Rendhagyó halottaknapi megemlékezésre készül Pécs, a koronavírus járvány miatt ugyanis fokozott óvatosság indokolt, szól az önkormányzat csütörtöki közleménye. A temetők körül ilyenkor kialakuló tumultus fokozott kockázatot jelent ugyanis a járvány terjedése miatt. Azért, hogy a lehető legkisebb méretűre csökkentse a sírkertben egyszerre tartózkodók létszámát, a pécsi köztemető november 9-éig reggel 6 és este 20 óra között, meghosszabbított nyitvatartással fogadja a látogatókat.

A cikk a hirdetés után folytatódikEzzel együtt is arra kérnek mindenkit, hogy a járványügyi előírásokat a temetőlátogatás során is tartsák be, így kerüljék a tumultust, viseljenek maszkot és gyakran fertőtlenítsék kezüket.

A pécsi köztemetőben egyházi közreműködéssel 2020. november 1-én, vasárnap 17.00 órakor Mindenszentek és Halottak napja alkalmából megemlékezést tartanak a pécsi köztemető ravatalozó előtti terén.

A kegyeletgyakorlás megkönnyítése és a méltó emlékezés biztosítása érekében ügyeleti szolgálatot tart a köztemető a Siklósi út 43. szám alatti irodaépületben október 31-én és november 1-én 9.00 – 17.00 óra közt. A köztemető munkatársai teljeskörű ügyintézést biztosítanak a hozzátartozók részére. A temetői ügyfélszolgálat a sírhelyekkel kapcsolatos ügyintézésben és a temetésfelvétel tekintetében is rendelkezésre áll.

Szakipari munka (síremlék, járdaépítés) október 22-én 15.00 órától november 2-án 7.30-ig nem végezhető, kivéve az ebben az időszakban történő temetés előkészítését és az ahhoz kapcsolódó szakipari munkát.

Az emlékezés meghittsége, zavartalansága közös érdek, ezért kérik, hogy a sírgondozásból keletkező hulladékot a parcella szélén lévő tárolóba gyűjtsék, a gyertyákat pedig körültekintően helyezzék el, hogy ne okozzon tüzet.

A temető nyitvatartási november 9-ig 6.00 órától 20.00 óráig, november 10-től 7.00 órától 17.00 óráig tart nyitva. A temető zárása után a Nagyárpádi úti portánál lehet elhagyni a területet.

Forgalmi változások és parkolás a temető környékén

2020. november 1-jén és 2-án a pécsi köztemetőben személygépkocsival csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők közlekedhetnek. 

A temetőbe autóval érkezők számára a rendőrség a Siklósi út városba vezető oldalának külső forgalmi sávjában ideiglenes parkolókat alakít ki, itt átmeneti sebességkorlátozást vezetnek be.

A temető a bővítési területén, a Nagyárpádi útról megközelíthetően ingyenes parkolást biztosít november 2-áig.

A mozgásukban akadályozottak számára ezekben a napokban elektromos kisautóval biztosítják a temetőn belüli könnyebb közlekedést, szintén november 2-áig.

Sűrűbben járnak a helyi buszok a hétvégén

A vírus elleni védekezést segíti, hogy a Tükebusz Zrt. a temetőt érintő járatokat sűríti a hétvégén, így a megemlékezők kevésbé zsúfolt buszokon juthatnak a sírkertbe.

Szombaton és vasárnap a 103-as járatok a temető északi kapuját érintve közlekednek, a 6-os, 7-es és 8-as járatok pedig minden esetben nagyobb kapacitású, csuklós buszokkal járnak majd.

Vasárnap tovább csökkentheti a járatok zsúfoltságát, hogy a normál menetrendhez képest kétszer annyi 7-es járat indul, ami így negyedóránként szállítja az utasokat, és a hétvége ellenére a 60-as járatokat is útnak indítják majd, ezek is érintik a temető északi kapuját, így óránként a keleti városrészből is közvetlen járattal lehet majd megközelíteni a temetőt.

A pontos menetrend a www.tukebusz.hu oldalon olvasható.

KategóriákMETÁL