Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal, óriási többséggel megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz is szerepel a szövegben, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be ezt a javaslatot szavazásra. Nem határozatlan idejű felfüggesztésről van tehát szó – adta hírül az Index.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tart sajtótájékoztatót az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlése után (videó a cikk végén!).

Orbán azt mondja, önként döntött úgy a Fidesz, hogy felfüggeszti tagságát és hogy jó döntés született. Kijelentette, nem fog a Fidesz változtatni a politikáján. Ahogy a Néppárt, úgy a Fidesz is felállít egy háromtagú vizsgálóbizottságot.

Egy újságírói kérdésre azt válaszolta, ők nem kampányoltak Jean-Claude Juncker ellen, mire hangos nevetés hangzott fel a teremben.

“Jó döntést hoztunk, mert semmit sem zártunk le. A választások után a Néppárt és mi is szabadon dönthetünk a kettőnk viszonyáról” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán kijelentette, csak olyan frakcióba hajlandók beülni az európai választás után, ami bevándorlásellenes, és a keresztény kultúrát védi.

A Pesti Srácok csodálatosan alákérdezett Orbánnak: mit szól ahhoz, hogy Soros György fia, a “trónörökös” ma megjelent Brüsszelben. Orbán azt mondja, hogy erről értelmesen nem lehet beszélni ebben a városban, mert összeesküvéselméletnek tekintik, ezért a néppárti ülésen ezt a kérdést nem is hozták szóba, pedig nekik bizonyítékaik vannak Sorossal kapcsolatban. Azt is kérdezték tőle, kapott-e garanciát arra, hogy az EPP megszabadul a balliberális pártok szorításából. Orbán azt mondta, nem kaptak garanciát, de nem is adtak garanciát semmire.

Azt kérdezték tőle, hogy igaz-e, hogy ebbe a helyzetbe belekényszerítették a Fideszt, tehát, hogy nem az ő döntésük volt, ami történt.

Orbán Viktor elmondta, úgy ült le tárgyalni, hogy a kezében volt a kilépést tartalmazó levél. “Ha a baloldaliak sikerrel jártak volna, ezt kellett volna tennünk” – fogalmazott, de nem így történt, ez egy közös döntés, hangsúlyozta.

Azt is felvetette egy kérdező, hogy mivel a jogállami feltélekhez kötik a Fidesz maradását a Néppártban, ezért kicsi az esélye, hogy Orbánék teljesíteni fogják és akarják ezeket a feltételeket.

Orbán szerint a magyar jogállamiságot érintő kritikák minden alapot nélkülöznek, de most végre van egy bizottság, aki minden bizonnyal eljön Magyarországra tájékozódni. Welcome – mondta.

Az Index megkérdezte, hogy a kisebbik kormánypártra, a KDNP-re is vonatkozik-e a felfüggesztés.

Orbán Viktor: a nagyobb testvérnek kell helytállni. Magyarán nem.

A sajtótájékoztató véget ért.

KategóriákMETÁL