Szolidarítási nyilatkozatot juttatott el múlt pénteken a PTE Történettudományi Intézetének 39 oktatója a velük partneri kapcsolatban álló akadémiai központok és intézetek vezetőinek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA nyilatkozat – amelyet az egyik aláíró oktató posztolt ki Facebook-oldalára – szövege a következő:

A PTE BTK Történettudományi Intézetének oktatói ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat és együttérzésünket a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjaiban dolgozó kollégáinkkal. Az MTA intézeteiben zajló kutatások zavartalan folytatását alapvető nemzeti érdeknek tekintjük, a működés feltételeit és a tudományos autonómiát, a kutatás szabadságát ellehetetlenítő intézkedéseket méltatlannak és átgondolatlannak tartjuk. Úgy véljük, hogy a tudományos kutatás szervezeti kereteinek átalakítása csak az érintettek bevonásával és a velük folytatott érdemi tárgyalások útján vezethet eredményre.

A Történettudományi Intézet 39 oktatója írta alá a nyilatkozatot.

Múlt héten került az Index birtokába egy tájékoztató, amelyben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megüzente az akadémiai kutatóintézeti vezetőknek, hogy mi a terve az MTA-val. A tervezet minden eddiginél radikálisabb: Palkovics teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, az MTA-t kiüresítené, érdemi kompromisszumra nem hajlandó.

Az előző bekezdésben linkelt Index-cikken kívül a témában Szabó András Péter történész írását és a 168 Óra cikkét is érdemes elolvasni.

Gif: Palkovics László, Forrás: ATV Zrt. Youtube

KategóriákMETÁL