A gimnázium diákjai közül néhányan a magyar kormányzatot bíráló falragaszokat helyeztek el az iskolában a látogatás előtt, de azokat az iskola igazgatója eltávolíttatta.

A cikk a hirdetés után folytatódikKollégáink a helyszínen követik az eseményeket és tudósítanak az elnöki vizitről. Áder János a klímaváltozásról tart előadást a Leőwey gimnáziumban.

Diákok az ablakban

10.05.: Tüntetők várják a köztársasági elnököt a gimnáziumnál.

Úgy tudjuk, a látogatás előtt diákok falragaszokat, matricákat helyeztek ki az iskolában, amelyek általánosságban bírálták a magyar kormányzatot. Ezeket információink szerint az iskola vezetői eltávolíttatták.

10.38: Megérkezett az előadás helyszínére Áder János, vele van felesége, Herczegh Anita, aki az iskola diákja volt, Páva Zsolt polgármester és Zalay Szabolcs, a gimnázium igazgatója.

video-1553076382

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

10.44: Megkezdődött Áder klímavátozásról szóló előadása, ami egyórás lesz.

10.53.: Több oka van hogy eljött – mondta. Döntően a vízről és a fenyegető vízválságról szól az előadás, kevésbe a klímáról. A 20. század az olaj évszazada volt, a 21. század a víz évszázada lesz.

Előadása így fog felépülni: helyzetkép, a víz három drámája, megoldások, “én mit tehetek?”.

11.30: Áder János a diákokat is bevonja az előadásba, akik mobiltelefonjuk segítségével szavazhatnak. Na, nem arra, ki legyen a következő köztársasági elnök, hanem arra, hogy szerintük mi a helyes válasz arra a kérdésre, hogy “Mennyi eső zúdult Houstonra 2017-ben a Harvey hurrikán következtében”.

video-1553078215

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

11.42: A szennyezett víz drámájáról beszél Áder, például arról, hogy másodpercenként 20 ezer PET-palackot gyártanak a világon. Előtte a kevés víz drámájáról (szárazság, kiszáradt folyók, kevés könnyen elérhető felszíni édesvíz) és a sok víz drámájáról (hurrikánok, mindent elöntő esőzések) beszélt.

A helyszínen lévő Babos Attila kolléga cseten érkezett kommentárja: “kifejezetten jól beszél, bevonja időnként a közönséget, már volt három szavazás és az úgymond vizes kísérlet, nem papírból beszél, közben mennek fasza illusztrációk és időnként nyom egy-egy vállalható poént.”

12.00: Most már a megoldásról, lehetséges megoldási javaslatokról beszél. A megoldás közepében a víz áll. Meg kell szüntetni a szennyezést, racionalizálni a felhasználást, ha pedig történik szennyezés, azt azonnal el kell távolítani, megszüntetni. Jelenleg 1,7-1,8 bolygót használunk, és az elmúlt 50 évben megteremtette az emberiség a ?Dobd el!? kultúráját, amely szerinte a legnagyobb bűn volt. Hangsúlyozta, hogy hosszú távon nem
lehet kizsigerelnina Földet, nem lehet 1,7 Földet használni.

Magyar megoldásokat is mutat, pl. az Organika nevű víztisztító innovációt, vagy a Biopólust, amely lakott környezetben is képes szagmentesen és környezetbarát módon szennyvizet tisztítani. A Vízőr nevű anyag 40-50 szazalekkal segíti a talajban lévő víz megmaradását.

12.30.: Áder előadása közbenVatai Éva, a gimnázium tanára Facebook-oldalán azt írta, nem engedik ki az iskola épületéből. Posztjának szövegét engedélyével közöljük.

“Egy naív kérdés: miért nem engednek ki az iskolámból? Amikor bejöttem 9.50-kor, a portás néni tanúskodott, hogy tényleg itt dolgozom, így be még nagy nehezen csak-csak…… Ez nem az emberi jogok megsértése? (naív kérdéssel kezdtem, azzal zárom)” – írta a pedagógus.

12.35: Az előadásnak, Áder János nyilvános programjának és közvetítésünknek is vége.

Zalay Szabolcs igazgató zárszóként elmondta, a gimnázium csatlakozott a Virtuális Erőmű programhoz, aminek célja, hogy az ehhez csatlakozó energiatudatos intézmények és cégek közös erőfeszítéssel jelentős mennyiségű energiát takarítsanak meg, 2030-ra pontosan annyit, amennyit a paksi erőmű termel. Bejelentette azt is, hogy két, a köztársasági elnök Kék Bolygó Alapítványának adományából vásárolt vízautomata telepítésével párhuzamosan pet-palack mentesítő program is indul az iskolában. Végezetül ittak egyet Áder Jánossal.

Hideg is, jó is

Hideg is, jó is – Coub – GIFs with sound by Ferenc Nimmerfroh

KategóriákMETÁL