Belengette az ÁSZ, hogy felfüggeszti a Kozármislenynek járó állami támogatások folyósítását. Bíró Károly polgármester értetlenül áll a kritikával szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Az Állami Számvevőszék Kozármisleny Város Önkormányzatánál az ellenőrzés során feltárta, hogy az önkormányzatnál nem volt biztosított az átláthatóság, elszámoltathatóság, a közpénzfelhasználás szabályossága és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás, ezért az ÁSZ kezdeményezte az önkormányzat államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.? – olvasható az Állami Számvevőszék honlapján a január 7-ei hír.

Az elmúlt hónapokban ellenőrizte az állami hatóság a kozármislenyi önkormányzat működését. Ennek során arra jutottak, hogy hiányos a szervezeti és működési szabályzat és a gazdálkodási jogkörök nyilvántartása, és ezért ?fennáll a vonatkozó szabályok megsértésével történő károkozás veszélye?.

Az ÁSZ felszólította Bíró Károly polgármestert, hogy az szóljon a jegyzőnek (hivatali bikkfanyelven: ?intézkedjen a jegyző felé?, brrrr), szüntesse meg a jogszabályellenes állapotot és az ezt alátámasztó dokumentumokat küldje el a hatóságnak. Ha ez megtörténik, írják, akkor megint kaphatják a támogatásokat.

Bíró Károly polgármester a Szabad Pécsnek eljuttatott közleményében az írja, hogy az ÁSZ július 13-a óta vizsgálódik az önkormányzatnál, de a vizsgálat tudomása szerint még nem zárult le.

Bíró: a dokumentumok rendelkezésre állnak

?Az ellenőrzés során két, a Kozármislenyi Közös Önkormányzati Hivatal munkáját szabályozó dokumentum hiányát állapították meg, mely téves adatokon alapulhat, hiszen azok rendelkezésre állnak. A vizsgálat során azokat az Állami Számvevőszéknek megküldtük, és ezt a tényt jeleztük az Állami Számvevőszék Elnökének. A fentiek okán levélben kértem az ÁSZ elnökét, hogy ellenőrizzék le a részükre 2018. július és december hónapban elektronikusan megküldött szabályzatok átvételét. Továbbá utasítottam a jegyzőt, hogy személyesen tisztázza a jelentésben foglalt ellentmondásokat.? – áll a közleményben

A polgármester szerint az önkormányzat ?gazdálkodása stabil, hitel felvételére nem kényszerül, beruházásaihoz, a fejlesztésekhez a szükséges források rendelkezésére állnak. Az eddig is kiválóan prosperáló település működéséhez szükséges, meglévő pénzeszközök biztosítják az elmúlt négy év során már megszokott, folyamatos működés és fejlődés lehetőségét.?

Minden támogatás megjött

Hozzáteszi még, hogy ?az államháztartásból származó támogatások folyósítása a jogszabályok szerinti rendben megtörtént, azok hiánytalanul megérkeztek az Önkormányzathoz.? Tehát eddig nem lépett életbe a tiltás és minden állami pénzt, támogatást megkapott a település.

Hogy konkrétan mit hiányolt az ÁSZ? Tavaly december 19-én érkezett a városházára egy jelentéstervezet, ami a hathónapos vizsgálat után két tételt kifogásolt:

– a Hivatal nem rendelkezik az alapvető feladatokat, felelősségi szabályokat rögzítő SZMSZ-szel;
– nem gondoskodott naprakész nyilvántartás vezetéséről a kötelezettségvállalásra, pénzügyi ellenjegyzésre, teljesítés igazolására, érvényesítésre, utalványozásra jogosult személyekről és aláírás-mintájukról.


A jegyző december 27-én postára adott válaszlevele mindkét megállapítást egyértelműen cáfolta. Ehhez képest január legelején újabb levél érkezett az ÁSZ-tól, amiben már felszólítják az önkormányzatot a hiányosságok pótlására, mintha a válaszlevél el sem jutott volna a hatósághoz. Másnap újra megküldték a számvevőszéknek a hiányolt dokumentumokat. Választ azóta sem kaptak, csak jelezték nekik, hogy ?vagyonmegóvási intézkedés? keretében leállítják a településnek járó állami támogatásokat.

Bíró Károly polgármester értetlenül áll a történtek előtt. Mint mondja: a hiányolt szabályzatok naprakészen rendelkezésre álltak és állnak, hiszen az SZMSZ olyan alapdokumentum, amely nélkül a közös önkormányzati hivatal meg sem alakulhatott volna.

Az ÁSZ-vizsgálat kezdeményezését Feleki Attila ismert helyi vállalkozó, azóta lemondott független önkormányzati képviselő a tavaly áprilisi képviselő-testületi ülésen (a videón 15.50-től) jelentette be, ez után rendelte el azt a felügyeleti szerv soron kívül.

Szálka a Fidesz szemében

Dr. Bíró Károly független polgármesterként vezeti a települést 2014 óta, miután csúnyán elverte a fideszes jelöltet. A felszínen ugyan nincsenek konfliktusai a Fidesszel, vagy Hoppál Péterrel, a Pécsi 2. számú választókerülethez tartozó kisváros országgyűlési képviselőjével, de sokan gondolják úgy, hogy a független polgármester szálka a kormányzó párt helyi prominenseinek szemében és az őszi önkormányzati választásokon le akarják győzni. Annál is inkább, mert az elmúlt húsz évben dinamikusan fejlődő Kozármisleny igazi bezzeg-település, aminek megszerzése kiemelten fontos lehet a Fidesznek.

Fotó: Dr. Bíró Károly polgármester

KategóriákMETÁL