Az újabb nem várt, friss paksi meghibásodás rámutat arra, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos számos egyéb hazugság mellett az sem helytálló, hogy az atomenergia teljesen biztos és kiszámítható, állítja az LMP. Az pedig legalább ekkora botrány a zöldpárt szerint, hogy a leendő magyar atomtemetővel kapcsolatban a kormányzat egyetlen helyszínben gondolkodik, a Pécs melletti, Boda térségében lévő területben. Ez  ugyanis tény, ami azt jelenti, hogy Orbán Viktor hazudott a pécsieknek, vagy meghazudtolták.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmikor atomerőműről és atomtemetőről beszélnek politikusok, akkor joggal merül fel az olvasókban, hogy vajon értik-e azt, amiről beszélnek.

A paksi bővítésről és a kötelezően megépítendő magyar atomtemetőről az LMP által tartott szombati pécsi sajtótájékoztatón azonban nem csak a párt  pécsi  társelnöke, Keresztes László Lóránt, hanem az LMP pécsi városházi képviselője, a civilben sugárfizikus Kóbor József is részt vett. Nem mellesleg Keresztes László Lóránt civilben a földtudományok doktora, márpedig az atomtemető kijelölése, a megfelelő terület megtalálása nem kis százalékban geológiai kérdés is, amiről a politika és politikusok döntenek.

Keresztes László Lóránt ezen felvetésünkre azonban azt mondta, hogy van egy olyan szempont, amely nem ilyen szakmai kérdés, hanem egy nagyon egyszerű morális kérdés, mégpedig az, hogy lehet-e egy agglomerációjával együtt 175 ezres nagyváros közvetlen közelébe létesíteni egy atomtemetőt. Az ugyanis egészen biztosan számtalan más olyan következménnyel és hatással jár, amely miatt a világon másutt nem szokás nagyvárosok közelébe tervezni atomtemetőt. Ezek közt említette Keresztes László Lóránt a terrorveszélyt, a házak, lakások és más ingatlanok értékvesztését, a befektetők távolmaradását, a lakosok elvándorlását.

Azt nem tagadja el az LMP, hogy az ország atomhulladékát el kell helyezni, és hogy ezt csak és kizárólag egy arra mindenben alkalmas helyszínen lehet megvalósítani.

Csakhogy a közelmúltban, Bodán megtartott közmeghallgatáson a kutatást végző cég vezetői és a kutatást felügyelő atomenergetikai szakemberek is azt mondták, hogy nemrég lezárult egy több mint hatéves kutatási periódus, amely végén kimondták, hogy a Pécs melletti, a Nyugat-Mecsekben található terület alkalmas lehet a nagy radiokativitású atomhulladék hosszú távú elhelyezésére. A kutatók szerint immáron egy új szakaszba léphetnek, ami pedig már a mélységi kutató laboratórium kiakakítása, illetve egy abban folyó több éves munka előkészítése lenne.

És kimondták Bodán azt is Keresztes László Lóránt kérdésére a kutatást végző cég vezetői, hogy nincs másik helyszín, amelyet úgy vizsgálnának, mint ahogyan Bodát vizsgálták 2012 óta. Még úgy sem, hogy egyébként korábban számoltak több lehetséges más magyarországi helyszínnel is.

Miközben – így Keresztes – Orbán Viktor miniszterelnök Páva Zsolt mellett állva 2015 tavaszán Pécsett ígérte meg azt, hogy nem lesz atomtemető Pécs mellett a pécsiek megkérdezése nélkül.

Keresztes László Lóránt szerint vagy már akkor is tudatosan hazudott Orbán Viktor, vagy pedig azok, akik az atomtemető ügyében döntöttek, vagy azt előkészítették, meghazudtolták Orbán Viktort.

Merthogy – habár ugyan az még közvetlenül és egyértelműen nincsen kimondva, hogy Boda térségében építik meg az atomtemetőt – azzal, hogy mindezidáig egyetlen más helyszínt sem kezdtek el vizsgálni – és egyelőre nincs is ilyen szándék –, annak egyértelműen egyetlen kifutása lehet szerintük: hogy Pécs mellett kívánják a tározót megépíteni. E logika szerint tehát hiába mondta azt Orbán Viktor, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül ez nem lesz lehetséges.

Kóbor József azt hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy egyelőre a világon sehol nem épült még olyan tározó, amit Magyarországon is meg kell majd építeni a 2030-as évekre Ezek a kutatások és projektek most nagyjából párhuzamosan zajalanak a világban, ugxyanakkor a világon sehonnan máshonnan nem tudnak olyan példát hozni, ahol csupán egyetlenegy alternatíva (helyszín) lenne, és olyat sem, ahol nagyváros ilyen közelségébe terveznék a lerakót.

A régióban is, például Csehországban is egy helyszínen építettéj meg a kutatóállomást, ugyanakkor azon kívül még nyolc másik helyszínnel számolnak, és egyik sincs olyan nagyváros közelében, mint amilyen Pécs, közölte Kóbor József, aki éppen a napokban ért haza a csehországi helyszínről.

Az LMP tehát azt szeretné elérni, hogy a Pécs melletti, Nyugat-Mecsekben lévő helyszín mellett a kormányzat rendelje el további helyszínek vizsgálatát is. A bodai terület célzott viszgálata is hat-hét éven át tartott ugyanis. Az még önmagában, hogy a kutatóállomást hol építik meg, nem jelenti azt, hogy a lerakónak is feltétlenül ott kell megépülnie. Csakhogy ha késlekedünk, akkor egyre inkább egyetlen lehetséges helyszínre szűkül majd le a lerakó helyszíne. Most még éppen lenne idő elindítani a kutatásokat más helyszíneken is. Keresztes László Lóránt azt mondta, az LMP azt szeretné elérni, hogy egy új rangsort állítsanak fel a geológiailag szóba jöhető magyarországi helyszínek között, elsősorban a tekintetben, hogy azok milyen messze esnek a lakott területektől.

Fontos hangsúlyozni, hogy arról, hogy hol kutassanak, nem a kutatók döntenek, ők nincsnenek döntési helyzetben, ez a politika és a kormány felelőssége.

Az LMP politikusai a paksi bővítésről is beszéltek. Szerintük a paksi blokkok mostani kényszerűá biztonsági leállítása is jól mutatja azt, hogy az atomenergia sajnos mégsem olyan kiszámítható és biztonságos alternatíva, mint amilyennek beálltják. Habár most úgy tűnik, hogy csupán meghibásodásról van szó, nem üzemzavarról, vagy súlyosabb esetről, de az elmúlt években ez már nem az első ilyen eset volt.

KategóriákMETÁL