A kővágószőlősi betegen kívül még ketten biztosan pécsi kórházban vannak olyanok, akiknél már igazolták a vírusfertőzést. Egyvalakit pedig elkülönítettek, akiről azt gyanítják, hogy szintén beteg. Két másik újabb embernek pedig biztosan pozitív lett a tesztje, de ők egyelőre a saját otthonukban lehetnek. Minden szereplő külföldről hazatért magyar. A pécsi fertőzöttek Erasmus-programon voltak Spanyolországban, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikRendkívüli bejelentést tett egy baranyai polgármester csütörtökön a Facebookon, a Pécs melletti Kővágószőlős vezetője elmondta, hogy egy személy a falujukból új koronavírus-fertőzött beteg.

A Szabad Pécs értesülése, hogy egy 30 év körüli fiatalemberről van szó, aki Ausztriából tért haza a közelmúltban, azon belül is egy olyan régióban dolgozott, ahol sok az új koronavírusos beteg. A fiatal férfi információink szerint nem érezte jól magát, akut felső légúti tüneteket észlelt magán, ezért segítséget kért. Őt, mint az a csütörtök reggeli kővágószőlősi polgármesteri posztban is szerepel, mentővel szállították Pécsre, kórházba, ahol beigazolódott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Információink szerint az ő kontaktjait is felkutatták vagy még kutatják és őket is megfigyelik vagy tesztelik, az eljárásrendnek megfelelően. (23.20 Kővágószőlős melletti falvakban az a hír járja, hogy a hétvégén Ausztriából hazatérő vendégmunkásokat a helyi ismerőseik nagy örömmel és 30 fős “bulival” fogadták. És vannak mások is kórházban emiatt már megfigyelésen. Ezért arra biztatják a saját falubelijeiket, hogy ne is menjenek a szomszédos településre.)

Azonban nem ő az egyedüli, Pécsett, kórházban ápolt új koronavírusos beteg. 

Lapunk nem hivatalos, de biztos értesülése, hogy rajta kívül legalább két személynél biztosan kimutatták a koronavírus-fertőzést. Őket is Pécsett, kórházban ápolják.

Ugyanakkor egy negyedik személyt is vizsgálnak a pécsi kórházban, elkülönítőn van, mert a tünetei és a kontaktjai alapján gyaníthatóan ő is beteg. Arról nem rendelkezünk teljesen biztos információval, hogy az ő vírustesztje elkészült-e már, és ha igen, akkor igazoltan fertőzött-e vagy sem, de mivel még a tudomásunk szerint kórházban van, így vagy pozitív lett a tesztje, vagy még várnak eredményekre.

Egyetemi polgárok, Spanyolország

Információink szerint azonban ez a másik három, a két koronavírusos és a minimum megfigyelt, elkülönített személy esete összefügg.

Ők mindannyian Spanyolországból érkeztek haza Pécsre busszal a múlt héten szombaton. Barcelonából utaztak Pécsre.

Egy olyan, tudomásunk szerint 26 fős buszos csoporttal jöttek haza mindhárman, akik a Pécsi Tudományegyetem hallgatóiként, tanáraiként vagy kutatóiként ösztöndíjjal voltak kint Spanyolországban. Értesülésünk szerint Erasmus vagy Erasmus+ egyetemi külföldi ösztöndíjprogram keretében tanultak vagy dolgoztak spanyol egyetemeken.

Péntek 00.25: Annyi pontosítást kaptunk egyik forrásunktól, és ezért frissítjük ezen a részen cikkünket, hogy Barcelona-Budapest-Pécs útvonalon jöttek a pécsi-spanyolországi Erasmus-osok, mert Spanyolországból repülővel érkeztek Magyarországra, és Budapestről, így csak a reptérről hozta őket busz hazáig.

Sőt, nem hivatalos, nem megerősített, ugyanakkor teljesen biztos információja az a Szabad Pécsnek, hogy még rajtuk kívül is van két fő Pécsett, akiket szintén teszteltek, és akiknek ugyancsak pozitív lett a tesztjük. Ők nem betegek, amennyire tudjuk, jól vannak, de igazoltan új koronavírus-fertőzöttek. Ők hatósági házi karanténban vannak, éppen azért, mert az állapotuk szerencsére ezt most lehetővé teszik.

Úgy tudjuk, ők két napja tudták meg, hogy pozitív lett a tesztjük, a lakásuk vagy házuk ajtajára ki is tették, hogy karanténban vannak.

Ők is ugyanazon a buszon voltak, amely a múlt szombaton ért haza Pécsre Barcelonából a ferihegyi reptérről.

Információink szerint a kontaktkutatás szerdán kezdődhetett meg a buszos csoport tagjainál. Azt már csak vélelmezzük, hogy amiatt, mert akkor jelentkezhettek az első tünetek a kórházba került egyik vagy akár mindkét személynél.

Arról nem rendelkezünk információval, hogy hol léptek át Magyarországra, és hogy a határon milyen ellenőrzésen estek át. A fentiek értelmében a repülőtéren léptek be Magyarország területére.

Azt csak feltételezzük, hogy akkor még senkin nem jelentkeztek akut tünetek. Ahogyan arról sincs információnk, hogy a szombat és szerda között mi történhetett, a hazaérkezők mehettek-e közösségbe. Ezt nyilván a rendőrségi kontaktkutatásnak a dolga kideríteni.

Azt csak remélhetjük, hogy ha egy olyan, magas fertőzöttséggel rendelkező országból érkeztek haza, mint Spanyolország, ráadásul egyetemi dolgozókról és hallgatókról van szó, akkor talán önkéntes házi karanténba vonultak, legalább többségében.

Nincs ugyanis arról információnk, hogy bárki is hatósági házi karantént rendelt volna el a számukra, persze ettől még ez a lehetőség sem kizárt.

A fentiek alapján azt lehet mondani, hogy legalább öt ember van Pécsett, akik igazoltan fertőzöttek a COVID-19 vírussal, közülük hárman betegek is, kórházban vannak, de esélyes, hogy van egy hatodik fertőzött is.

Sőt, nem kizárt, hogy akár még mások is lehetnek fertőzöttek, a buszos csoportból, olyanok, akiknek – hasonlóképpen, mint az a pár, akikről írtunk – esetleg szintén lehet pozitív teszteredményük, de jól vannak, ezért nem kellett kórházba, csak szigorú otthoni karanténba vonulniuk. Biztos információval azonban csak a már két említett személyről rendelkezünk.

Sem Péterffy, sem Hoppál, sem a PTE nem nyilatkozhat, csak a központi operatív törzs

Többen is felvetették ma, köztük a Szabad Pécs Facebook-oldalának kommentelői is, hogy milyen derék dolog volt a kővágószőlősi polgármester részéről, hogy elmondta az igazat a falujában lévő fertőzött személyről. És azt is hozzátették, vagy inkább csak ezt emelték ki, hogy így kellene tennie Péterffy Attilának is, Pécs polgármesterének. Merthogy biztosan van Pécsett is fertőzött személy, ha Kővágószőlősön van.

Azt nem tudjuk, hogy akár Péterffy Attilának, akár másnak a pécsi városvezetésből milyen információi vannak, de abban biztosak vagyunk, mert valóban ez a szabály, hogy nincs lehetősége addig nyilatkozni, amíg erre külön engedélyt nem kap a központi Koronavírus Operatív Törzstől. Amelynek a tagjai a mai napig tartottak élő sajtótájékoztatókat, de mint megírtuk, ennek most már vége, péntektől online, e-mailben lehet majd az újságíróknak kérdéseket feltenni, éppen a fertőzésveszély miatt.

Sőt, az információ birtokában nyilvánvalóan a Pécsi Tudományegyetem, azon túl is annak Klinikai Központja van, de a szabályok szerint még ha a polgármester kérdezi is, nem adhatnak neki tájékoztatást arról, hogy vannak-e koronavírusos betegek, vagy sem, és ha vannak, hányan. Csak akkor, neki is, polgármesteri megkeresés után is, ha arra a fenntartójuk, az EMMI felhatalmazást nem ad. De még felettük is ott áll az operatív törzs, azaz csak az ő jóváhagyásukkal lenne lehetséges nyilatkozatot vagy információt adnia az egyetemnek is.

Sőt, ez azt is jelenti nyilván, hogy például Hoppál Péter pécsi-baranyai országgyűlési képviselő sem adhat tájékoztatást az új koronavírusos esetekről az országgyűlési képviselői körzetében sem, például Pécsett sem, akkor sem, ha netán rendelkezne, akár hivatalos, akár nem hivatalos információval.

Sőt, még a PTE sem nyilatkozhat a központosítás miatt ennél enyhébb esetekben sem, még akkor sem, ha valami előrelépésről akarnának beszámolni. Csak akkor, ha ezt előzetesen egyeztették az EMMI-vel. Erről be is csatolunk két, a PTE rektorának címzett, miniszteri és államtitkári levelet.

Sőt, úgy tudjuk, hogy egészségügyi dolgozókkal, ápolókkal, orvosokkal, mentősökkel titoktartási szerződést is aláírathattak.

FRISSÍTÉS Péntek 13.00 – A buszos csoport tagjai mind önkéntes karanténba vonultak

Ugyan nem hivatalos, de megbízható új információja a Szabad Pécsnek a történtekről, hogy a péntek éjjel leszálló barcelonai járaton utazó, majd haza Pécsre szombaton busszal érkező pécsi egyetemi csoport tagjai mindannyian, kivétel nélkül önkéntes karanténba vonultak. Erre utaltunk is feljebb, hogy mivel információink szerint például egyetemi kutatók is az utazók közt voltak, ezt valószínűleg és remélhetően meg is tették.

Vagyis betartották azokat a szabályokat, amelyek ilyen esetben fennállnak. És nem is hagyták el azóta, immáron hetedik napja az otthonaikat.

Úgy tudjuk, hogy a két igazolt eseten (pozitív teszt az új koronavírus kórokozójára) kívül a többieknél nem lett szerencsére pozitív egyik teszt sem, és mindannyian jól vannak.

13.30 PONTOSÍTÁS: A pozitív tesztet mutató egytemi polgárok mind kórházban vannk

Legalább 19 olyan pécsi egyetemi polgárról tudunk, akik egy nagyobb, közös egyetemi csoport tagjaiként érkeztek haza pénteken éjjel Barcelonából. A gépen mások is utaztak végül haza Pécsre, de egy nagyobb csoport tagjai voltak azok, akik együtt jöttek haza, egy szervezett buszon utaztak végül Budapestről Pécsre szombaton. Két fő került közülük később kórházba, akiknél a hét közepén teszt igazolta, hogy megfertőződtek az új koronavírussal, a tesztjük pozitív lett. Ők nem otthon vannak, hanem kórházban, úgy tudjuk, diákokról van szó.

Minden más, velük utazó, és önkéntes házi karanténba vonuló csoporttagnál, a szabályoknak megfelelően azonban, a két társuk pozitív tesztje miatt az addigi önkéntes karantént hatósági házi karanténra változtatták.

Közülük egyelőre senkinek nem lett szerencsére pozitív a tesztje, és mindannyian jól is érzik magukat a tudomásunk szerint. Sem korábban az önkéntesen vállalt, sem az azóta elrendelt hatósági házi karantént nem hagyták el azóta sem.

KategóriákMETÁL