Elfogtunk egy levelet, amelyben Pécs vezetését arról tájékoztatják, hogy miként alakult a koronavírusban elhunytak száma a pécsi köztemető adatai szerint. A kegyeleti szolgáltatókat ugyanis tájékoztatni kell a halottszállítás miatt arról, hogy egy elhunyt koronavírus-fertőzésben halt-e meg vagy sem. Szeptemberhez képest már az október is nagy emelkedést hozott, de az országos adatokból kiindulva a novemberi számok szinte biztosan még vészjóslóbbak lesznek. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikPontosítás – Hétfő 10.20

A Biokomtól hétfőn délelőtt jelezték lapunknak, hogy a Szabad Pécs által megszerzett levélben szereplő COVID-os adatok nem feltétlenül a pécsi köztemetőben és az öt pécsi peremkerületi temetőkben tartott, azaz nem csak a pécsi temetésekre vonatkoznak, hanem olyan temetésekre is, amelyet Pécsen kívül, akár a megyén kívül tartanak. Habár a levélben egyértelműen a pécsi temetések számához viszonyították a koronavírusos elhunytak számát, és nem a szállított halottak számához, amely adat nicns feltüntetve külön, és ez a tény sincs a szövegben rögzítve. Merthogy, mint most elmondták, ez a statisztikai adat a Biokom halottszállítási szolgálatatására vonatkozik. Azaz, az összes, a Biokom által szállított elhunyt közül volt szeptemberben 10 fő, októberben 50 fő, akiknél a halál okaként a COVID-ot vagy a COVID-ot is szerepeltették, és emiatt speciális szállítással kellett biztosítani az elhunyt temetőkbe, avagy a krematóriumba történő szállítását. A Biokom ugyanis adott esetben – egy korábbi nyertes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően – más temetők felé is végez halottszállítási szolgáltatást. Magyarán valóban és konkrétan történt ötszörös emelkedés szeptemberhez képest októberben a Biokom COVID-os elhunytakra vonatkozó adataiban (10 főről, 50 főre nőtt), de két körülmény torzíthatja a pécsi temetkezésekhez viszonyított COVID-os arányszámot ebből kiindulva: az egyik, hogy akár a 10 főből, akár az 50 főből éppen hány főt temettek el Pécsett, a másik pedig, hogy mikor temették vagy temetik el az elhunytat, mivel van akit akár csak két héttel később temetnek el, minthogy a Biokom által üzemeltetett hűtőházban elhelyeznék, azaz lehet időbeli csúszás, egy októberben elszállított, koronavírusban elhunyt személyt novemberben is eltemethetnek.

Korábban írtuk

Szeptemberben a pécsi köztemető adatai szerint “csupán” tíz koronavírusos elhunytat temettek, ami az összes temetéshez képest 6%-os arányt jelent.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ez a szám kizárólag a köztemetőnél, vagyis a Biokomon keresztül szervezett temetésekre vonatkozik.

Egy, a Biokomtól a városházára küldött levelet “fogtunk el”, amelyben a pécsi temetőket működtető önkormányzati cég a pécsi városvezetést a temetések számáról, azok összetételéről (hány az urnás, a koporsós, stb.) és helyéről (központi és peremvidéki temetők) tájékoztatja, másrészt a COVID-ban elhunytak számáról értesíti. Ezt az összesítést egyébként a levél szerint korábban nem tették meg, így szeptembertől vannak erre vonatkozó adataik. (14.50 – Nem hivatalosan arról értesültünk, hogy a Biokomnál azért nem vezettek külön nyilvántartást a COVID-ban elhunytakról és arányukról, mert csak elvétve voltak koronavírusos halottak – ez persze még inkáb jelzi a helyzet súlyosságát.)

Márpedig ezek az adatok elvileg korábban is rendelkezésre álltak. Természetesen érzékeny, egészségügyi és kegyeleti adatokról van szó, ugyanakkor ezek a temetkezési szolgáltatásban nagyon is fontosak, ezért kiadják a temetést szervezőknek. A kegyeleti szolgáltatóknak és a halottakat szállítóknak ugyanis tudniuk kell, hogy egy elhunyt koronavírusban vagy más betegségben halt-e meg.

Bármely más fertőző betegség következtében elhunyt esetében is jelezték korábban is ezt a tényt a temetkezési vállalkozónak és a halottszállítónak az erre vonatkozó jogszabálynak megfelelően.

Szeptemberben tehát a tíz Pécsett temetett COVID-os halott az összes pécsi temetésszámhoz 6% volt. Vagyis legalább 6%, hiszen elképzelhetetlen, hogy a magán kegyeleti szolgáltatóknál ne lett volna egyetlen koronás elhunyt sem.

Azaz már a második hullám kezdetén is akár minden tizedik, Pécsett temetett ember koronavírusban halhatott meg, de valószínű, hogy még nagyobb lehetett már akkor is ez az arányszám. Ehhez, persze, tudni kellene minden más pécsi magán kegyeleti szolgáltató adatát is – avagy a központi, összesített adatokat.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy a pécsi temetőkben eltemetett halottakról beszélünk, nem az elhunyt baranyaiakról és még csak nem is feltétlenül a Pécsett elhunytakról.

Azt természetesen az országos adatokból is láttuk, hogyan változott az elhunytak és a fertőzöttek száma, de annál bővebbet, például azt, hogy egy adott megyében hányan betegedtek meg, eddig nem lehetett tudni.

Most viszont nem csak azt tudjuk megmondani, hogy legkevesebb hány fő, koronavírus-fertőzés következtében elhunyt személy temetését kellett megszervezni Pécsett, de azt is, hogyan változott ugyanez a szám szeptemberről októberre.

Ötszörös emelkedés októberre

Az októberi adatot is összesítették ugyanis. Az általunk megszerzett levélben már ez az adat is szerepel, a szerint októberben 50 koronavírusos halottat temettek a pécsi temetőkben a Biokomon keresztül, ami az összes temetés 31 százaléka volt.

Vagyis egyrészt minden harmadik pécsi temetésen koronavírusban elhunytat gyászolhattak a hozzátartozók, másrészt ez alapján valószínűsíthető, hogy nagyjából ötszörösére nőtt a Pécsett COVID-ban elhunytak száma egyik hónapról a másikra.

Az is nehezen képzelhető el ugyanis, hogy a magán temetkezési cégeknél e téren specifikus eltérés legyen, azaz arányaiban sokkal több vagy sokkal kevesebb koronás elhunyt temetését bízták rájuk, mint a köztemetőt üzemeltető Biokomra. 

A legvalószínűbb, hogy ott is hasonló a nagyságrend, és hasonló, egyik hónapról a másikra bekövetkező változás történhetett.

A temetések száma gyakorlatilag megegyezett, konkréten minimálisan magasabb volt szeptemberben (167), mint októberben (161).

Külön halotthűtő

Az idézett levélben leírják azt is, hogy a pécsi köztemető Nagy Ravatalózójában működő halotthűtő 50 elhunyt befogadására alkalmas, míg a Biokom úgynevezett műszaki telepén található boncterem hűtőkamrájában további 30 fő elhelyezéséről tudnak gondoskodni. Jelenleg kizárólag az utóbbiba szállítják a fertőző betegségben meghaltakat, így elkülönítve őket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ idén tavasszal külön eljárásrendet adott ki a COVID-19 betegségben elhunytak temetésének szabályairól. A szerint a közeli hozzátartozók, esetleg egyházi személyek az egészségügyi intézmény eseti elbírálása alapján vehetnek búcsút az elhunyttól. A halottszállító figyelmét fel kell hívni arra, hogy COVID-os elhunytat szállít. A kocsit a szállítás után azonnal fertőtleníteni kell, a szállító személyzetnek is védőruha kell, a koporsó is speciálisan záródó. A nyitott koporsós felravatalozás és a holttest konzerválása egyaránt tilos.

Elbúcsúzni csak külön engedéllyel

A levélből megerősítést nyert az, amit amúgy is hallani, hogy nő azoknak az elhunytaknak a száma, akik már a kórházi kezelés előtt idősotthonban éltek. Azaz a rokonok nem látogathatták őket, nem találkozhattak velük akár hónapok óta. Azaz még fájdalmasabb a hozzátartozóknak, hogy nem tudnak holtukban sem elbúcsúzni tőlük.

A más kórházba szállított beteg halála esetén nő a temetési költség

Arról is írnak, hogy a más városok kórházaiba, például Szekszárdra vagy Dunaújvárosba szállított betegek halála esetén olyan plusz költséget jelent a szállítási díj, amit eddig így nem tudtak a helyi önkormányzati rendelet által meghatározott díjszabásban szerepeltetni, ezért ennek a módosítását kezdeményezik. Szekszárdról kb. bruttó 40 ezer, Dunaújvárosból való szállítás miatt kb. bruttó 85 ezer forinttal nő meg a temetés költsége, amit a temettető családnak kell megfizetni.

Pontosítás 14.55 – Eddig is voltak a Biokomnak a halottszállításra, akár nagyobb távolságról történő halottszállításra vonatkozó díjai, de a nem volt a COVID-os betegek szállítására/kezelésére vonatkozó díjszabásuk, ezt kell igazából most rendezni.

81 ember halt meg koronavírus miatt az országban szombaton

A kormányzati tájékoztatási honlap vasárnap délelőtt közölte a szombati járványügyi adatokat. A szerint ismét 100 alatt van az elhunytak és 5000 fő alatt az újonnan, hivatalosan is megfertőződöttek száma, de koránt sincs ok egyelőre az örömre. Mint írták, 4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 109 616 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2438 főre emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 82 108 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5803 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen.

KategóriákMETÁL