Volt olyan, akit újra kellett éleszteni a Blikk információja szerint. Ők írták azt, hogy két hajó ütközött. Többen eltűntek, valaki meg is halt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Emberek este a Dunába szerda este Budapesten, a tűzoltók és vízimentők nagy erőkkel kezdték meg a mentést. Az esetről a Blikk azt írta, hogy két hajó ütközött.

A Blikk szerint egyvalaki meg is halt és többen eltűntek.

Lapunk olvasóktól arról értesült, hogy az egyik hajó a Duna budapesti szakaszán üzemelő olyan hajó lehetett, amely valamikor régen még csavargőzösként futott a Dunán. Úgy tudjuk, 34 fő lehetet a hajón.

Amint több információnk lesz az esetről, frissítjük cikkünket.

Frissítés 22.20h

Az Index azt írta, hogy a Hableányról van szó (ez is korábban gőzösként szolgáló hajó volt). A hajó tulajdonosa az Indexnek azt mondta, hogy a Hableány „ténylegesen” elsüllyedt,  34 fő volt a fedélzeten a legénységgel együtt, és jelenleg rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, mindent elkövetnek, hogy mindenkit kimentsenek.

Az Index még azt írta, hogy egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt, de zajlik a mentés. Az elsődleges az emberélet mentése. Ott tehát nem két hajó ütközéséről írnak. Lapunknak az egyik olvasónk azt írta, hogy „felborult a Hableány”.

Az MTI szerda este 10 körül írt a balesetről és arról, hogy utasok is voltak a hajón. Akkor még az volt, hogy néhány embert kiemeltek, többeket viszont még kerestek. Az Index egyik kollégája sok rendőrt és mentőt látott a Duna mindkét partján.

Az MTI szerint a vízi rendészet, mentőhajó és tűzoltóhajó is segíti a mentést.

Frissítés 22.28h Szabadság és Erzsébet híd közt történhetett, a Parlament közelében

A 24.hu azt írta korábban, hogy meg nem erősített hírek szerint a hajó sodródik az Erzsébet híd irányába. Helyszíni információk szerint a Szabadság hídon forgatás zajlik, az ott használt reflektorokkal is igyekeznek segíteni a mentést, amelyről úgy tudják, hogy a Vigadó tér magasságában zajlik.

22.33h Több halottja is lehet az esetnek

Az Index percekkel ezelőtt azt írta frissülő cikkében, hogy a balesetnek a tudomásuk szerint halottjai is vannak – pontos számot tehát nem írtak, de ők már többesszámot használtak.

22.38h Hárman meghalhattak

Háromra emelkedett a Blikk fejlődő cikke szerint a halálos áldozatok száma.

22.47h Lehetséges, hogy tényleg két hajó ütközött

Az Index azt írta, hogy egy informátoruk szerint egy nagy turistahajó ment neki a Hableánynak, és az emiatt borult fel. Ezt azonban egyelőre hivatalosan nem erősítette meg senki.

22.51h Az MTI még nem írt halottakról 22.41-ko

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínról a Távirati Irodának, hogy a a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és túzoltóautót látott.
 A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy „14 egységgel” vannak a helyszínen.  Az MTI azt írta, hogy az M1 aktuális csatorna híradása szerint a felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, egy embert pedig újra kellett éleszteni.

Azaz a 22.41-kor kiadott új részletekkel frissített MTI hírben nincs szó halottakról egyelőre.

22.53h A 24.hu is három halottról és két hajó ütközéséről tud

A 24.hu frissülő cikkében egy új bejegyzésben azt írták, hogy az információik szerin hárman meghaltak a szerda esti budapesti hajóbalesetben. Illetve, hogy a lapnaj megerősítették azt a korábban Blikk által megírt információt, hogy két hajó ütközött; több ember is a vízbe esett, volt, akit újra kellett éleszteni.

22.58h Az Origo.hu úgy tudja, hogy legalább tizen eshettek a vízbe

Az Origo még korábban írta, hogy az információik szerint legalább tízen estek a vízbe, de mentést nehezíti, hogy erősen fúj a szél.

23.05h Ma 15 fokos volt a Duna

Fotó forrása: eumet.hu

23.14h MTI-fotó a helyszínről

Budapest, 2019. május 29. Ment?k a Duna-parton, a Pesti vigadónál 2019. május 29-én. Az éjszaka felborult egy hajó a Parlamentnél. MTI/Mihádák Zoltán

23.23h Az MTI első szerda esti hosszabb tudósításában távol-keleti turistákról ír, de halottakat továbbra sem említ

A hajóbalesetről elsőként. tíz óra előtt hírt szállító MTI a regisztrációt igénylő, de ingyenesen elérhető felületén 23.14h-kor adta ki az első részletesebb anyagot. Ebben sem írnak egyelőre áldozatokról. Megjegyzik, hogy felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. Több utasa az erős sodrású vízbe esett, eddig 9 embert emeltek ki, többeket pedig nagy erőkkel keresnek. A mentőszolgálat annyit közölt az MTI-vel, hogy több embert látnak el.

?Az M1 aktuális csatorna híradása szerint a felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, egy embert újra kellett éleszteni. A baleset okáról eddig nincs pontos információ, elképzelhető, hogy a szakadó esőben két hajó összeütközött” – írják.

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít.

 
A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta – írták.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása.

Az M1 tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.

A mentők az MTI-nek nem beszéltek halottakról

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivje azt mondta az MTI-tudósítójának, hogy több sérültet látnak el.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába.

21.15-kor történhetett

Azt írták, a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést.

Hajózási zárlatot rendeltek el

A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

22.35h Dél-koreai turisták halhattak meg

A Blikk szerda késő esti információja szerint a balesetet szenvedett hajó fedélzetén a 34 emberből ketten voltak „csupán” a személyzet tagjai, a Hableány utasai pedig a baleset idején dél-koreai turisták voltak (így nem kizárt, hogy közülük kerültek ki a halálos áldozatok). A Blikk egyik olvasója szerint Soroksárnál vízimentőket is bevetettek, jelenleg a Szabadság híd és a Petőfi híd között is keresik az embereket.

23.45h Önkéntesek is segíthetik a mentést

A Magyar Hang azt írta, hogy az ő tudósítójuk önkéntesekkel is találkozott, akik a partot pásztázták gyalogosan, lámpákkal.

23.48h Pintér Sándor az M1-nek: három halálos áldozat, 16 eltűnt ember

A Magyar Hang idézte az M1-t, amely 23:20-kor arról számolt be, méghozzá Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatására hivatkozva, hogy 16 emberről még nem tudnak, 14-en sértetlenek, hárman viszont meghaltak, egy embert pedig újra kellett éleszteni. A belügyminiszter megerősítette, hogy két hajó ütközött. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy a két fős személyzet mellett távol-keleti turisták voltak a hajón.

23.55h ?A HVG videója a helyszínről

00.14h Tarlós István együttérzését fejezte ki

Megszólaltatta az Index Tarlós Istvánt is szerdán késő est. A főpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy részletesen tájékozódott az ügyben. Budapest főpolgármestere sajnálatát és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának. Közölte még azt is, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben eseti alkalommal kibérelték.

00.40h Hétre emelkedett a halálos áldozatok száma

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője erősítette meg, hogy már hétre emelkedett a hajóbalesetben elhunytak száma, de sokakat még keresnek.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az eddigi információk szerint sajnos az sem kizárt, hogy akár majdnem húsz főre is emelkedhet a halálos áldozatok száma, hiszen amikor még csak három holttestet emeltek ki a folyóból, akkor még 16 ember hollétéről nem volt információ.

07.50h Éjjel sajtótájékoztatón jelentették be a legfontosabbakat a balesetről

Mint lehet tudni, az áldozatok dél-korei turisták voltak, az ő azonosításukat Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

Az MTI azt írta, hogy megtalálták az elsüllyedt hajó roncsát. Az MTI információja szerint a roncs a Margit híd pillére közelében van a Duna mélyén, de azt, hogy a hajótestet mikor fogják tudni majd kiemelni, azt egyelőre nem lehet tudni.

A magyar kormány nevében Horváth Ildikó fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és köszönte meg a mentésben részt vevő segítségét. Az egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy három nagy kórház fogadja a hajóbaleset sérültjeit. Ő mondta el azt is, hogy a hét halálos áldozat mellett hét sérült is van, de őket könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Lapinformációk szerint egy luxushajó ütközhetett neki a városnéző turistahajónak. A „mérleg” már most is nagyon szomorú, félő azonban, hogy még ma vagy a következő napokban tovább emelkedhet a halálos áldozatok száma, mert huszonegy embert még keresnek.

08.08h Páva Zsolt is részvétét fejezte ki

Csütörtök reggel Pécs polgármestere is részvétét fejezte ki nemrég a Facebookon, azt írva, hogy mély megdöbbenéssel értesült az éjjel történtekről.

Címkék:
KategóriákMETÁL