Az ellenzéki szavazók elsöprő többsége összefogáspárti – derült ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából. Megnéztük, a tavalyi országgyűlési választáson a pécsi 1-es körzetben az ellenzéki szavazók körében hogyan alakult az átszavazási arány. Ez volt az a körzet, ahol Mellár Tamás mögött részösszefogás volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ellenzéki szavazók díjazzák, ha a pártjaik összefognak a Fidesz ellen – ezt támasztotta alá a Závecz Research friss kutatása. Az előzmény: az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum összefog Budapesten a Fidesz ellen az őszi önkormányzati választáson, de a Jobbik és az LMP egyelőre kimaradni látszik ebből. A Závecz Research április 15. és 25. között készített telefonos kutatást 1000 fős országos mintán, hogy megtudja a választók véleményét a budapesti (fél)összefogásról.

?Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megállapodást kötöttek Budapesten, ennek értelmében minden kerületben csak egy, közösen támogatott polgármester-jelöltet állítanak a fideszes jelölt ellen. Ön ezzel egyetért?? – szólt a kérdés. Az Index által elkért adatsor szerint az ellenzéki pártok szavazói jellemzően díjazzák ezt a megegyezést. A következő arányban értenek egyet az adott párt szavazói:

MSZP: 84%
DK: 96%
Momentum: 91%
Jobbik 67%
LMP: 94%
Bizonytalan: 58%
Összes ellenzéki szavazó: 71%

Tehát a budapesti összefogásból egyelőre kimaradó LMP és Jobbik szavazói is díjazzák az összefogást.

Megnéztük, Pécsett hogyan alakultak az átszavazási arányok tavaly tavasszal az 1-es körzetben, ahol Mellár Tamás személyében olyan független ellenzéki jelölt indult a fideszes Csizi Péter ellen, aki ellen a baloldali pártok nem állítottak jelöltet. Emékeztetőül: a Jobbiknak, az LMP-nek, a Momentumnak, és a Kutyapártnak is volt saját jelöltje a körzetben. A szavazóköri összesítés alapján már tavalyi elemzésünkben is rámutattunk, hogy mind a négy említett ellenzéki párt jóval kevesebb voksot kapott a jelöltjére, mint a listájára az 1-es körzetben. Magyarán még saját jelölt indulása esetén is hajlandóak voltak a pártok szimpatizánsai Mellárt, tehát a fideszes jelölt legyőzésére esélyesnek tartott jelöltet támogatni. (Annak meglehetősen kicsi a valószínűsége, hogy a fideszes jelöltre szavaztak át, ráadásul a Fidesz listás és egyéni szavazatainak száma nagyjából megegyezik.)

A Momentum listája 2347, a jelöltje 1011 szavazatot kapott.
Az LMP listája 5977, a jelöltje 3059 szavazatot kapott.
Az MKKP listája 1368, a jelöltje 976 szavazatot kapott.
A Jobbik listája 10 350, a jelöltje 7887 szavazatot kapott.

Az átszavazási arányok így néztek ki tavaly:

Momentum: 57 %
LMP: 49 %
MKKP: 29 %
Jobbik: 24 %

Column Chart

No Description


Pécsett néhány héttel ezelőtt jelentették be az ellenzéki pártok, hogy a 18 pécsi egyéni választókörzetben közös jelölteket indítanak a Fidesz ellen, ám a polgármesterjelölt személyére vonatkozóan egyelőre nincs egyezség. A független Péterffy Attila mögé az MSZP, a DK, és a Momentum állt be, a Jobbik és az LMP még nem hozták nyilvánosságra, lesz-e saját jelöltjük vagy hogy kit támogatnak.

KategóriákMETÁL