Újra a Fidesz baranyai elnökévé választották a héten a választás előtt az Ormánságban Orbán Viktorral visszaszámoló volt pécsi alpolgármestert, Nagy Csabát. Az egyik jelenlegi fideszes pécsi alpolgármester, Őri László pedig ősszel szinte biztosan felhagy a városházi politizálással, és megyei szintre lép fel – vagy le.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgyre inkább tisztulni látszik a pécsi és a baranyai politikai térkép, persze még bőven akadnak rajta homályosabb foltok is.

Nagy Csaba lett ismét a Fidesz baranyai elnöke

A napokban azonban egy fontos ügyben, a megyei politikai színtéren a nagyobbik kormányzó párt lépett. Újra megválasztották megyei elnőknek a volt baranyai közgyűlési elnök és volt pécsi alpolgármester Nagy Csabát, aki ma már újra országgyűlési képviselő, és a megyei lista is összeállt őszre.

Ráadásul nem sokkal azt követően történt mindez, hogy városi szinten bejelentették, hogy a Fidesz pécsi tagsága Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok volt vízilabdázót, a PSN Zrt. vezérigazgatóját támogatja pécsi polgármesterjelöltnek.

Ahhoz képest, hogy Vári volt az egyedüli jelölt, a szavazó tagságnak csak kb. 80 százaléka támogatta, az viszont, hogy Páva Zsolt polgármester személyesen ajánlotta jelöltnek őt, és az őszi kampányban is mellette fog állni, valószínűleg inkább hoz, mintsem visz a vízilabdázóként mindent elérő Várinak.

Vári Attila ügyében Orbán és Kubatov dönthetett

Nem hivatalos értesüléseink szerint a Fideszen belüli legmagasabb szinten dőlt el az, Orbán Viktor és Kubatov Gábor jóváhagyásával, hogy Vári lesz a jelölt. Sőt, úgy tudjuk, arról is Orbán Viktor határozott, hogy Páva Zsolt mindenképpen ki fogja tölteni a ciklusát.

Olyan kósza hírek is szárnyra keltek ugyanis, hogy Páva Zsolt külpolitikai pályára menne, többen emlegették, hogy egy közel-keleti nagyköveti poszt várományosa is lehet, és hogy már a nyár elején távozhat a polgármesteri székből. És, hogy ezesetben a két alpolgármester vinné tovább az ügyeket, miközben Vári Attilát behoznák külsős, társadalmi megbízatású alpolgármesternek.

Valószínűleg, ha ez tényleg komolyan felmerült, akkor megint csak nagyon magas szinten dőlt el az, hogy végül melyik forgatókönyvet valósítják meg.

Megjegyezzük, ha valóban volt polgármesteri lemondás is lehetőségként a kalapban, akkor a Fidesznél jól döntöttek, akármennyire is tartják ugyanis sokan bukott politikusnak, illetve bukott polgármesternek Páva Zsoltot, egy lemondás az a Fidesz részéről a kudarc beismerése lett volna. Másrészt így Páva valóban támogathatja Vári kampányát, ami jól fog jönni neki az ismertsége növelésében. OK, ez furán hangzik egy kétszeres olimpiai bajnok esetében, de a politikai porond azért nagyon más dolog, ráadásul Vári csapatsportban brillirozott, ahol a csapat ?arcai? mások voltak.

Baranyában könnyebb lesz, mint Pécsett

Habár nagyon fontos az is, hogy a megye többi nagyobb városában ki fog indulni a polgármesteri posztért a Fidesz, illetve a Fidesz-KDNP színeiben (Pécsett esetleg a Fidesz-KDNP-ÖPE színeiben), talán még fontosabb, hogy ki lesz a megyei közgyűlés elnöke.

Már, ha persze a Fidesz be fogja tudni húzni Baranyát az ősszel, amelyre minden esélye megvan. Sőt, ott van csak igazán nagy esélye. Mert ne feledjük, például Pécsett, ahol a két országgyűlési körzetből csak egyet nyert meg fideszes, hiszen Mellár Tamás legyőzte Csizi Pétert, és Hoppálé sem volt csont nélküli győzelem, az egészen biztos, hogy mindkét körzethez egyaránt tartozó kisebb települések inkább javítottak a Fidesz eredményén. Pécsett ezért nagyon meg kell majd küzdenie a Fidesznek, főleg, hogy úgy néz ki, egyetlen ellenzéki polgármesterjelölt lesz, és öt- vagy akár hatpárti közös ellenzéki lista is alakulhat végül. 

Ezért sem mindegy, hogy ki vezeti a Fidesz megyei listáját.

A Szabad Pécs már hetekkel ezelőtt arról értesült, hogy nem a jelenlegi megyei közgyűlési elnök, a Szigetvárhoz kötődő Madaras Zoltán kaphat ismét bizalmat, hanem másvalaki, mégpedig a  mostani egyik pécsi alpolgármester, Őri László. Meg is kerestük emiatt két ízben is Őrit, egyszer még hetekkel ezelőtt, illetve most csütörtökön is. Az első alkalommal azt mondta, hogy tervekről és elképzelésekről nem kíván nyilatkozni, de nem kizárt ez a forgatókönyv sem, most pedig annyit mondott, hogy majd amikor publikus lesz a döntés, akkor nyilvánosságra fogják hozni.

Nos, egy biztos, a döntés a héten megszületett, és Őri László vezetheti a Fidesz baranyai listáját, azaz, jó eséllyel ő lesz az új megyei közgyűlési elnök.

Ami azért két dolgot mindenképpen jelent: az egyik az az, hogy ismételten egy vidéki politikus helyett egy pécsit szeretnének a megyei vezető székbe ültetni a fideszesek, ahogyan ez történt Nagy Csaba esetében is.

Sőt olyannyira hasonló a helyzet, hogy Nagy Csaba is pécsi alpolgármesteri tisztségből ejtőernyőzött a megyei bársonyszékbe. Ahogyan most Őri Lászlóra is ez a jövő várhat.

Emlékezhetünk, hogy a jelenlegi megyei önkormányzati elnök, Madaras Zoltán előtt a megye élén váltották egymást a vidéki, illetve a pécsi politikusok, Hargitai János és Tiffán Zsolt, illetve Horváth Zoltán és Nagy Csaba.

A másik pedig az, hogy Őri kiszáll a pécsi városházi politizálásból, azaz teljesen új emberekben gondolkodhat, akár a pécsi Fidesz, akár Vári Attila, akár a Fidesz pécsi elnöksége. Információink szerint az is kétséges, hogy a másik alpolgármester, a szintén fiatal politikus, Decsi István folytatja-e majd a pécsi városházi politizálást, elindulhat-e ősszel. Nem lepődnénk meg rajta, ha nem lenne ott a 18 fideszes (vagy 12 fideszes pécsi képviselőjelölt közt). Amúgy is úgy tudjuk, hogy mind civil vonalról, mind politikai vonalról, például a pécsi Fidelitastól, illetve nem hivatalos társ szervezetektől új, fiatal és/vagy friss és arcok érkezhetnek majd ősszel.

Madaras Zoltán nem lepődött meg, ő erre készült

Az is ismert, hogy Madaras Zoltán a 2018-as országgyűlési választást követően került a megyei közgyűlés elnöki székébe, miután Nagy Csabát az ország egyik legnagyobb választási körzetéből közvetlenül beszavazták a T. Házba. Madaras így alig több, mint egy évig látta el kvázi beugróként ezt a feladatot.

A Szabad Pécs megkereste a fideszes szigetvári politikust, azt tudakolva, nem csalódott-e a döntés miatt, illetve hogy mihez kezd a jövőben ezek után.

Madaras Zoltán azt mondta, egyáltalán nem lepődött meg, igazából a legelejétől kedzve tudta, hogy egy kivételes szituációban lett a megyei közgyűlés elnöke, és hogy a mandátuma 2019 őszéig szól majd. A munkát azonban, amit vállalt, azt elvégezte tisztességgel, és a hátralévő időre is ezt ígérheti. Azt is sejtette, hogy az utódja, ha a Fidesz-KDNP szerzi meg a többséget, Őri László lehet. Ő maga nem is kért helyet vagy befutó helyet a megyei listán, kapott már korábban politikai színtéren felkérést, amit szívesen elvállalna, de ezt egyelőre nem kívánja most elmondani, azonban a későbbiekben tervezi ennek a bejelentését – a Szabad Pécs természetesen majd beszámol arról is. A megyei közgyűlés elnöke azt is megemlítette, hogy az elmúlt időszakban háttérbe szorította a családi vállalkozásban betöltött szerepét, így őt testvérei helyettesítették, a leendő új helyzetben majd e téren is tud majd pótolni.

Habár esetleg felmerülhet az, hogy Szigetváron polgármesteri pozícióért szállna síkra, de ezt egyértelműen cáfolta. És lapunk is úgy tudja, hogy Simon János KDNP-s politikust indítják majd el a jelenlegi polgármester Vass Péterrel szemben, aki ellen Szigetvárott nagyon nehéz lenne bárkinek nyernie.

KategóriákMETÁL