Akár 30 ezer munkaórát is dolgoznak egy évben Pécsett egy korábbi megállapodásnak köszönhetően bíróság által közérdekű munkára kötelezett elítéltek vagy azok, akik szabálysértésük miatt ezt választották.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi Gerillart Egyesület nagyjából nyolc éve dolgozik közérdekű munkát választókkal, vagy éppen arra kötelezett elítéltekkel különféle pécsi projektekben, leginkább közterületeket tiszítva, karbantartva. 2017-ben szorosabb együttműködést is kötöttek a korábbi tapasztalatok és munka miatt a pécsi közterületek tisztántartásáért felelős pécsi önkormányzati céggel, a Biokommal.

Kedden ennek a megállapodásnak, illetve a tavaly elvégzett munkának az eredményeiről és az együttműködés folytatásáról tartottak sajtótájékoztatót, írta közleményében a Pécsi Polgármesteri Hivatal. Egy ilyen ügy miatt kb. januárban, de legkésőbb márciusban, akkor is az esetleges folytatás miatt sajtótájékoztatót összehívni, de egyértelmű, egy pillanatra sem vitatkozunk ezzel, hogy egy ilyen pozitív, épül-szépül a belváros munakcímű sajtótájékoztatót mindenképpen jobb egy választás előtt tartani, biztos, ami biztos. 

Hogy ezért-e vagy sem, de nem spóroltak a jóval: Pécs polgármestere, Páva Zsolt, a feladatokat koordináló Gerillart Egyesület vezetője, Tímár Krisztián, a kormányhivatal igazságügyi szakterületének vezetője, Patai Péter és a városüzemeltetési cég első embere, Kiss Tibor is ott volt az ügyben összehívott sajtótájékoztatón.

Pécs történelmi belvárosában továbbra is a Biokom szedi a szemetet, a közérdekű munkát végzők pedig az egyéb fontos kiegészítő feladatokat, például a gazolást, amiért cserébe a Biokom például eszközökkel támogatja az egyesületet. 

Páva Zsolt elmondta, hogy a Nick-udvar felújítása és a Nick Galéria kialakítása kapcsán kerültek kapcsolatba a Gerillart Egyesülettel, és már ott, akkor is dolgoztak a közérdekű munkában résztvevők, az akkori tapasztalatok miatt is kötöttek szerződést az egyesülettel 2017-ben, tavaly és idén is.

Merthogy: ?a városvezetés minden olyan programot támogat, amely Pécs számára hasznos tevékenységet jelent, egyben erre hatékony módon, a lehető legkevesebb forrás segítségével van mód. A közfoglalkoztatotti programot jól egészíti ki a közérdekű munka, hiszen miközben a városnak gyakorlatilag semmibe sem kerül, az elmúlt két évben összesen mintegy 50 ezer munkaórányi feladatot lehetett így ellátni?.

Tímár Krisztián közölte: az északi várfalsétány folyamatos karbantartása, kezelése mellett a teljes belvárosban végzik a gyomirtást, sőt a belvárosi önkormányzati tulajdonú ingatlanok udvarait is rendezik. Átlagosan 150-200 fő vesz részt a programjaikban, s az elvégzett munka értéke évi több tízmillió forintra rúgna, ha azokat piaci alapon kellene elvégeztetni.

Kiss Tibor azt mondta, hogy a közérdekű munkákban résztvevők nélkül jelentős anyagi áldozatot kellene a Biokomnak vállalnia ezen feladatok ellátására. Az eszközökön túl évente egy adminisztratív feladatokat ellátó személy bérköltségét is biztosítják támogatásként, cserébe a pécsiek tisztább, rendezettebb köztereket kapnak.

A közérdekű munkát végzőket a Baranya Megyei Kormányhivatal segítségével közvetítik ki. Patai Péter azt mondta, hogy a közérdekű munka büntetés végrehajtásának szervezését és ellenőrzését a Kormányhivatal pártfogó felügyelői látják el. 

Szabálysértés és bűncselekmény miatt is lehet

Egyes bűntetőügyek végén, bírói mérlegelésre, azaz börtönbüntetés  helyett akár közérdekű munkát is kiszabhatnak a bírók (azaz itt nem pénzbeli megváltásról van szó, az büntetőügy kapcsán nem lehetséges), az elvégzett munkáért pedig nem jár díjazás. Ilyen esetben tehát az is pozitívum, hogy úgy tudják ledolgozni a kiszabott büntetést, hogy minimum heti egy napot kell vállalniuk a közérdekű munkában. Azaz például olyan valaki is tdja teljesíteni a kiszabott büntetést (meghatározott számú órájú közmunkát), ha hosszabb idő alatt is, akinek van munkahelye, mert a hivatalos munkája mellett is tudja vállalni a közérdekű munkát.

Szabálysértők is dolgoznak, ugyanis azok, akik szabálysértési ügyben kaptak pénzbüntetést, azt közérdekű munkával is megválthatják.  

KategóriákMETÁL