Beutazási tilalom, határellenőrzés, bezárják az egyetemeket, nem lehet 100 főnél nagyobb létszámra tervezett beltéri rendezvényt sem tartani ma éjféltől. A korlátozások határozatlan időre szólnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az intézkedést Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be. Azt is elmondta, hogy a meghozott döntések összessége példátlan a rendszerváltás óta eltelt harminc évben. A jelenlegi helyzet ezt a kormány véleménye szerint ezt szükségessé teszi.

Magyarországon továbbra is egyedi megbetegedésekről van szó, azon kell dolgozni, hogy gócpontok és tömeges megbetegedés ne alakuljon ki, mint máshol – mondta Gulyás.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amik egyértelműen tisztázzák részleteket. A veszélyhelyzet szabálya világos a miniszter szerint, a katasztrófavédelmi törvényben pedig részletszabályok is megtalálhatóak.

Ezek az intézkedések várhatóak:

  • beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó, nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le;
  • a szlovén, osztrák határokon is szigorítások lesznek; a repülő, vonat és buszjáratokat ezekből az országokból leállítják szerda éjféltől; csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják; de például a horvát határ is szigorúbb lesz;
  • szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevők, és azokat is, akik megszegik a karantént;
  • bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet; 
  • 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják; ez gyárakra, munkahelyekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, de mozira és színházakra igen, nem számít, hány néző van;
  • azt nem tudni egyelőre, a templomi miséket ez az intézkedés érinti-e, erről egyeztetések vannak. Az Országgyűlésre nem vonatkozik, az „háborúban is ülésezik és üléseznie kell”, mondta Gulyás;
  • felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása. Megnézték, az Európai Unió 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról, de mi ahhoz a 13 százalékhoz tartozunk a miniszter szerint, akik úgy látják, hogy az iskolák bezárása nincs ok egyelőre. Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek. „Teljesen kizárt”, hogy az egymillió iskolás gyerek ne lépjen ki az utcára Gulyás szerint.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, lesznek gazdasági károk, de első az emberek egészsége Gulyás szerint. „A római jog óta a kárviselés is közös”, mondta a bezárásokról és gazdasági károkról Gulyás.

A teljes tájékoztatót itt lehet végignézni:

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az óvodák, bőlcsödék fenntartói az önkormányzatuk, így ezek saját hatáskörben további korlátozásokról is dönthetnek. (A lengyel iskolákban ma függesztették fel a tanítást. )

A mai napon Pécs polgármestere is sajtótájékoztatót tartott, aminek a tárgya nem a koronavírus elleni védekezés volt, de a Szabad Pécs erről is kérdezte Péterffy Attilát. A polgármester elmondta – és ez még Gulyás Gergely tájékoztatója előtt egy órával volt – hogy központi információkat nem kaptak, és a kormányhivatal, mint illetékes járványügyi hatóság sem tudott bővebb tájékoztatást adni. Ennek ellenére elébe mentek a várható intézkedéseknek, amikor a március 15-i megemlékezést, és az ünnepi koncertet lemondták. Péterffy Attila azt is hozzátette, hogy a Baranya Megyei Védelmi Bizottság tagjaként egy rendkívüli bizottsági ülést fog kezdeményezni, hogy érdemi, pontos információkhoz jussanak. És, hogy tájékozódhasson, hogy például az egészségügyi szakellátásra felkészült-e a megye, milyen megelőző intézkedések történtek és az alap közműellátások hogyan lesznek biztosítva Baranyában.

Frissítés – 15.35: A Pécsi Tudományegyetem újabb programot mondott le: a Nemzetközi Tavasz eseményeit az egyetemi polgárok és a résztvevők egészségvédelme érdekében a mai naptól elhalasztják.

Frissítés 15.50: A Pécsi Nemzeti Színház előadásai meghatározatlan ideig elmaradnak. Vagyis már a ma esti, szerda esti előadásokat sem tartják meg. Mint írták, a rendkívüli helyzetre való tekintettel az előadások pótlásáról, esetleges jegyvisszaváltásról a későbbiekben, a kormányhatározat megjelenését követően adnak részletes tájékoztatást. Azt is kérték, hogy a kialakult helyzet miatt, a fentiekkel kapcsolatos kérdésekkel ne keressék a jegypénztárt, mert ennél bővebb információt egyelőre nem tudnak adni. Ha lesz új hírük, azt a honlapjukon közlik.

Címkék:
KategóriákMETÁL