A közműmunkálatokkal kezdetét veszi jövő héten, május 20-án a Ferencesek utcája felújítása. A sétálóutca kereskedői és vendéglátósai közül sokan attól tartanak, hogy a munkálatok agyonvágják a szezonjukat.

A cikk a hirdetés után folytatódikUniós forrásból újul meg a pécsi Ferencesek utcája. A sétálóutcában május 20-án kezdődnek a munkálatok, először a közműcégek vonulnak fel, elsőként a gáz-, aztán a víz-, majd az áram-, végül a telekommunikációs hálózat rekonstrukcióját végzik el az illetékes szolgáltatók.

Minimum jövő tavaszig munkaterület

Az önkormányzati portál Pécsma szerint a közműfelújítással együtt összesen 8-10 hónapot vesznek igénybe a munkálatok. A közbeszerzési értesítőben a napokban megjelent kivitelezési pályázat szerint a munkaterület átadásától kezdve három hónapig tart majd a konkrét kivitelezés. Hogy a 8-10 hónapba a téli időszak is bele van-e kalkulálva, az nem egyértelmű, ha igen, és valami csoda folytán nem lesz csúszás a felújításban, akkor is minimum jövő tavaszig munkaterület lesz a Ferencesek utcája. Közlekedni biztosan lehet majd erre, de nyilván sokkal nehezebben. A Szabad Pécsnek név nélkül nyilatkozó kereskedők és vendéglátósok attól tartanak, jelentősen visszaesik a forgalmuk, azoknak főleg, akiknek kerthelyiségük is van.

Akinek az advent a szezon, az nem fog szívni ?

Azt még a híresen problémafóbiás Pécsma sem hallgatja el cikkében, hogy az érintett vállalkozók részéről voltak ?felvetések? a felújítás időzítése kapcsán. Persze hozzátették mindehhez azt a rendkívül vicces kiegészítést, hogy van olyan, akinek az advent az igazi szezon, nem a tavasz és a nyár.

A Ferencesek egyébként ugyanolyan porfír, azaz kemény térkőburkolatot fog kapni, mint a Jókai tér, kisebb fákat telepítenek, és egyedi növénykazettákat helyeznek el, utóbbiból pontosan 23 darabot. A jelenlegi középső bazaltkocka sávok helyére 9×9 cm-es nagyságú térkövek kerülnek, a mostani aszfaltozott mezőkben 20-25-30 cm szélességű lapok, amelyeknek hossza változó. Aki további építészeti részletekre kíváncsi, az a közbeszerzési kiírásban mindent megtalál. Hogy mennyibe kerül a beruházás, az a közbeszerzési kiírásból nem derül ki.

A bama.hu egy érdekes olvasói levelet közölt arról, hogy vajon miért nem korszerűbb, és talán kevesebb szívással járó módszerrel végzik el a közműelhelyezést a Ferencesek utcájában.

Még Csizi ígérte meg, de most váratlanul jött

Tenderbontás június 18-án várható, azaz a hazai közbeszerzések tempóját és gyakorlatát ismerve nagyon jó esetben augusztus végére derülhet ki, ki lesz a kivitelező.

Úgy tudjuk, másfél héttel ezelőtt tartott egy tájékoztatót az érintetteknek a beruházást bonyolító Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. A fórumon kész tényként közölték az önkormányzati cég illetékesei, hogy a munkálatok május 20-án kezdődnek, ami váratlanul érte a vállalkozókat. Információink szerint még Csizi Péter volt fideszes országgyűlési képviselő ígérte meg az Európa Kulturális Fővárosa program köztérfelújítási ?csomagjából? kimaradt sétálóutca kereskedőinek, hogy amint talál uniós vagy más forrást az önkományzat, felújítják a Ferenceseket.

Az EKF-es köztérfelújítások idején a kereskedők kártérítést kaptak a kieső bevétel miatt, a Ferencesek utcája kapcsán erről egyelőre tudomásunk szerint nem esett szó. Az viszont ötletként felmerült, hogy a Vagyonhasznosítótól (ex-Holding) ingatlant bérlők bérleti díjcsökkentést kaphatnának a szóban forgó időszakra. Úgy tudjuk, egyes kereskedők abban gondolkodnak, hogy a felújítás idejére máshová költöztetik üzletüket.

KategóriákMETÁL