A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden úgy döntött, hogy a Hirt Ferenc halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyett a Fidesz-KDNP közös listájáról Csizi Péter kapja meg, bár ő írásban jelezte, hogy nem veszi át a mandátumot. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2018-as áprilisi országgyűlési választások óta többször is tudósítottunk az egyéni választókerületében Mellár Tamással szemben alulmaradt és a listás helyéről éppen lecsúszó Csizi Péterről. Legutóbb éppen arról szóltak a hírek, hogy egészen jól fizető állami cégek vezetését kapta meg.

Most pedig lehetősége lett volna viszatérni a politikába, mivel a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe kerülő Hirt Ferenc tavaly december 6-án elhunyt. 

A jogszabályok szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos listán szereplő jelöltjeik közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg. 

Mivel a Fidesz és a KDNP a rendelkezésére álló határidőig nem nevezte meg, kinek kéri a mandátum kiadását, az NVB a listán következő, a 87. helyen szereplő Csizi Péternek (Fidesz) adja ki a mandátumot. 

Csizi Péter a döntés előtt írásban jelezte az NVB-nél, hogy nem kívánja mandátumát átvenni. Ez a nyilatkozat azonban csak akkor lép hatályba, amikor a képviselő a mandátumot megszerzi, azaz az NVB mostani döntése jogerőre emelkedik. 

Azt, hogy a Fidesz miért nem nevezte meg, hogy kit is szeretne látni a parlamentben, egyelőre nem ismert.

(MTI/Szabad Pécs)

KategóriákPOP