Hosszú évek óta először fordult elő 2018-ban, hogy több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak. Ez Baranyára nem igaz.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Portfolio elemezte a KSH hétfőn közre adott Statisztikai Tükör című kiadványát, amiből kiderül, hogy hosszú évek után tavaly először volt pozitív a nettó migrációs egyenleg az országban, azaz többen költöztek haza, mint amennyien elmentek külföldre.

A friss statisztika szerint tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza, miközben “csak” 18 150-en távoztak. 2017-ban még majdnem 27 ezer volt ez a szám, 2014-15-ben pedig a 30 ezret is meghaladta. Ezzel szemben a hazatérők száma tavaly egy kicsit még csökkent is az előző 20 906-ról, ami az elmúlt kilenc év csúcsát jelentette. 

A pozitív vándorlási egyenleg leginkább Budapesten, valamint Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében csökkentette a népességfogyást. A nemzetközi vándorlás népességszámra gyakorolt negatív hatása csak Baranya megyében volt érzékelhető a KSH szerint.

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL