Mert ?elrettenve és kétségbeesve? nézik a Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek ?anyagi eszközökön keresztül történő ellehetetlenítését?.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ez is egy, a számtalan szolidaritási és tiltakozó nyilatkozatból. Mint megírtuk pécsi kutatók is kiálltak az MTA mellett.  

A nyílt levelet persze bárki aláírhatja, az EZEN a linken érhető el. Sőt, már sok pécsi polgár aláírta. Egyebek mellett ezekért a gondolatokért és fogalmazásért:

?Mi, egyetemi diákok, oktatók, kutatók és a tudást és tanulást nagyra tartó állampolgárok, magyarországi egyetemek, intézetek, karok, tanszékek és laborok elrettenve és kétségbeesve látjuk a Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek anyagi eszközökön keresztül történő ellehetetlenítését. Az összes magyarországi egyetem és kutatóhely kutatási teljesítménye és potenciálja kívülállók számára meglepően rövid távon fog helyrehozhatatlanul széthullani a tudományos kutatás finanszírozásának állami irányítás alá vonása, illetve a legmagasabb szakértői és tudományos felkészültséggel rendelkező hazai szerv, az MTA tudományszervező és felügyelő tevékenységének kiüresítése következtében. Egyértelműen ki szeretnénk mondani: az MTA működésének anyagi ellehetetlenítése, illetve a tudomány ideológiai alapú állami irányítás alá vonása teljes mértékben elfogadhatatlan, és így nem képezheti alku tárgyát.?

?? a károk helyrehozhatatlansága jelen esetben a tudás és a szakértelem megsemmisülését jelenti, mivel a valódi tudás létrehozásának, megőrzésének és átadásának struktúrája olyan szakértői ismeret, amihez pénz és jó szándék kevés. A világtörténelem legnagyobb technológiai és tudományos forradalma közepette Magyarország évszázados távlatban csúszhat le a harmadik világ szintjére??

?Az alkalmazott kutatások és a reál tudományok előnyben részesítése, illetve bölcsészettudományok felszámolása tudományos szempontból nem megalapozott, téves, rövid távú érdekeket leső gondolat, amely a magyar tudományos életre végzetes következményekkel járhat.? 

?Albert Einstein nem alkalmazhatósága miatt dolgozta ki a relativitás elméletet, és még a számítástechnikát is filozófusok (Gottlob Frege) és matematikusok (Alan Turing) alapozták meg, még mielőtt a mérnökök egyáltalán elkezdhettek gondolkodni megvalósításán.?

?Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Uniótól pályázható pénzek – többek között a világ technológiai átalakulásának következtében – a jövőben elsősorban tudományos kutatásra és fejlesztésre lesznek lehívhatóak. Nyilvánvaló, milyen komoly konkurenciát jelent ebben egy olyan, valóban hatékonyan, szakmai alapon működő, nagyon magas színvonalú tudományos munkát felmutatni képes, nemzetközi hírű intézmény, mint az MTA. A nemzetközi versenyben azonban a politikai akaratból működő kutatás látványos és csúfos kudarcot fog vallani. A jövendő nemzetközi innovációs és kutatási forrásokért folytatott versengésben a független és önálló MTA nem a kormány által kialakítani kívánt majdani hálózat riválisa, hanem a nemzetközi siker egyik alapvető előfeltétele.?

?Diákok és oktatók, tudósok és kutatók egy emberként kérjük: ne politikusok, hozzá nem értő tanácsadók, ideológusok és kommunikációs szakemberek döntsék el a magyar tudomány sorsát, a magyar kutatás és oktatás jövőjét. Tisztelettel kérjük, hogy az állam vonuljon ki a tudományos kutatást övező döntések területéről és bízza azt a terület szakértőire: a tudósokra, és az általuk működtetett, hazánkban a legnagyobb tudományos szakértelemmel rendelkező szervezetre, a Magyar Tudományos Akadémiára.?

KategóriákJAZZ