Újabb konkrét bizonyítékot talált a Direkt36 oknyomozó portál arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök családtagjának cégeihez Mészáros Lőrincen keresztül folyik a közpénz, köztük hazai költségvetési és EU-s forrás is.

A cikk a hirdetés után folytatódikKulcson, egy Fejér megyei településen európai uniós pénzből fejlesztik a csatornahálózatot. A megbízást Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte el fővállalkozóként.

A Szabad Pécs lehetségesnek tartja azonban, hogy végül mégsem az EU fogja finanszírozni ezt a munkát, lehetséges, hogy később majd Magyarország erről az EU-s támogatásról is lemond, ahogyan tette azt a miniszterelnök vejének akkori cége, az Elios kapcsán az erdetileg európai uniós forrásból finanszírozni kívánt közvilágítás-korszerűsítések estében.

A Kulcson folyamatban lévő uniós projekttel kapcsolatban ugyanis hétfőn reggel a Direkt36 oknyomozó portál a 444.hu-n megjelent tényfeltáró cikkben és videóban bemutatta, hogyan is kerül európai uniós forrás Orbán Viktor közvetlen családtagjaihoz, ebben az esetben éppen a miniszterelnök édesapja, idősebb Orbán Győző cégéhez vélhetően igencsak jelentős mennyiségű uniós közpénz.

A Direkt36 bemutatta, hogy idősebb Orbán Győző Gántra bejegyzett bányacége, a Dolomit Kft. is részt vett a munkákban. A 40 milliárd forintos projektet elnyerő Mészáros és Mészáros Kft. és Euroaszfalt Kft.-együttműködés ráadásul a tervezettnél és becsültnél 5,8 milliárd forinttal 30 százalékkal drágább lesz a végére.

Hasonló más településeken is előfordult korábban már, nem egy alkalommal, jelentős drágulás is, és az is, hogy az uniós források egy része Orbán Viktor családtagjainál köt ki. Azokra az idézett cikkben vannak konkrét utalások is. De itt van a Direkt36-tól például EZ AZ ÍRÁS is.

A Direkt36 megkereste az ilyen beruházásokkal foglalkozó állami céget és a projektben részt vevő társaságokat is, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Orbán Viktor sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól pedig ennyit közölt:

?A miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik?.

Pethő András újságíró, a Direkt36 alapítója valószínűleg erről az ügyről is beszél majd kedden este a Transparency International Magyarország pécsi beszélgetésén. A kedden este hatkor, a Reggeliben kezdődő ingyenes és nyilvános fórumról EBBEN a cikkben írtunk és arra EZEN a Facebook-eseményen is fel lehet iratkozni.

KategóriákMETÁL