Minisztériummal, katasztrófavédelemmel, az egyetemmel és karitatív szervezetekkel dolgoz ki összehangolt intézkedési tervet a pécsi önkormányzat az Ukrajnából érkező menekültek ellátására, közölte hétfőn délelőtt a városháza. Az önkormányzat a pécsiek segítségét is kéri: a lakosság önkéntes munkával és adományokkal tud a legjobban segíteni a menekültek ellátásában.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Ukrajnában zajló háború nyomán Magyarországnak jelentős létszámú menekült érkezésére kell felkészülnie. Bár a tervek szerint a menekülteket elsősorban a hazájukhoz közelebbi megyékben, Kelet-Magyarországon tervezik ellátni, amennyiben a létszámuk indokolja, a dunántúli megyékben is gondoskodni kell az ellátásukról. A pécsi önkormányzat ezért már a múlt héten megkezdte a felkészülést a fogadásuk koordinációjára, olvasható a hétfő délelőtti pécsi városházi közleményben.

Fontos, hogy a segítségnyújtás a lehető leghatékonyabb legyen, ezért szervezett formában biztosítjuk a Pécsre érkező menekültek ellátását. Ennek érdekében pénteken már összehívtuk az intézményeink, a katasztrófavédelem és a legnagyobb karitatív szervezetek vezetőit, hétvégén pedig a Pécsi Tudományegyetemmel és az illetékes szakállamtitkársággal is egyeztettünk. Velük összehangoltan alakult ki a menekültek fogadására és ellátására szolgáló pécsi intézkedési terv” – idézi a közlemény Nyőgéri Lajost, Pécs szociális területért felelős alpolgármesterét.

Eszerint Pécsre az állam által szervezett módon érkeznek majd a menekültek. Az ő fogadásukra a pécsi önkormányzat az Expo Centerben alakít ki fűthető fogadóállomást. Itt regisztrálják a menekülteket, akik egy, erre a célra kialakított rendelőben orvosi vizsgálaton vesznek részt. Ezt követően a katasztrófavédelem biztosítja a szállást a részükre, az élelmezésükről pedig az önkormányzat intézményei, illetve a karitatív szervezetek gondoskodnak. A szakorvosi ellátását igénylő menekültek a pécsi egészségügyi intézményekben kaphatják meg a szükséges kezeléseket. 

A pécsiek segítségére is számítunk. Elsősorban a menekültek regisztrációjában segítő önkéntesek jelentkezését várjuk, ők a Civil Közösségek Házánál tudnak jelentkezni a +36202637659 telefonszámon, illetve a onkentespecs@gmail.com email címen. Előnyt élveznek az ukránul, illetve az oroszul beszélők, de mások jelentkezését is szívesen fogadjuk” – így folytatta Nyőgéri Lajos.

Felajánlással segítheti a lakosság a menekültek ellátását

Ruhaadományokra nincs szükségünk, de azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekre, például májkrémre, konzervekre, vagy kekszekre igen. Ezen kívül higiéniás termékekkel, például wc papírral, papír zsebkendővel, fogkefével, fogkrémmel, nedves törlőkendővel, pelenkával tudnak segíteni, illetve plédekre, polifoamokra, és egyéb szükséges dolgokra, például hosszabbítókra van szükség. A legnagyobb segítség azonban most a pénzadomány, ezt tudjuk a leggyorsabban és leghatékonyabban a menekültek ellátására felhasználni – foglalta össze a legszükségesebbeket a közlemény szerint Udvaros Renáta, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének igazgatója.

A tárgyi felajánlásokat hétköznap 8 és 16 óra között a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Irodájában, a Dobó István u. 89-ben, illetve hétköznap 8 és 20 óra között a pécsi családsegítő szolgálat telephelyein, az Anikó utca 5-ben, a Tüzér utca 7-ben és Hársfa utca 154-ben fogadják.

A pécsi önkormányzat az alábbi, külön erre a célra létrehozott számlaszámon fogadja az ukrajnai menekültek ellátására szánt adományokat:

10024003-00336255-00000330 (közlemény: Ukrajna)

A pénzadományokat a karitatív szervezetek az alábbi számlaszámokon fogadják:

  • Baptista Szeretetszolgálat: 10918001-55555555-55555555 (közlemény: Ukrajna)
  • Magyar Vöröskereszt: 10405404-00026548-00000009 (közlemény: Humanitárius válság)
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 11784009-20211130-00000000 (közlemény: Ukrajna)
  • Katolikus Karitász: 12011148-00124534-00100008 (közlemény: Ukrajnai háború)
  • Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata: 12072507 – 01431114 – 00300006 (közlemény: ukrajnai harcok elől menekülők segítése)

​A karitatív szervezetek telefonos adománygyűjtést is hirdettek: a 1350-es, vagy a 1359-es szám hívásával minden telefonáló 250 forint értékű adománnyal járul hozzá a háborús menekültek megsegítéséhez.

A közleményben hangsúlyozták, amit már korábban, a múlt heti, atomtemető ellen rendezett sajtótájékoztatón Péterffy Attila is elmondott, hogy Pécs hű marad gyökereihez és az UNESCO Békedíjhoz, amelyre a délszláv háború során bizonyult méltónak. Ugyanakkor abban bíznak, hogy a háború hamarosan befejeződik, és a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek mihamarabb visszatérhetnek otthonukba.

KategóriákMETÁL