Merre tovább, Európa? Tíz nappal az európai választások után szakértőkkel értékeljük az eredményeket, amelyek Magyarország számára is számos bel- és külpolitikai következménnyel jártak és járnak majd.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz európai választás eredményeinek ismeretében nagyon érdekesnek ígérkezik az a szerdai (06.05.) beszélgetés a Király utcai Reggeliben, aminek a Szabad Pécs és a Political Capital a közös szervezője.

A Facebook-esemény leírása a május 26-ai voksolás előtti helyzetet rögzítette:

?Egy olyan választáson dől el Európa jövője, ami hagyományosan alig érdekli az európai választópolgárokat. Pedig, ha másban nem is, abban sokan egyetértenek, hogy hatalmas a tétje a május 23-26-ai választásoknak. Orbán Viktor szerint az európai kultúra megvédéséről, nem mellesleg a régi elit megtartásáról vagy lecseréléséről döntünk. Mások nem a magyar miniszterelnök által sugallt bevándorlásveszélyben, hanem éppen magában a magyar miniszterelnökben és a vele fémjelzett illiberális trendben látják az Európára leselkedő veszélyt. Mindeközben a magyar ellenzék erőpróbaként tekint a májusi választásra az őszi önkormányzati választások előtt.?

A választásokon aztán a vártnál jóval nagyobb volt a részvétel, valószínűleg pont azért, mert sokan gondolták úgy, hogy nagy a tét. Orbán Viktor számításai nem jöttek be, nem történt meg a populista áttörés az Európai Unióban, de a régi elit lecserélése minden jel szerint megkezdődött. Mondjuk nem teljesen úgy, ahogy a magyar miniszterelnök azt remélte, hiszen a populisták mellett a zöldek és a liberálisok is látványosan megerősödtek, a hagyományos pártok, pártcsaládok pedig meggyengültek. Ráadásul váratlanul a magyar politikai életben is földrengést okozott az európai választás, mégpedig az ellenzéki oldalon. Nem csak a magyar ellenzéki pártok tekintettek az őszi helyhatósági választások előtt erőpróbaként május 26-ára, hanem a választóik is, akik minden jel szerint letették a voksot az Orbán-rezsimmel legkevésbé kollaborálónak tűnő két párt, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom mellett, alaposan átrendezve az erőviszonyokat. S bár a Fidesz nagy fölénnyel nyerte a választást, Orbán európai víziójának gyors összeomlása már a választások óta eltelt néhány napban számos figyelemreméltó következménnyel járt. Az egyik legfrissebb ilyen az, hogy a Fidesz mégsem lépne ki az Európai Néppártból.

A 17 órakor kezdődő és a tervek szerint 19 óráig tartó beszélgetés résztvevői: László Róbert, a Political Capital választási szakértője; Szabó Gábor egyetemi docens (PTE ÁJK), a Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék vezetője; Szelényi Zsuzsa, a bécsi Humán Tudományok Intézet (IWM) vendégkutatója, korábbi országgyűlési képviselő. A moderátor Babos Attila, a Szabad Pécs felelős szerkesztője lesz.

KategóriákMETÁL