A szekszárdi Ács Rezsővel kapcsolatban felmerült már korábban is a kérdés, hogy egyes esetekben vajon csupán élt-e (esetleg “trükkösen” élt-e) az ölébe hullott hatalommal, majd főként az extra hatalommal – amikor a polgármesterek egyszemélyben dönthettek az önkormányzati bizottságok és képviselő-testületek helyett –, vagy ennél többről van szó, arról inkább, hogy konkrétan visszaélt a hatalmával. Ezek a kérdések még élesebbek voltak a már jó ideje véget ért polgármesteri királyság idején, de most megint felmerülhet, hogy kicsinyes bosszú vezette-e egy döntésében Ács Rezsőt, vagy másról van szó. A szekszárdi önkormányzat ugyanis felmondta a helyi Rádió Antritt egyik szerződését. Azét a rádióét,  amelynek videója nemrég az országos nyilvánosságban is megjelent, lebuktatva szekszárdi fideszes politikusokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikRendkívüli eset történt csütörtökön Szekszárdon, amikor a képviselő-testület rendkívüli közgyűlést tartott, azt követően nem sokkal, hogy papíron Covid-gyanúk miatt lefújták a rendes közgyűlés megartását, de nem kizárhatóan azért, mert nem lett volna meg a Fidesz remélt többsége.

Egy helyi rádió, a Rádió Antritt most csütörtökön is arra készült, hogy közvetítsen a közgyűlésről, de az elején nem kaptak hangot. Végül aztán jobb belátásra tértek, akik ezt megakadályozták – mert szemtanúk szerint kétség sem fért hozzá, hogy nem technikai hibáról volt szó. A közjáték miatt a közgyűlés húszperces késéssel indult, amiről az Éljen Szekszárd frakcióvezetője, Bomba Gábor közgyűlési beszámolójából is értesülhettek azok a szekszárdiak, akik nem követték élőben az eseményeket.

Mindez egy ennél is sokkal komolyabb ügyre mutat rá, amit Bomba Gábor szintén megemlít minapi Facebook-posztjában, de amit a Szabad Pécs már jóval korábban megtudott, és igyekezett is kideríteni azt, hogy pontosan mi és miért is történt.

A szekszárdi városháza (vélelmezhetően személyesen Ács polgármester) felmondta a Rádió Antritt önkormányzattal megkötött egyik szerződését. Ami mögött látszólag, és talán nem is csak látszólag politikai bosszú állhat.

Fontos azonban visszatérnünk a mostanit megelőző közgyűléshez, hogy megértsük, miért is beszélhetünk ismét egy példátlan esetről Szekszárd kapcsán. Az előző közgyűlésen ugyanis olyan incidens történt, amely Ács Rezső szekszárdi fideszes polgármester már egy jó ideje eleve megtépázott politikusi renoméját tovább rombolta. És rombolta a szekszárdi Fidesz, illetve Fidesz-frakció renoméját is. Utóbbi vezetője, Máté Péter ugyanis egy közgyűlési szünet után, de még a polgármesteri becsengetés előtt Ács Rezsőhöz fáradt, hogy a helyi közügyekről és politikai taktikáról sugdolózzanak egymással.

Csakhogy a Rádió Antritt élő, internetes videós közvetítése folyamatban volt, mind a hang, mind a kép élt tehát. Halk volt a hang, persze, de a jelenet és a sustorgó beszéd miatt sok kíváncsi felkaphatta rá a fejét és megpróbálhatta felhangosítania jelenetet, amit aztán valaki, talán többen is (a Szabad Pécs is) megtett.

A susmus videó

A fideszes polgármester és a Fidesz szekszárdi frakcióvezetője azonban láthatóan ezzel a lehetőséggel nem számolt. Így tudta meg akaratukon kívül ország-világ (pl. a 444 is megírta), hogy a Fidesz frakcióvezetője az egyik párt- és frakciótársát, az egyik szekszárdi fideszes politikusnőt leokoskázza (nem tudunk arról, hogy ez a kiszólás milyen viharokat okozott, de sejthető, hogy lehetett folyománya a színfalak mögött).

Jóval fontosabb részlet és beszélgetésfoszlány azonban az, hogy az ellenzéki Éljen Szekszárd-frakcióból tavasszal kilépett – nemrég pedig a Párbeszédből kizárt – Zaják Rita esetleges alpolgármesteri címéről is beszélgetnek. Azaz mégiscsak napirenden van ez a kérdés, nagyon is beszélnek róla a fideszesek, akik Zaják szavazatával együtt szűk, egyfős többségben vannak a szekszárdi közgyűlésben.

Konkrétan arról is szó esett, hogy ha ez végül sorra kerül, akkor erről szavazni kell majd a közgyűlésben. Máté Péter a polgármesteri/önkormányzati tanácsnoki tisztséget betöltő képviselőnőről (és/vagy magáról a posztról) azt mondta, mindegy, hogy tanácsnok vagy alpolgármester. Sőt a párbeszédből kibogozható volt az is, hogy elsősorban Zaják Rita ambicionálhatja az alpolgármesteri posztot, ahogyan az is, hogy a háttérben, a fideszes politikusokkal tárgyal különböző ügyekről, kérései vannak, egyes esetekben feltételei lehetnek.

Ez így, önmagában persze feltétlenül nem bizonyítja, de mindenképpen erősíti azt a narratívát, amit az ÉSZ mond a politikusnőről a  kilépése óta. Az ellenzéki formáció tagjai úgy vélik ugyanis, hogy Zaják elárulta a választóit, a programot, amellyel megnyerték a választást, elárulta az ellenzéki összefogást, és kollaborál a Fidesszel. Zaják maga természetesen nagyon másképp nyilatkozik erről – kb. azt, hogy ő a mérleg nyelve szerepében van, elvek szerint és a helyiek érdekében politizál, független, és úgy szavaz, ahogy a lelkiismerete diktálja.

Mint említettük fentebb, a videó- és hangfelvételre valaki (bárki lehet, az Antritt közvetítésének egy nézője is) felhívta a nyilvánosság (közte a Szabad Pécs), illetve Bomba Gábor és az ÉSZ figyelmét.

A nyilvánosságban képletesen és konkrétan is felhangosított videórészlet tehát országos hír, botrány lett. Ezen  híradásoknak nem volt része a fent megnevezett részlet, hogy okoskának nevezi egyik frakciótagját a fideszes frakcióvezető, és egy másik részlet sem lett igazán kidomborítva, pedig fontos. A susmus videóból kiderül ugyanis az is, hogy Zaják Rita nem második alpolgármester lenne, ha begyújtják ezt a rakétát, és bevállalják ezt a forgatókönyvet, hanem ő váltaná a jelenlegi, fideszes alpolgármestert.

Ami pedig a mostaninál jóval komolyabb hatalmat is jelenthet – valójában nem mindegy tehát, hogy alpolgármester vagy tanácsnok most valaki Szekszárdon. Ha ugyanis netán a legrosszabb forgatókönyvek egyike következne be, és a nyilvánosság előtt is ismerten betegséggel küszködő polgármester fizikai állapota romlana, az kihatna a helyi hatalmi viszonyokra is. Abban az esetben ugyanis esetleg, akár csak átmenetileg is, de teljesen át kellene adnia a polgármesternek az ügyek vitelét akkori helyettesének. Egy ilyen helyzetben az alpolgármester vezethetné ügyvivőként a várost, igaz, ebben az esetben a Fidesznek még Zaják Rita szavazatával együtt sem lenne matematikai többsége, ami most jó ideje adott és a gyakorlatban is megvalósul a legtöbb esetben.

A Rádió Antritt tehát nem tett semmi mást, mint amire egy pályázaton korábban megbízást nyert: közvetített. Járulékos veszteség történt – mármint a Fidesz és Ács szempontjából. Azt feltételezni lehet, de biztosan tudni, főleg bizonyítani nem, hogy az inkrimináló részlet felhangosításához, vagy arra való figyelemfelhíváshoz az antrittosoknak bármi közük is lehet.

Pár nappal a felvétel elterjedése után azonban olyan történt, amire talán még a történtek ellenére is kevesen számítottak: az önkormányzat felmondta az Antritt egyik, élő és még folyamaban lévő, hatályos szerződését – úgy tudjuk azt, ami a közvetítések támogatására vonatkozik.

Bizonyos, hogy nem azzal magyarázták, nem azzal indokolták a döntést, hogy milyen önálló életre kelt egy nekik nem kedves videórészlet a médiában, de úgy tudjuk, informálisan ez az indok, a bekapcsolt/bekapcsolva hagyott mikrofon ügye elhangzott üzenetként. És, természetesen, ez az az ok, amire azonnal gondolhat bárki is az időbeliség miatt is.

Az azonban lehetséges, hogy – amennyiben tényleg ilyesmiről van szó –, hogy a susmus videó csak az utolsó csepp lehetett a pohárban.

Az Antritt ugyanis kiegyensúlyozott rádió, de a Fidesznek és a NER-ben ez nem mindig elég. Ráadásul a kiegyensúlyozottságot kénytelenek ők maguk biztosítani, Ács Rezső ugyanis jó ideje nem látogatja az adásaikat, ellenben Bomba Gáborék élnek a felkínált lehetőséggel.

Ráadásul azt is lehetett városházi folyosói pletykaként hallani, hogy Ács Rezső igen sajnálatos, már a megválasztása után jelentkező idegrendszeri betegsége miatt nem mindenki tartja olyan nagyon jó ötletnek a továbbiakban a közgyűlések teljes, élő közvetítését. A polgármester betegsége ugyanis elviekben a szellemi és intellektuális képességeit nem érinti, a mozgását és a beszédkészségét azonban már annál inkább, és forrásaink szerint vannak, akik attól tartanak, hogy ez egy idő után gond lehet, nem is kis gondot okozhat, főleg, hogy Bomba Gáborék ismét a közbeszéd tárgyává tették a polgármester betegségét. Azt a kérdést feltéve, hogy vajon alkalmas ember-e Ács Rezső Szekszárd vezetésére, egyáltalán képes-e komoly tárgyalások végigvitelére, és ha amúgy képes is rá, vajon milyen eredménnyel, milyen sikerességgel.

Az ellenzék szerint ráadásul bizonyíték is van arra, hogy valami nem stimmel Szekszárd lobbierejével, mert szerintük számos mutatóban, pályázatban nem csak országosan, de még megyén belül is rosszul teljesít a tolnai székhely. Egyesek szerint az is egyre nyilvánvalóbb lehet az élő közvetítésekből – ráadásul ezek a felvételek nem tűnnek el, visszanézhetők, nyomuk marad –, hogy a város jegyzője hogyan egyensúlyoz a saját szerepe, a törvényesség őre, a polgármestert kommunikációban kisegítő munkatárs/jóbarát, illetve a már-már a helyi fideszes politikusokat megszégyenítő politikai kiszólások és megjegyzések között. Utóbbi esetében felmerülhet a szereptévesztés vádja is, sőt ennek adott esetben személyi következménye is lehet, vagy legalábbis akár lehetne is.

A Szabad Pécs nem sokkal a Rádió Antritt szerződésének felmondása után tudomást szerzett a történtekről, s már akkor a szekszárdi városházához fordultunk. Levelet írtunk Gábor Ferenc jegyzőnek és Ács Rezső polgármesternek is, de a november 16-án e-mailben elküldött kérdéseinkre a mai napig nem kaptunk választ.

Az kérdeztük, hogy mi a hivatalos indoka a szerződés felmondásának, mi ennek a döntésnek az oka, és ki hozta azt meg, és milyen felhatalmazással? Hiszen egy pályázaton kiválasztott szolgáltatásról van szó. Illetve azt is megkérdeztük, hogy mivel tudják vajon cáfolni azt a feltételezést, amely szerint azzal, hogy a Rádió Antritt nem állt be szolgalelkű fideszes médiának, és megszólalhattak benne ellenzéki képviselők is, már tüske volt a szemükben, az utolsó csepp pohárban az ominózus közgyűlési susmus hangfelvétel kiszivárgása volt?

Sem Ács Rezső, sem Gábor Ferenc jegyző nem válaszolt lapunknak. Nem kívánt élni a megszólalás lehetőségével a Rádió Antritt sem. Utóbbiakról csak sejtjük, hogy még megpróbálnak jogi úton igazságot keresni. Meglátjuk, így lesz-e, s ha igen, milyen kimenetellel. A szerződésüket mindenesetre elviekben december 1-jével mondták fel.

Pályázat útján nyerték el

Pályázat útján választotta ki még korábban a szekszárdi önkormányzat azt a médiaszolgáltatót, amelyik vállalta, hogy támogatás ellenében a szekszárdi közgyűlésekről élő, internetes adásokban közvetít. A pályázati kiírás győztese a Rádió Antritt lett, egy helyi rádiócsatorna, és ők a feladatot azóta is folytatják.

A pályázatot a szekszárdi választást megnyerő, a sajtó és a nyilvánosság szerepét, a sajtószabadságot nem csak ebben komolyan vevő, arra nagy hangsúlyt fektető Éljen Szekszárd döntésére írták ki ilyen módon, amiben követelmény volt a kornak megfelelő közvetítés. A szekszárdiak egy része szívesen követi azóta is a közgyűlési ülések élő közvetítését, streamelését, mert korábban ilyen lehetőség nem volt.

Azt megelőzően a helyi polgármesterrel az elmúlt időszakban kifejezetten jó viszonyt ápoló Dránovits Istvánhoz köthető Tolnatáj Televízió kapott megbízást a közgyűlésekről való képes-hangos beszámolókra, de azok összevágott, a lényeget, vagy a vélt lényeget kiemelő összefoglalók voltak. Dránovits egyfajta tanácsadói szerepbe is került Ács Rezső mellett, a Szekszárdi Vasárnap utolsó időszakában (ez is olyan történet, ahol Ács Rezsővel kapcsolatban felmerülhet, hogy hatalmát féltő, kicsinyes és kisszerű és stílustalan bosszútól sem visszariadó politikusként járt el), majd az egyelőre havilapként indult új önkormányzati médiumnál, a Szekszárdi Naplónál is kiemelt szerepet kapott az egykori médiavállalkozó (egykori, mert névlegesen, papíron már nem kötődik a korábbi tévés érdekeltségeihez), így azonban ismét van névleges befolyása is a közügyekre (lásd még: közszereplő).

„Per pillanat”

Beszédes, hogy a fent hosszasan részletezett, felhangosított videón található ominózus párbeszéd csak egy-két órával azt megelőzően hangzott el Ács Rezső és Máté Péteer közt, hogy Zaják Rita a Szabad Pécs személyes megkeresésére felelt, nem messze a szekszárdi közgyűlési teremtől, a szekszárdi városházán lévő tanácsnoki irodájában. Zaják Rita az ő esetleges alpolgármesteri kinevezését és alpolgármesteri ambícióit firtató kérdésünkre azt felelte, hogy az “per pillanat” nincs napirenden. A susmus videóból azonban egyértelműen kiderül, hogy nagyon is napirenden van és sejthető, hogy Zaják szeretné ezt leginkább. Zárójeles megjegyzés: a napirenden kifejezés nem azt jelenti, hogy a közgyűlés napirendjére vették vagy veszik napokon belül. Zaják Ritát megkerestük az idézett nyilatkozata, illetve a susmus videó nyilvánosságban való tárgyalása után, de továbbra is azt állította, hogy az alpolgármestersége nincs napirenden, az szerinte csak akkor lesz/lenne valóban napirenden, ha konkrét előkészítése lenne és szavazásra bocsátanák.

Mese az egymillió forintért vásárolt képviselői mandátumról és az elveszett ellenzéki többségről

Epilógus

A Rádió Antritt-nál tehát talán bíznak még az eredeti állapot helyreállításában, ám erre az esély azért sem tűnik most túl nagynak, ami csütörtökön az újabb rendkívüli közgyűlésen történt Szekszárdon. Ki tudja, talán a következőn már hiába áll ki bátran az igazáért a Rádió Antritt rádiósa, Tóth Csaba, lehet, hogy már nem fognak hangot kapni. Ki tudja, talán már a városházára sem engedik be?

Ráadásul most csütörtökön a Tolnatáj Televízió munkatársai a korábbi hónapok gyakorlatához képest nagyobb létszámmal és felszereléssel, s jócskán több ideig voltak jelen és dolgoztak a közgyűlésen.

Márpedig ez utóbbi arra enged következtetni, hogy Ács Rezsőék velük számolnának inkább a jövőben.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

KategóriákMETÁL