Nem csak a felújítás időzítését tartják rossznak a Ferencesek utca kereskedői és vendéglátósai, szerintük a időtartama is indokolatlanul hosszú. De vannak más komoly sérelmeik is.

A cikk a hirdetés után folytatódikTegnap megírtuk, hogyan fogadták a Ferencesek utcája vállalkozói, hogy két hete szóltak nekik: május 20-án a közműfelújításokkal megkezdődik a sétálóutca felújítása, ami várhatóan 8-10 hónapig tart majd.

Azóta még több érintettel beszéltünk, hogy kiderítsük, pontosan mitől is tartanak, mitől félnek és szerintük mit mulasztott el az önkormányzat a beruházás előkészítése kapcsán. Azt egyébként mindannyian hangsúlyozták, hogy természetesen nem a köztérfelújítással vagy a közműrekonstrukciókkal van problémájuk, örülnek annak, hogy az EKF programból kimaradt Ferencesek megújul. Hogy akkor mivel van bajuk, azt először röviden összefoglaljuk:

  • Mindössze két héttel ezelőtt szóltak nekik, hogy rövidesen kezdődik a felújítás.
  • Senkit nem kérdeztek meg közülük, hogy milyen hátrányok érhetik őket a minimum 8-10 hónapos felújítás miatt, magyarán nem készült őket érintő hatásvizsgálat, vagy ha igen, az ő érdemi megkérdezésük nélkül.
  • Hivatalosan nem merült fel, hogy bármilyen formában kártalanítanák őket a kieső bevételek miatt.
  • Indokolatlanul hosszúnak tartják a felújítás időtartamát és az időzítés sem megfelelő szerintük, nem mellesleg utóbbiról sem kérdezték meg őket.
  • Az ismert hazai társadalmi és politikai viszonyok miatt senki nem meri felemelni a szavát közülük nyilvánosan, de nagyon el vannak keseredve, van, aki bezár, mások el fognak költözni, alkalmazottakat kell elküldeniük.

A kutya nem kérdezte meg őket

?Tíz hónapnyi felújítás? Munkaárkokkal, sárral, porral, zajjal? A versenyszférában sokkal gyorsabban elkészülnek az ilyen beruházások! Miért kell ezt majdnem egy évig húzni? Kinek jó ez? Mert sem nekünk vállalkozóknak, sem a város egészének nem, az biztos? – ezek a mondatok szakadtak ki egy finoman szólva feldúlt, Ferencesek utcai kereskedőből, amikor arról kérdeztük, mi a baja a beruházással.

Tehát nem csak az időzítéssel van problémájuk a vállalkozóknak, hanem azzal is, hogy hivatalosan is 8-10 hónapig munkaterület lesz a Ferencesek utcája, és akkor a hasonló beruházásoknál szinte törvényszerű csúszásról nem is beszéltünk.

De van egyéb sérelmük is. Az, hogy senki nem kérdezte meg őket előzetesen arról, hogy meglátásuk szerint milyen hátrányuk származik majd a közel egyéves felújításból.

?Élnek ismerőseim Európa más országaiban. Ott nem fordulhatna elő, hogy nem egyeztetnek előzetesen az érintettekkel erről. Igenis egyenként, személyesen kellett volna odamenni mindenkihez? – mondta egy másik érintett.

Hogy mi történt az elmúlt két évben az ügyben, azt az alábbiakban foglaljuk össze.

Két évvel ezelőtt Csizi Péter akkor még országgyűlési képviselő összehívott egy fórumot a Ferencesek utcája vállalkozóinak, ahol egyéb aktuális problémák mellett felmerült az is, hogy mivel a sétálóutca addig el volt hanyagolva, a városháza illetékesei keresnek olyan EU-s pályázatot, amiből meg lehetne oldani a teljes felújítást.

Pár hónappal később egy újabb fórumra került sor, aminek csak a végére ért oda Csizi, a szót Merza Péter, a város beruházásokat bonyolító önkormányzati cége, a Városfejlesztési Nonprofit Zrt. igazgatója vitte. Merza itt elmondta, hogy találtak egy uniós ?zöld? pályázatot, aminek keretében fákat is kell majd telepíteni az utcába. A beruházás kezdeteként egy a mostaninál hónapokkal korábbi dátum hangzott el a fórumon. Érdekes, hogy akkor Merza a résztvevők emlékei szerint a közműcsere szükségességéről szóló felvetésre azt mondta, ez nem az ő hatáskörük, ezt nem tudják garantálni.

Két héttel ezelőtt hívták össze azt a fórumot a polgármesteri hivatalba, amelyen Merza Péter váratlanul bejelentette, május 20-án indul a munka. Van, aki azt hallotta, a polgármester külön kérésére került bele a programba a közműcsere, aminek egyébként – ezt nem győzték hansúlyozni lapunknak – örülnek, mert az érintettek szerint is szükséges.

?Két évük volt rá, hogy az érintett lakókkal és vállalkozókkal felvegyék a kapcsolatot és felmérjék, kire milyen hatással lesz a beruházás, de senkit nem kérdeztek meg. Miért?? – kérdezi egy vállalkozó, aki elmondása szerint az elmúlt években jelentős összegből fejlesztette üzletét.

Van, aki 50 százalékos forgalomcsökkenésre számít

Van, aki azt mondja, ha rövidebb ideig tartana a felújítás és számukra kedvezőbb időszakban kezdődne, akkor szabadságolásokkal, akár hosszabb bezárással minimalizálni lehetne a veszteséget. De így kiszámíthatatlan, hogyan alakul majd a forgalom. Egy kereskedő azt mondta a Szabad Pécsnek, ha minden így marad, 50 százalékos forgalomcsökkenésre számít.

Többen is megerősítették a Szabad Pécsnek, hogy van olyan étterem, ami szinte biztosan bezár, más vállalkozások a költözésen gondolkodnak, már aki megteheti, és vannak, akik alkalmazottakat fognak elküldeni, ha komoly bevételkiesésük lesz.

?Nem tudunk átvészelni 8-10 hónapot. Ez itt nem Nyugat-Európa vagy Budapest, nincsenek komoly tartalékaink, pécsi kisvállalkozók vagyunk. Itt öt év, mire kőkemény munkával csúcsra ér egy vállalkozás, ebbe nem fér bele, hogy legyen egy gyenge év? – fogalmazott egy érintett.

A Ferencesek utcája komoly átmenőforgalmat bonyolít, sokan azért járnak rendszeresen egy-egy boltba, vagy vendéglátóhelyiségbe, mert útba esik nekik. Ha viszont az áthaladás, betérés a munkálatok miatt hosszú időn át problémás lesz, sokan más útvonalat és valószínűleg más boltokat, éttermeket fognak választani. Ettől tartanak a vállalkozók.

Senki nem áll ki, de a mélyben forrnak az indulatok

Jellemző a hazai közélet állapotára, hogy egyelőre minden érintett azt kérte, ne írjuk le a nevét, félnek a következményektől, hiszen a Ferencesek utcájában is sokan a város cégétől bérlik üzlethelyiségüket.

?Senki sem meri felemelni a szavát, de borzalmasan el vagyunk keseredve. Abban bízunk, hogy a problémáink, sérelmeink nyilvánosságra kerülésével talán változik valami, és észbe kapnak az illetékesek? – mondta egyikük.

Kérdéseinket és a nekünk nyilatkozók felvetéseit elküldtük a pécsi városházára, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának is juttattunk el kérdéseket, többek között arról érdeklődtünk, tudnának-e segíteni a kisvállalkozóknak abban, hogy az ő érdekeik is megjelenjenek a beruházás során.

05.16. FRISSÍTÉS! Válaszolt kérdésünkre a kamara.

Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a Szabad Pécsnek küldött válaszában azt írja, hogy miután két érintett vállalkozó megkereste őt, a projekt egyik vezetőjével, a város jegyzőjével és a Vagyonhasznosító vezetőjével is egyeztetést kezdeményezett.

Rabb Szabolcs a következőket írta lapunknak: “Mind a Vagyonhasznosító, mind Pécs város partner a bérlők és a tulajdonosok felmerülő kérdéseinek megválaszolásában és a beruházással kapcsolatos, az utcában működő a szolgáltatókat érintő körülmények megváltozásának leghatékonyabb kezelésében. A beruházás során ketté kell választani a közmű-szolgáltatók és a város által menedzselt beruházási feladatokat, és ezekhez kapcsolódó felvetéseket. Az egyeztetések alapján az üzletek folyamatos megközelíthetősége tudomásunk szerint megvalósítható és a beruházási folyamatok szakszerű ütemezésével (szakaszolása) a szolgáltatási és kereskedelmi tevékenységek folyamatossága megvalósítható. Ismereteim szerint a beruházással párhuzamosan hatékony kommunikáció (kampány) is elindul, amely a helyi üzletek érdekében a megközelíthetőséget, a beruházás eredményeit, a Ferencesek utcai értéknövelő fejlesztéseket is bemutatja.”

A kamara főtitkára hozzátette: “Minden vállalkozás számára adott a lehetőség, hogy a kamarát megkeresse felvetéseivel, a vállalkozások érdekében természetesen a kamarai hivatal hatáskörébe tartozóan a szükséges egyeztetéseket és intézkedéseket megteszi, ahogy most is megtette a hivatalos megkeresések és felkérések nélkül is.” 

A polgármesterjelölt megszólalt

A helyi politikusok közül egyelőre csak az öpés Kővári János kommentálta a helyi vállalkozók panaszait. Facebook-oldalán Kővári az önkormányzati lap a szóban forgó problémát fél mondatban, nagyon óvatosan felvető cikkét osztotta meg, kommentárjába pedig berakta a Szabad Pécs témába vágó korábbi cikkének linkjét. Ezt írta a politikus: ?Kinek a pénzéből újul meg az utca és a közművek? Közösségi pénzekből, majd 1 milliárdért. Ezek a felújítások kinek az ingatlanait fogják felértékelni? Az ott lakókét. Kinek lesz a felújítás után nagyobb forgalma az üzletében? Az ottani kereskedőknek. No ezután mindenkire rábízzuk a választ, hogy melyik hozzáállás vagy cikk a korrekt.? Tehát Kővári, aki a város polgármestere szeretne lenni, arra utal, hogy az önkormányzat lapjának a téma egy igen fontos aspektusát, a vállalkozók problémáit gyakorlatilag nem érintő, felvetéseiket szőnyeg alá seprő cikke korrekt volt, a Szabad Pécs azokat közvetítő írása viszont nem. Demokratikus hozzáállás a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának volt tagja részéről. Mindenestre elárulta, amit eddig nem tudtunk, mert a közbeszerzési kiírásban egyelőre nem szerepel, hogy a felújítás közel egymilliárd forintba kerül majd.


KategóriákMETÁL