014-ben eltörölt településrészi önkormányzatokat a helyi képviselő vezette, aki helyieket hívott meg a testületbe, így különböző véleményeket lehetett becsatornázni a problémák felvetésének folyamatába, és a döntéshozatalba. A jelenlegi helyzetben személyes megszólításra és online megkeresésre van szükség.

A holnapi közgyűlés kapcsán Kővári János elmondta, hogy a város költségvetésének módosításai ezúttal valóban technikai jellegűek. A városi adóságállomány kezelésére azonban nem történtek meg a kellő lépések. Az ÖPE-nél nem is a megszorításokban, hanem hosszú távon is ható döntésekben látják a megoldást. Ahogy azt a tavaly decemberben a közgyűlés elé benyújtott és elfogadott Okos város koncepcióban (Közvilágítási és energiahatékonysági korszerűsítés, elektromos buszok, önkormányzati bérlakásokban a kártyás közüzemi órák beszerelése) is leírták, és ehhez forrásokat is megpróbálnak találni.

KategóriákMETÁL