Ez volt az egyik legfontosabb bejelentés, amit az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője tett az ÖPE szokásos, közgyűlési ülés előtti sajtótájékoztatóján.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmit különleges helyszínen, a Havihegyi templom előtti kis téren, a nemzetközi Év fája versenyben is induló mandulafa előtt tartott meg az ÖPE két politikusa, Kővári János és Vozár Pál.

Utóbbi arra biztatta a pécsieket és a magyarokat, hogy szavazzanak az Év fája versenyben Magyarország idei képviselőjére, a pécsi Havihegyi mandulafára. (Amely egyébként vezet a versenyben, és egyelőre úgy tűnik, egyetlen, de komoly vetélytársa van, az Oroszországból nevezett fa.

Kővári János szerint a kapcsolat az Év fája verseny és a csütörtöki pécsi közgyűlés közt, az a remény. Merthogy remélik, hogy a pécsi fa lesz végül az első, ráadásul amit annak idején a pécsi pestis járvány idején ültettek, a remény szimbólumaként, és sajnos a holnap elfogadandó 2019-es pécsi költségvetési tervezet is a remény költségvetése lesz, mert egyelőre nincs még meg, nem áll rendelkezésre a bevételi oldalon minden forrás, amelyet a kiadási oldal szerint be kell tervezni ahhoz, hogy a büdzsét majd márciusban el lehessen fogadni.

A Szabad Pécs kérdésére, hogy nem volt-e hasonló az elmúlt években, s aztán májusra végül el lehetett fogadni a büdzsét, az idei évben (is) pécsi polgármesteri ambíciókkal   bíró, hivatalos pécsi polgármester-jelölt politikus azt mondta, hogy volt, gyakorlatilag szinte minden esztendőben. És igaz, hogy később megoldották minimum technikailag ezt a hiányt, de láthatjuk azt is, hogy valójában milyen pénzügyi problémák voltak, milyen hiány volt valójában a pécsi költségvetésekben. A mérték is volt már négymilliárdos, az elmúlt években is, emlékei szerint, és akkor is, amikor még szocialista vezetése volt Pécsnek, akkor az ő emlékei szerint 6,5 milliárd is volt a hiányzó összeg, amit az ún. spanyol, vagy stratégiai ingatlancsomag értékesítésével foltoztak be a szocialisták.

Csakhogy Kővári szerint már nincs mit eladni Pécsett és a takarékossági intézkedések is nagyjából megtörténtek, így egyrészt most ez a ?szokásos? hiány forróbb helyzetet takar mint az előző években, másrészt egyértelmű, hogy szükség lesz idén is a már megítélt kormányzati likvidpénzre, valamint rendkívüli kormányzati támogatásra is. Ő éppen ezért azt javasolja, és javasolta is már, hogy Pécs pályázzon az Európa Zöld Fővárosa pályázatra, másrészt a Modern Városok Program forrásainak az átcsoportosításával fenntartható fejlesztésekre és korszerűsítsések finanszírozására, nem pedig pénznyelő, a városnak csak újabb terheket, költségeket jelentő újabb projektek pénzelésére. Ilyen lehet például elektromos buszok vásárlása, amelyek fenntarthatóbbá teszik a pécsi közösségi közlekedést és már rövid távonb megtakarítást jelentenek.

A Szabad Pécs érdeklődésére egészen pontos számokkal nem tudott szolgálni Kővári János arra vonatkozólag, hogy a 2017 végén és 2018 tavaszán érkező állami kölcsönből eddig hogyan és mennyit fizettek vissza Páváék, illetve az idei költségvetésben a négymilliárdos hiány úgy jött-e ki, hogy szerepel-e, vagy sem már az idei évre szóló törlesztőrészlet összege a kiadási oldalon. Azt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jövőre kell majd visszafizetni elvileg a teljes összeget, illetve, hogy már tavaly történt törlesztése a kölcsönnek, de ennek mértékét nem tudja egészen pontosan.

Az biztos viszont, és ezt már mi tesszük hozzá, hogy az állami ?mentőöv? (=kamatmentesen, de visszafizetendő sokmilliárdos állami kölcsön) segítségével sikerült részben a korábbi kb. 9 milliárdos hiányt nullára redukálni Pécsett ? vagyis ekkora összegű kifizetetlen számlatömeg kifizetésére fordították a kamatmentes állami kölcsönt, amennyire ezt tudni lehet.

KategóriákMETÁL