Az életveszélyessé vált és ezért bezárt iskola korszerűsítésére egyszer már kiírtak egy közbeszerzést, amit a túl magas árajánlatok miatt eredménytelennek nyilvánítottak. Most is magasabb a becsült költség, mint a rendelkezésre álló keret.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tulajdonos pécsi önkormányzat és a fenntartó pécsi tankerület közösen írnak ki uniós, nyílt köbeszerzést a hírhedt ISM-technológiával épült pécsi Árpád gimnázium korszerűsítésére – derül ki egy előterjesztésből, amit 13-án, szerdán tárgyalhat a város pénzügyi és gazdasági bizottsága.

2017-ben egyszer már kiírtak egy közbeszerzést a tavaly nyáron bezárt iskola felújítására, de azt 2018 májusában a rendelkezésre álló keretnél magasabb árajánlatok miatt eredménytelennek nyilvánították.

Most 300 milliót az önkormányzat dob bele a felújításba, pontosabban az Európai Unió: TOP-os forrásból fizetik az energetikai korszerűsítését az Árpádnak. 708 millió forintot pedig egy tavaly év végi kormányhatározat biztosít a fenntartó pécsi tankerület részére az épület szerkezetének megerősítésére, felújítására.

Van viszont egy bökkenő. A beruházás becsült értéke az előterjesztés szerint húszmillióval magasabb, mint a két forrásból (uniós+kormányzati) rendelkezésre álló keret. Ezért feltételesen folytatják le a közbeszerzést, és ha az árajánlatok is meghaladják a keretösszeget, akkor a pályázat kiírója “támogatási igényt nyújt be a pótfedezet biztosítása érdekében”. Ha viszont nem kapnak plusz pénzt vagy kevesebbet kapnak, mint amennyire szükség van, akkor a közbeszerzési eljárást érvénytelennek fogják nyilvánítani – áll a dokumentumban.

Hogy egy közbeszerzés során Magyarországon kiderül, hogy az árajánlatok jóval magasabbak az eredeti költségkeretnél, nemhogy nem ritka jelenség, de úgyszolván alapvető tapasztalat, a “dolgok rendje”, itt egy kiváló cikk a hungarikumnak számító jelenségről.

KategóriákMETÁL