Már tavaly január óta az akkor még Vajna-féle Lapcom nyomja a Pécsi Híreket. A cég, ami év végén a kormányhű Kesmához került, közben a nyomdai szolgáltatásra kiírt közbeszerzést is megnyerte, így két évig neki fizet az önkormányzati cég az újság nyomtatásáért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA gigantikus méretű kormányhű médiaközponthoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (Kesma) tartozó Lapcom Zrt. nyerte a Pécsi Hírek nyomtatására kiírt közbeszerzést – derült ki a pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén. Az ingyenes önkormányzati lap hetente jelenik meg 24 oldalon 73 ezer példányban, elvileg Pécs összes háztartásába elviszi a városvezetés és gyakran a kormányzat üzeneteit. Az ingyenesség természetesen csak látszat, hiszen a lap előállítását jelentős részben közpénzből, a polgárok adóforintjaiból finanszírozza az önkormányzat cége, a Pécsi Kommunikációs Központ (PKK), ami 2018-ban több mint 100 milliós forint önkormányzati támogatásban részesült, az azt megelőző években pedig 200 milliót kapott évente a várostól.

Miután kiderült, hogy a Liszkay Gábor kormányközeli médiacézár balatonföldvári nyaralójának címére bejegyzett Kesmához tartozó Lapcom nyerte a Pécsi Hírek nyomtatására kiírt közbeszerzést, utánanéztünk, korábban mely cégek végezték ezt a tevékenységet. Meglepő dolgokra és néhány megválaszolatlan kérdésre bukkantunk.

A Pécsi Hírek nyomdai munkálatait a lap impresszumának tanúsága szerint 2016 májusáig a Lapcom végezte. A Lapcom 2017 őszéig, tehát amíg Andy Vajna kormányzati hátszéllel meg nem vásárolta, az egyik legnagyobb magyarországi médiacég volt, többek között két nagyon magas példányszámú, sikeres megyei lappal, a Kisalfölddel és a Délmagyarországgal, egy erős bulvárlappal, a Borssal, és két nagy nyomdával. Bő egy évvel Vajna érkezése után a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks-höz, majd több száz más sajtótermékkel együtt, ?ajándékozás? útján a Kesmához került.

A Pécsi Kommunikációs Központ előtt a Pécsi Kreatív Központ adta ki a Pécsi Híreket. Utóbbi 2015 nyarán írt ki egy közbeszerzést, amit az év őszén eredményesen le is zárt. Addig az akkor még nem kormányközeli Lapcom nyomta az önkormányzat lapját, de a cég nem indult ezen a közbeszerzésen, amit egy, a Lapcomhoz képest kis, a BAZ megyei Alsózsolcára bejegyzett vállalkozás nyert meg a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. előtt. A 2014-ben,a pécsi tender kiírása előtt nyolc hónappal alapított Országos Médiakezelő Kft. viszont csak 2016 májusától nyomta a lapot, az impresszumban addig továbbra is a Lapcom szerepelt, valószínűleg a szerződés akkor járt le.

A BAZ megyei cég egészen 2018 januárjáig szerepel a Pécsi Hírek lapszámainak impresszumában, mint  a lapot nyomó vállalkozás, akkor ugyanis hirtelen visszatért a Lapcom. Hogy milyen alapon, egyelőre nem világos, a közbeszerzési értesítőben nem találtuk nyomát a 2018-as évről szóló kiírásnak. (Elküldtük kérdéseinket ezzel kapcsolatban tegnap a PKK-nak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.) Ami bizonyos, az az, hogy a cég tulajdonosi hátterében időközben komoly változások történtek, a nemrég elhunyt Andy Vajna erős kormányzati hátszéllel nagy médiabevásárlásba fogott és megvette a Lapcomot, az ügylet 2017 őszén realizálódott.

2018 végén, egészen pontosan november 30-án írta ki a PKK a nyomdai szolgáltatásra a közbeszerzést, amin végül a fent említett mediaworks-ös kitérővel év végén a Kesmába ?bedobott? Lapcom nyert meg. A másik pályázó egyébként az Adu Press Nyomda Kft. volt, de az ő pályázatát a kiíró érvénytelennek nyilvánított. A közbeszerzési dokumentum szövege szerint: ?Ajánlattevő ajánlatában nem nyújtott be olyan dokumentumot, amelyből megállapítható a teljesítésbe bevonni kívánt szakember személye, szakmai tapasztalata, végzettsége, melyhez Ajánlatkérő az érvénytelenség jogkövetkezményét rendelte. Ajánlattevő ajánlata nem felel meg az Ajánlati felhívásban, a közbeszerzési dokumentumban és a jogszabályokban előírt feltételeknek. Ajánlattevő ajánlata a Kbt. 73. § (1) bekezdés e) pontja alapján érvénytelen.?

Némileg furcsa ez a hiba, hiszen a Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy az Adu Press nyomda Kft. meglehetősen tapasztalt közbeszerzési résztvevő, dolgoztak korábban a budapesti XIII. kerületi önkormányzatnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek vagy a Herman Ottó Intézetnek.

A pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén rábólintott a Lapcom és a PKK közti szerződésre. A határozatból kiderül, hogy a Lapcom milyen áron nyomja a lapot. A Pécsi Hírek általában 24 oldalban jelenik meg, egy példányért így 10,78 forintot kell fizetni, ez 73 000 példánnyal számolva heti 786 940 forint, éves szinten ez több mint 40 millió forint költség. A közbeszerzési dokumentumban az szerepel, hogy a szerződés értéke 50 millió forint, ez nyilván az áfás összeg.

KategóriákMETÁL