A pécsi önkormányzat médiacége, a Pécsi Kommunikációs Központ által fenntartott Pécsma.hu készített interjút Nyőgéri Lajossal, Pécs új, harmadik alpolgármesterével, a nagy vihart kiváltott kinevezése kapcsán. Az interjút készítő főszerkesztő, a Szabad Pécs volt munkatársa, egyik alapítója azt is megkérdezte tőle, hogy lemond-e, mit gondol az őt ért politikai szövetségesi kritikákról és a sokat emlegetett MSZP-s túlsúlyról. FRISSTÍVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikAz interjúban ezek voltak Nyőgéri Lajos szerintünk legfontosabb állításai.

Nem mond le. Most is ő maga döntött, és tavaly év végén is, amikor a gazdasági bizottsági elnöki posztról lemondott, habár Péterffy Attila polgármester azt sem tartotta szerencsés lépésnek. A cégvezetéstől való eltiltás (amit a Szabad Pécs írt meg a kinevezés után, a lemondás előtt) azonban gazdasági jellegű probléma, és akkor a gazdasági bizottság elnöki pozíciójáról volt szó. Ez nagy támadási felület lett volna.

Akkoriban éppen vált, és nem figyelt mindenre, amire kellett volna. Volt több, bevétellel nem rendelkező cége, amikkel kapcsolatban nem adott le bevallásokat, ezért kényszertörlést rendeltek el, őt pedig eltiltották a cégvezetéstől.

Szerinte a céges ügyek nem akadályai annak, hogy felügyelhesse a szociális területet, ráadásul az egész képviselő-testületből neki van erre egyedül végzettsége, egyetemi diplomával rendelkezik, a pécsi egyetem szociálpolitika szakán végzett, dolgozott szociális intézményben, civil szervezeteknél, volt nonprofit szervezet, a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont vezetője, két cikluson át volt az önkormányzat népjóléti bizottságának elnöke. Minden egyes pécsi szociális intézménnyel és ellátási szerződéssel rendelkező civil szervezettel több évtizedes kapcsolata van, ugyanazt a nyelvet beszéli, amit ők.

Azt gondolja, hogy a politikai szövetségesek bírálata egyaránt szólt a személyének, politikai múltjának és a kinevezése körülményeinek, ugyanakkor szerinte jogilag és tartalmilag is kikezdhetetlen a döntés. Szociális szempontból a covid-időszak nagyon sok embert érint hátrányosan. A polgármester azért kapott különleges jogosítványokat és döntési jogköröket veszélyhelyzetben, hogy a járványhelyzet és annak különböző hatásait hatékonyan tudja kezelni.

Nyőgéri szerint ma divat arról beszélni, hogy Pécsett MSZP-s túlsúly van a városvezetésben és a városi cégeknél, de ő ezt nem így látja. Mint mondta, Pécsett a Magyar Szocialista Pártnak mély beágyazottsága van, ő maga az ellenzéki szövetség kampányfőnöke volt, és szerinte Pécsett az MSZP erőfeszítései nélkül nem sikerült volna legyőzni a Fideszt. Azt pedig egy pillanatig sem gondolja, hogy a kinevezésénél az motiválta a polgármestert, hogy a szocialistákat erősítse. Ez szerinte nem politikai, hanem szakmai kinevezés volt. Nyőgéri itt a Szabad Pécsnek az alpolgármesteri kinevezésről szóló, hátteret felrajzoló cikkére, illetve az MSZP-s kinevezésekről szóló írására refelektált.

“A pandémia időszakában, a város jelenlegi nehéz helyzetében” nem fog plusz pénzébe kerülni Pécsnek az ő alpolgármesteri kinevezése. Társadalmi megbízatású alpolgármester lesz, a jelenlegi képviselői díjazása mellett fogja ellátni ezt a plusz feladatot.

Az interjúból teljesen egyértelműen nem derült ki, hogy ez az állapot meddig fog tartani, de tippünk szerint a veszélyhelyzet végéig. Magyarán a képviselői és az alpolgármesteri díjazás közti különbség, ami nagyjából bruttó 650-700 ezer forint plusz (és járulékai) havonta, leghamarabb csak jövőre fog többletkiadást jelenteni a városnak. Természetsen rákérdeztünk erre a városházán, hogy jól értjük-e azt, hogy a veszélyhelyzet idejére szól “csupán” a város harmadik alpolgármesterének társadalmi státusza, vagy a még a ciklusból elviekben hátralévő négy évre. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Frissítés 12.15 – A társadalmi státuszról később még dönt Péterffy Attila

Válaszolt a városháza a Szabad Pécs megkeresésére, miszerint jól értettük-e Nyőgéri Lajos Pécsmának adott nyilatozatából azt, hogy a társadalmi státuszú alpolgármesteri tisztség nem a teljes (már csak négyéves) megbízatásra szól, hanem csak a pandémia vagy veszélyhelyzeti időszak idejére. A válasz szerint ezt még nem döntötték el.

„A pandémia ideje alatt társadalmi megbízatásban, a jelenlegi képviselői javadalmazásáért dolgozik Nyőgéri Lajos. A pandémia végén a polgármester áttekinti a helyzetet és dönt a továbbiakról” – válaszolta a pécsi városháza.

A teljes interjú ITT olvasható el.

KategóriákMETÁL