A Balaton-parti sétány nem közterület, ki se világítsák, játszótér se kell, se homokos strand, gyerekfocipálya meg aztán főleg nem – ez lenne a szép új világ a Balaton partján? Ha egyes, a Szabad Pécshez eljutó siófoki és balatonboglári üdülőtulajdonosi véleményeket összegzünk, akkor valami ilyesmi kép rajzolódik ki. 

A cikk a hirdetés után folytatódikÖreg fáknak vegyszerrel, fiatal fáknak baltával mennek neki, csak (vagy feltehetően csak azért) mert bezavar a balatoni panorámába – a Szabad Pécs által is többször megírt siófoki fanyűvés, úgy látszik, csak a kezdet volt, mutatjuk a folytatást. Vagy valami olyasmit?

Azt hihetné az ember, hogy a Balaton partján nyaralók, főleg az üdülővel rendelkezők örülnek a homokos strandnak és egyéb fejlesztéseknek. De nem ilyen egyszerű az élet.

Fail Swimming Pool GIF by Boomerang Official – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Boomerang Official GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Balatonbogláron ugyanis a minap éppen a homokos strandnak, a játszótérnek és a parti sétány kivilágítási tervének ?mentek neki? a helyi üdülőtulajdonososok, elég komoly hévvel, petícióztak is, úgyhogy a város például le is mondott a lídósítási elképezelésekről.

Siófokon pedig újabban az ugyancsak a Balaton-partra épülő gyerekfocipálya nem tetszik a közeli ingatlantulajdonosoknak, akik már ügyvédet is fogadtak. Utóbbiról a Szabad Pécs Lengyel Róbert siófoki polgármestert kérdezte.


Az apartmanházak közelében lévő új siófoki minifocipálya az Ezüstparton, ami ?sérti a lakók egészséges környezethez való jogát?
Fotó: Fónai Imre

? A gyerekfocipálya az egészséges környezethez való jogot tiporja sárba?

? Egy műfüves mini futballpálya épül gyerekeknek az Ezüstpart szabadstrandján. Az egyik közeli lakópark tulajdonosai nemrég megbíztak egy ügyvédet, aki a képviseletükben eljárva, közérdekű bejelentésben tiltakozott hivatalunknál a beruházás ellen. Az ügyvéd álláspontja szerint a leendő sportpálya a megbízói (Budapest és más vidéki település állandó lakosai) ?egészséges környezethez való jogait, valamint a magán- és családi élet, az otthon tiszteletben tartásához való jogait, továbbá a testi épséghez és az egészséghez, még továbbá a magánélethez és magánlakáshoz való jogait sérti?.

Wisconsin GIF by uwmadison – Find & Share on GIPHY

Discover & share this uwmadison GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

? Mi történt ezt követően?

? Átvettünk az ügyvédtől a környékbeli ingatlantulajdonosoktól származó, több mint 30 aláírást tartalmazó petíciót is. Abban azt kérik, hogy a sportpálya valahol máshol épüljön meg, mert hangos és zavaró lesz nekik.

? Lehet, hogy igazuk van?

? Elképesztőnek tartom, ami jelenleg a Balaton-parti településeken folyik, egyfajta folyamat látszik ugyanis kirajzolódni. A parti fák azért vannak útban egyeseknek, mert zavarják a szabad balatoni kilátásukat. A sportpálya meg rossz hatással van egyebek mellett az egészségükre, a játszótéri gyerekricsaj pedig a madárfüttyöt nyomja el. Ha valaki ezt egy évtizede, de akár csak pár éve meséli nekem, nem hiszem el.

A siófoki polgármester szerint ugyanis a balatoni, különösen a siófoki szabadstrandok nyáron mindig is hangosak voltak, már jóval az apartmanrengeteg megjelenése előtt is. Ha valaki nyáron csendre vágyik, annak nem biztos, hogy jó befektetés balatoni panorámás helyet választani egy ismert, évtizedek óta működő szabadstrand szomszédságában. Lehet birtokvédelmi eljárással, bírósági perekkel fenyegetőzni, attól még a tény tény marad: a Balaton, annak partja, köztük a szabadstrandok is, mindnyájunké, és ha rajtam múlik, ez így is marad? – fogalmazott Lengyel Róbert.

Mindblown GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Mindblown GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

?Nem kell játszótér a partra, mert sokat fúj a szél? 

Balatonbogláron, ha lehet, még tovább mentek az ottani üdülőtulajdonosok abban a versengésben, hogy mi zavarja őket. A boglári önkormányzat több száz millió forintot nyert pályázaton a strandjai fejlesztésére és ennek része (illetve része lett volna) többek között egy homokos part kialakítása, azon vagy körülöttük játszóterek építése, vízi játékok elhelyezése és a parti sétány közvilágítással történő ellátása. Csakhogy ezek egyike sem tetszett a Jankovich-telepi részen ingatlannal rendelkezőknek – illetve egy részüknek biztosan nem. A témában ugyais a napokban bekiabálásoktól tarkított lakossági fórumot tartottak. 

Néhány üdülőtulajdonosi hozzászólásból idézünk, a város honlapján lévő tudósítást felhasználva:

A sétány nem közterület, hanem egy intim sétány

Az önkormányzat semmibe veszi az ott lakók életkörülményeit,  ?mindent elrombolnak a fejük fölül?

A világítás ügyében nincs kompromisszum, nem akarják a parti sétány kivilágítását

Játszóterek helyett egyetlen játék lerakását fogadják el a homokozók felújítása mellett;

Azért felesleges a strandon a játszótér, mert a szél miatt a parton csak ritkán lehet játszani kisgyerekekkel

A gyerekek a Balatonra úgysem játszani, hanem strandolni járnak

Régi papírok szerint az ingatlanokhoz a strandból is tartozik tulajdoni hányad, csak ezt valami módon eltüntették a földhivatali nyilvántartásban, úgyhogy ők a saját tulajdonukról döntenek, amihez joguk van.

Ha a siófoki polgármester elképesztőnek nevezte a minifocipálya ellen ágálókat, akkor ezeket az ?érveket? olvasva őszintén csodálkozunk, hogy a balatonboglári fideszes polgármester, Mészáros Miklós meg tudta őrizni a higgadtságát a fórumon.

A Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok szószólója egyébként egy ismert, Fidesz-közeli politikai elemző volt.

Boglári gesztus: se homokos strand nem lesz, se vízi játékok

A balatonboglári önkormányzat ezért végül ?nagyvonalú gesztust? tett a petíciót aláírók felé: a homokos strand kialakítását elhagyják, vízi játékokat se helyeznek el, csökkentették a kialakítandó játszóterek méretét és a telepítendő eszközök számát, a sétány közvilágítását pedig áttervezték, kandeláberek helyett pedig alacsony, egy méteres, csak a földet megvilágító oszlopokat helyeznek ki.

KategóriákMETÁL