Ahogyan abban is, hogy a POSZT-ot Pécsett kell tartani, és hogy az akvaparkot csakfenntartható módon szabad megvalósítani. Pécs független polgármesterjelöltjét egyes vállalásairól, programjáról és arról is kérdeztük, hogy nagyobb-e az esélye az EP-választás eredménye miatt annak, hogy meglesz mögötte a teljes ellenzéki összefogás.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Péterffy Attila tavaly októberben a Szabad Pécsnek erősítette meg, hogy el kíván indulni a pécsi polgármesteri címért. Ezt akkoriban a helyi politikai viszonyokat ismerő forrásaink súgták nekünk. Akkori cikkünkben egy évvel a 2019 októberi önkormányzati választás előtt azt próbáltuk bemutatni, hogy ki lehet majd a Fidesz polgármesterjelöltje, hogyan hangol az ellenzék, lehet-e közös jelölt, avagy kik jöhetnek számításba a nem kormánypárti oldalon.

Azóta Péterffy Attila még inkább kilépett a fényre, az első idei január eleji kormányellenes tüntetés az ő rövid beszédével, és azzal zárult, hogy három ellenzéki párt, az MSZP, a DK és a Momentum bejelentette, hogy ők támogatják a független pécsi polgármesterjelöltet. Magyarul egyben azt is kimondták ezzel, hogy nem lesz saját párttag-jelöltjük.

Péterffy Attila március 15-én bejelentette, hogy már készül a polgármesterjelölti programja, ugyanakkor meghirdet egy 12 pontos vállalás-sorozatot, amelynek az egyes pontjait hétről hétre fogja közölni. Ezek részei lesznek a polgármesterjelölti programjának, de leginkább a viszonylagosan gyorsan végrehajtható ígéreteket foglalja össze. Azokat a pontokat, amelyekben egy éven belül érzékelhető előrelépést lehet elérni vagy meg is valósítani. A húsvét miatti szünet miatt az utolsó, 12. pont ezen a héten érkezik, de az EP-választás eredménye miatt mindenképpen szerettük volna előbb megszólaltatni Péterffyt, ezért rövid interjúra kértük.

A 11. vállalását, az akvapark megépítését nem lehet egy év alatt megvalósítani, persze előrelépést el lehet érni benne valószínűleg, és erre utalt is a videójában. Ugyanakkor ez a vállalás annyiban mégiscsak eltér az előzőektől, hogy ehhez sok pénz kell, sőt rengeteg. Biztosan ez kell most a pécsieknek, ez a legfontosabb dolog? Egyáltalán fenntartható egy ilyen létesítmény?

A polgármesterjelölti programom tervezete elkészült. Első körben véleményezésremegküldtem annak a három pártnak, az MSZP-nak, a DK-nak és a Momentumnak, amelyek már biztosítottak a támogatásukról. A későbbiekben, a kész programról lesz majd széleskörű társadalmi egyeztetés is, amelynek a részleteiről lesz majd külön sajtóbejelentés. Fontos kimondani, hogy a ?Tavaszi Hadjárat? vállalásai részei a polgármesterjelölti programnak, az akvapark is. Természetesen a vállalásokat is részletesen kifejtjük a programban, amellett, hogy minden egyes fontos területtel kapcsolatban is benne áll az, hogy mi az elképzelésem a városról. Ami viszont bizonyosan tény, az az, hogy a pécsiek többsége igényli egy komoly városi strandfürdő létesítését. A polgármester-jelölti programban, amiről nagyon remélem, hogy polgármesteri program lesz október után, ezzel kapcsolatban hangsúlyozzuk, hogy csak olyan módon szeretnénk megvalósítani a fürdőépítést, ha a fürdő maga gazdasági értelemben is fenntartható módon tudja szolgálni a pécsiek érdekeit. Lehetőség szerint tehát egy 12 hónapon át működő, jól kihasznált fürdőt kell építeni. Annak nem csak a pécsiek teljesen jogos igényének a kiszolgálását kell teljesítenie, hanem a városi turizmus fejlesztését is segítenie. Az élményfürdő tehát a városi költségvetés erősödését is tudná segíteni. Az előkészítő stábommal arra jutottunk, hogy az akvapark csak akkor lehet fenntartható, ha strand egész éves kihasználását biztosító szállodaépítés is kapcsolódik a beruházáshoz. Tartok azonban tőle, hogy Páva Zsolték nem ezt a verziót dolgozták ki, így az első lépés ezzel kapcsolatban az lesz, hogy a terveket ebbe a fenntartható irányba kell eltolni, és a beruházás finanszírozását megoldani.

Múlt pénteken röppent fel a hír, a Népszava írta meg, hogy az éppen ezen a hétenkezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó, azaz a POSZT elkerülhet Pécsről, pontosabban ismét egy vándorrendezvénnyé válhat. Mit gondol erről az értesülésről? Van szó a programjában a POSZT-ról?

A POSZT mint fesztivál és mint intézmény külön szerepel a polgármesterjelölti program kulturális fejezetében. A POSZT-ot mindenképpen pécsinek szeretném megőrizni, sőt megerősíteni. Az biztos, hogy változtatni kell, ezt mi is láttuk, érzékeltük, de számunkra nem az a jó megoldás, hogy elviszik innen, hanem éppen az, hogy a POSZT eredeti szellemiségét kell visszahozni, ezt tekintve a kezdeti időkhöz kellene, hogy hasonlítson, azt is ideértve, hogy a POSZT-nak tisztán színház szakmai alapon kell megvalósulni. Én azt szeretném, hogy a POSZT visszaszerezhesse Pécsett a régi fényét, aminek az is a része, hogy a színészek nem csak ?leugranak? Pécsre, hanem itt tudjanak pár napot tölteni, és a turisták is tovább maradjanak, akár részben az előbbi miatt is a városban. Egy erős városvezetés ebben is tud előrelépést elérni.

Az akvapark előtti vállalása úgy kerülhetett be a köztudatba, hogy ön feltáratná és megnyittatná, látogathatóvá tenné Drakula pincéjét. Amiről egyébként viták is vannak, hogy volt-e, hol volt, ha volt, egyáltalán mennyi időt töltött Pécsett a havasalföldi fejedelem, a ?karóba húzó vajda?, Vlad Tepes, akiről Bram Stoker a rémregény vérszívó címszereplőjét, Drakulát mintázta. Ezt teljesen komolyan gondolta? Merthogy ez sem két fillér. És ezt amellett is kérdezzük, hogy valóban nem csak erről, hanem a turizmus fontosságáról is beszélt a Facebook-ra is feltett videóban.

A cél teljesen világos. Az pedig az, hogy Drakula pécsi középkori házának vagy pincéjéneka megtalálásával egy nagyon erős turisztikai célpontot fejlesszünk Pécsett. A turizmus fejlesztése révén ugyanis egyértelműen lehet a helyi gazdaságot is fejleszteni. Minden ilyen fontos döntést azonban kizárólag szakmai alapon szabad meghozni, azt gondolom, hogy szakmai alapokra kell (és már kellett volna régen) visszahelyezni a városi döntéseket. A Drakula-ház feltárása és bemutatása is így merült fel, a pontos részletek azonban nyilvánvalóan csak később derülnek ki. A Pécsett már meglévő értékek fejlesztése azonban legalább ennyire fontos, a turizmus fejlesztése az elsődleges cél tehát, Drakula egy fontos, de csupán egy kisebb fejezet abban, amit szerintem a városban el kell érni az idegenforgalom fejlesztésében.

Az EP-választás eredménye kapcsán a Szabad Pécs már több cikkben is leírta azt, hogy a DK és a Momentum megerősödésének, még az MSZP meggyengülésével is fontos és különös szerepe és jelentősége lehet Pécsett. (Az ellenzéki előválasztás szinte borítékolható elmaradásának is a választási eredmény az egyik fő oka.) Itt ugyanis ez a három párt állt be ön mögé, amíg a választáson nagyon rosszul szereplő LMP és a Jobbik eddig elzárkózott az ön támogatásától. Illetve annyit mondtak, hogy nem fogják támogatni az ön polgármesterjelölti indulását, de azt nagyon is elképzelhetőnek tartották, hogy nem indítanak ön ellen végül saját egy vagy akár két polgármesterjelöltet. Ön is úgy érzi, hogy az EP-választás eredménye ezt a helyzetet nagyon erősen befolyásolhatja, méghozzá az ön számára kedvezően?

Az EP-választások pécsi kihatása tekintetében optimista vagyok. Pozitív jelnek tekintem azt általánosságban, hogy az ellenzék szereplése országosan mégiscsak erősödött az EP- választást megelőző várakozásokhoz és a konkrét előrejelzésekhez, közvéleménykutatásokhoz képest. Ez némi pozitívumot mindenképpen jelent. Az ellenzéki térfélen végbement változások irányát tekintve nagyjából az történt, amit vártam, ám e változás nagyságrendje, bevallom, engem is meglepett. Mindemellett azt remélem, és arra számítok, hogy az ellenzéki erők mindegyike a támogatóm lehet a későbbiekben. Ezért is mondom a fentieken túl újra azt, hogy összességében örülök annak, hogy az ellenzék valamelyest erősödött. Egyfajta magabiztosságot pedig természetesen ad az, hogy az engem már támogató pártok és erők mögött komoly választói támogatottság mutatkozik, és együtt ez a három párt vélemények szerint dominál az ellenzéki oldalon. Mindent el fogok azonban követni az ellenzéki szövetség felállításáért Pécsett, amiben hiszek, ahogyan abban is, hogy azáltal leváltható Pécsett a fideszes városvezetés. Azt gondolom és azt remélem, ez a folyamat most fel fog tudni gyorsulni.

Különböző módon, más-más témákkal, vegyes intenzitással, de már jó ideje támadja önt a pécsi kormányhű propaganda média, sőt különböző politikai szereplők is, nyilván olyanok, akik nem érdekeltek abban, hogy ön sikeres polgármesterjelölt legyen. Az egyik visszatérő téma, hogy ön az erőmű korábbi vezérigazgatójaként mecseki fákat égettetett el az erőmű biomasszablokkjában. A téma átvitt értelemben is forró, egészen biztos, hogy nem fogják ezt abbahagyni. Az egyik pécsi politikus rendre olyan számokkal dobálózik ennek kapcsán, ami még számunkra is egyértelműen falsnak tűnik, de nyilvánvaló, hogy a választók arra kíváncsiak, hogy ön hogyan válaszol ezekre a felvetésekre. Válaszol ezekre?

Még ebben a hónapban, júniusban egy külön sajtótájékoztatót tartok ebben az ügyben. Ott részletesen fogok szólni erről, illetve a Pécsi Hőerőműben töltött éveimről és szerepemről, akkor is a biomassza blokkról és a fákról is beszélni fogok, részletesen. Nagyon határozott választ fogok adni az elhangzott hamis vádakra.

Az EP-választás eredménye miatt ez a kérdés talán már nem tűnik túlságosan aktuálisnak, de meg kell kérdezni, mert az ellenzéki összefogás mégiscsak szenvedhetett el veszteségeket emiatt: nem bánta meg a januárban, vagy akár az elmúlt hónapokban, hogy elvállalta az év eleji kormányellenes tüntetésen a felszólalást, és azt, hogy ott jelentsék be egyes pártok, de nem a teljes ellenzék azt, hogy beállnak ön mögé?

Nem az EP-választás – e tekintetben értendő – sikere mondatja velem azt, hogy nem. Azt kellett mérlegelnem, és azt is tettem mérlegre, hogy mennyi időm van arra, hogy megismertessem magamat a pécsiekkel, hiszen, ne feledjük, én nem a politika világából érkeztem. Valóban voltak korábban egyeztetések az ellenzéki összefogásról, de egy idő után azt láttam, hogy mások úgy gondolják, hogy még van idő, nem sürget semmi, miközben már egy év, meg még kevesebb, aztán pedig még annál is kevesebb volt vissza az önkormányzati választásig. Én megkezdtem már tavaly ősszel az egyeztetéseket pártokkal és civilekkel is, haladtam előre, a tüntetésen való felszólalás és a bejelentés egy nagyon komoly lehetőség volt, és nagyon örülök, hogy léptünk. Pont azt hirdetem meg, hogy tettek kellenek ott és akkor, ahol és amikor esetleg helyben járás vagy kivárás van. Tehát, ha ma kellene eldöntenem, hogy januárban színpadra lépek-e egy tüntetés keretein belül, vagy sem, a válaszom ugyanaz lenne az azóta történtek ismeretében is, vagyis, mindent ugyanúgy tennék, elvállalnám a januári beszédet és bejelentést.

KategóriákMETÁL