Öt órán keresztül tárgyalt az elhíresült nagy asztalnál Moszkvában három héttel az ukrajnai háború kitörése előtt Orbán Viktor. Ehhez képest vajmi kevés információ látott napvilágot arról, hogy ott mi is hangzott el.

Öt órán keresztül tárgyalt az elhíresült nagy asztalnál Moszkvában három héttel az ukrajnai háború kitörése előtt Orbán Viktor. Ehhez képest vajmi kevés információ látott napvilágot arról, hogy ott mi is hangzott el.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ráadásul az akkori híradásokban, amelyek gyakorlatilag a Kreml és a magyar kormány közléseire tudtak csak hivatkozni, olyan információk is szerepeltek, amikről aztán más, attól eltérő adatok is napvilágot láttak, értve ezalatt például azt, mennyiért vásárolja az olajat és a földgázt Oroszországtól Magyarország.

Cikkünk egyik fő tárgya azonban az, hogy a Ukraine Today-re hivatkozva ma a 444 azt írta, hogy az Ukrán Nemzeti Biztonsági Tanács (az ukrán elnöki hivatal részeként működő testület) titkára, Olekszij Danyilov szerint Vlagyimir Putyin előre tájékoztatta a magyar kormányt Ukrajna megtámadásáról.

„Magyarország valamiért azt hitte, megszerezheti a területünk egy részét. De ez sosem történhet meg. Meglátjuk majd, milyen konzekvenciái lesznek ennek Magyarországra nézve a háború után” – közölte Danyilov.

Amint azt a 444 is megjegyzi, már korábban is voltak olyan spekulációk, amik szerint Putyin beszélhetett arról Orbánnak, hogy Kárpátalja visszakerülhet valamiképpen Magyarországhoz, de ilyen szintű kijelentés eddig nem volt.

Persze, lehet erre legyinteni is, hiszen egy magas rangú ukrán vezető beszélt erről, de aztán a 444 szemlézte Ferenc pápa olasz sajtónyilatkozatát is. Ami persze önmagában és egyértelműen nem bizonyítja, hogy az ukrán biztonsági tanács titkára igazat mondott, de az állításának az a része, hogy talán valóban beszélhetett Vlagyimir Putyin Orbánnak arról, hogy meg fogja támadni Ukrajnát, már más megvilágításba kerülhet.

A Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban ugyanis a katolikus egyházfő az Ukrajna elleni orosz agresszióról beszélt, többek közt kijelentve azt, hogy a béke érdekében kész találkozni Moszkvában Putyinnal. Megemlítette azonban Orbán Viktor nevét is, közölve azt, hogy amikor április végén a Vatikánban találkozott a magyar kormányfővel, Orbán Viktor azt mondta neki, hogy tud arról, hogy az oroszoknak van egy tervük. És a szerint május 9-én mindennek vége lesz. A pápa ezzel kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy tényleg így van, de ő pesszimista.

A pápa nyilatkozatában nem csak az a nagyon érdekes, hogy elmondott egy olyan részletet a találkozásukról, amit Orbán Viktorék nem kommunikáltak idehaza – miszerint Orbán a Vatikánban az oroszok tervéről is beszélt –, hanem nyilván az is, hogy Orbán egyáltalán tudott az oroszok tervéről. Mert azt nyilvánvalóan senki sem feltételezi – ellentétben esetlegesen az ukrán biztonsági tanács titkára szavainak megítélésével –, hogy az egyházfő ne azt mondta volna, ami valójában elhangzott. Sőt, azt sem hiheti senki, hogy Orbán Viktor a levegőbe beszélt, amikor a katolikus egyházfővel tárgyalt.

Azaz amennyire csak lehetséges, annyira biztosra vehető, hogy Orbán Viktor valóban ezt mondta Ferenc. pápának, és hogy ez valóban így van, vagy legalábbis Orbán valóban ezt az információt kapta korábban.

És akkor innentől kezdve már csak kérdések maradnak, egyelőre megválaszolatlan kérdések. Az, hogy honnan tudta ezt Orbán Viktor? Mikor és ki mondta neki? Lehetséges-e, hogy nem mostanában, vagy a háború kitörése óta jutott ez a tudomására, hanem akár már korábban?

És, ha korábban, akkor vajon ott, Moszkávban, amikor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt öt órán keresztül?

KategóriákPUNK