Nem lesz egésznapos és heti ötnapos autós blokád Pécsett egyelőre, mert olyan szintű dugót okoz, hogy figyelmeztetésnek kevesebb is elég. Azok a kósza hírek azonban, hogy a pedagógusok kihátrálhatnak a sztrájk előkészítéséből nem valósak, sőt.

A cikk a hirdetés után folytatódikIsmét kilométeres dugókat okoztak hétfőn a kora reggeli órákban az autós blokádban résztvevők Pécsett. Az autósok azonban, egy két igen mérgesen, és elégedetlenségét félreérthetetlen mutogatás útján kommunikálót leszámítva nagyon türelmesek és szolidárisak voltak ezúttal is.

Az autós blokád a három fő bevezető út közül két végpontot érint továbbra is, a 6-os út Budapest felől bejövő szakaszát, a Budai vámtól nyugatra, és a 6-os út Szentlőrinc felől vezető sávját Cserkútnál. A szakszervezeti képviselők azonban úgy döntöttek, hogy minekután a félpályás útlezárások valóban nagyon hatásosak, nagyon komoly dugókat okoznak, és mivel a jelenlegi célt, a figyelmeztetést így is elérik, egyelőre mostantól heti egy napon, hétfőn, és csak a reggeli órákban tiltakoznak. Azaz a héten már nem lesz autós blokád, és az eredetileg e héttől tervezett teljes napos blokád is elmarad.

Aki azt gondolná azonban, hogy ezzel a figyelmeztető akciók lendülete veszített, vagy a követeléseket feladták volna, az téved, tudtuk meg. Sőt, ezt az érzést az elmúlt napokban megjelent félreérthető nyilatkozatok, információk is táplálhatják, amelyek arról szóltak, hogy az országos sztrájkelőkészítő bizottság egyik legfontosabb szervezete, a Pedagóusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kiléphet a sztrájkelőkészítésből.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője azonban éppen ennek ellenkezőjéről beszélt a Szabad Pécsnek. Azt mondta, hogy erről szó sincs, csupán arról, hogy a sztrájkelőkészítő bizottságnak értelemszerűen több szakszervezet is a tagja, és nem mindegyik tart a folyamatban ugyanazon a ponton az esetleges sztrájk előkészítésében. Sőt, még nekik, a PDSZ-nek is kell egyeztetniük néhány fontos részletről az esetleges jövőbeni sztrájk módjáról.

Ugyanakkor a PDSZ egyáltalán nem adta fel azt, hogy ha a kormány nem hajlandó velük tárgyalni, vagy az esetleg megkezdődő tárgyalások megakadnak, akkor sztrájkot hirdet. Sőt, éppen a mai napot ?hagyták meg? még arra az esetre, hogy a kormány válaszoljon a sztrájk-követeléseikre, amelyeket korábban elküldtek a szakminisztériumnak. A határidő amúgy már pénteken lejárt, de ha hétfőn délutánig nem jelöli ki a kormány, hogy kik lesznek a tárgyalópartnereik, akkor már ma délután élesítik azt a belső, pedagógusokat elérő belső internetes felmérési rendszert, amellyel a sztrájkhajlandóságot mérik fel. Amennyiben ez olyan szintű és volumenű lesz, mint ahogyan azt remélik és gondolják, illetve az előzetes információk és visszajelzések alapján sejthették, akkor a sztrájk előkészítésének további lépéseit is megkezdik, például a sztrájk idejéről, módjáról stb. való kommunikáció a tankerületekkel.

KategóriákMETÁL