Interjú a momentumos Nemes Balázzsal, a pécsi demonstrációk egyik arcával arról, hogyan tovább, van-e értelme még tüntetni.

A cikk a hirdetés után folytatódikBudapesten nagyon kevesen mentek ki a szakszervezetek által szervezett múlt szombati tüntetésre, Pécsen sem voltak annyian, mint január elején. Nemes Balázst, a Momentum Mozgalom szóvivőjét, a pécsi kormányellenes tüntetések egyik fő szervezőjét, arcát és szónokát arról kérdeztük, hogyan tovább, van-e még dinamika a megmozdulásokban, tud-e együttműködni a jövőben a politika és a szakszervezeti világ.

Szabad Pécs: Szombaton volt olyan vidéki város, ahol többen tüntettek, mint Budapesten, de például Pécsen is kevesebben mentek utcára mint legutóbb. A fővárosban eddig tartott a lendület? Mi lehet az oka annak, hogy Budapesten ennyire kevesen voltak?

Nemes Balázs: Sokan kérdezik, hogy mi az oka annak, hogy egyes tüntetésekre sokan, másokra kevesebben mennek el. Szerintem különböző a dinamika minden városban, Miskolcon például csúcsot döntött a résztvevők száma. Nem lehet szó nélkül elmenni a médiahelyzet mellett sem; az ellenzéknek ki kell tágítania a kommunikációs kereteket, a kreativitást ötvözni kell a közösségi médiával. Ebben a Momentum kiemelkedően jól teljesít, rendkívül erős az online jelenlétünk és jók az akcióink, erre tudunk építeni. A sajtótájékoztatók egyrészt unalmasak, másrészt már nincs kinek elmondani a dolgokat; mindenhonnan a kormánypropaganda ömlik.

Kizárólag a ?rabszolgatövényre? fel lehet még építeni egy komolyabb tömeget megmozgató tüntetést?

Van egy alapvető tévedés Magyarországon; ezek a tüntetések minden nappal egyre szélesebbé válnak. Pont úgy, ahogy a hallgatói tiltakozások és a netadó annak idején, és ez így van rendjén. Nagyon helyesen ismerik fel a polgárok, hogy egymásért is ki kell állni, nem csak saját magunkért.

Az első tüntetéseknek pártpolitikusok voltak az arcai, sok esetben szervezői is, a szombati demonstrációkat és most a félpályás útlezárásokat a szakszervezetek szervezik. Egyes szakszervezeti vezetők azt mondták a háttérben, hogy a pártok leszerepeltek, most ők jönnek, náluk pattog a labda. De lehet-e a pártokat így kihagyni a kormányellenes megmozdulásokból? Hogy látja, tud-e a jövőben együttműködni a politika és a szakszervezeti világ?

Népszerű dolog “a pártokat” szidni, pedig azok is emberekből állnak. A pécsi Momentum készséggel átadta nekik a megmozdulás lehetőségét, lemondtuk a saját pécsi eseményünket, és részt vettünk az összes eddigin. Mi máshogy közelítjük meg a szervezési kérdéseket, fiatalosabban, karcosan. Olyan lendületet tudunk adni egy-egy eseménynek a fiatal aktivistáinkkal, akcióinkkal, amelyet mások nem. Éppen ezért a szakszervezeteknek is szüksége van ránk, ha másért nem, akkor azért, mert mi vagyunk a következők akik belépnek a munkaerőpiacra. Az együttműködés nem kérdés, sőt, már most is zökkenőmentes. A legutóbbi egyeztetésen többektől kaptunk nagyon kedves szavakat, miszerint a most zajló demonstrációk létre sem jöttek volna, ha nem vesszük kézbe a dolgokat decemberben. Ezt ezúton is nagyon köszönjük, nagyon megtisztelő és hálásak vagyunk hogy segíthetünk az ellenállás kiépítésében. Mindenki számíthat ránk, aki ebben partner szeretne lenni.

Egy pécsi kormánybarát médium azon álsajnálkozott szombati tudósítása címében, hogy megint nem volt forradalom. Tényleg, mi ezeknek a tüntetéseknek a célja? Sokan mondják, hogy az emberek egy idő után megunják majd, hogy ?nem történik semmi?. De minek kéne történnie?

Pont erről szólt a beszédem január negyedikén. Hogy mely tüntetéssorozat milyen eredményeket ért el. Szerintem igenis elérhető a rabszolgatörvény visszavonása, főleg ha a szakszervezetek is beváltják a régi ígéretet és létrejön végre az országos sztrájk. A kormánypropagandával meg nem kell foglalkozni. Köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Sokan találgatják, milyen irányt vesznek a kormányellenes tüntetések az országban. Ön mire számít, illetve milyen irányt szeretne?

Mi is készülünk néhány meglepetéssel, de ezeket nem lövöm le előre. Most fújunk egyet és újabb lendületet veszünk. A tüntetésekkel párhuzamosan zajlik az európai parlamenti választás kampánya, amelyben továbbra is mi vagyunk az egyetlen ellenzéki párt, amely már állított listát, magam a harmadik helyen szerepelek. Éppen ezért csütörtökön déltől folytatjuk az Európai Ügyészséghez kapcsolódó aláírásgyűjtést az Árkád északi bejáratánál egy utcafórum keretében, ezen délután háromtól én is részt veszek, ott kérdezhet engem is bárki bármiről, mindenkit szívesen látunk!


KategóriákMETÁL