Írásbeli kérdéssel fordult Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és parlamenti frakcióvezetője Polt Péter legfőbb ügyészhez az elhíresült pécsi botrányos buszbeszerzés, a Volvo-gate miatt. Polt Péter csütörtökön keltezett válaszlevele már olvasható az ügyészségi portálon.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Ügyészség hivatalos portáljára került fel a hírek közé Polt Péter legfőbb ügyész Tóth Bertalannak címzett legutóbbi válasza. PDF – ITT. A pécsi származású MSZP-elnök és parlamenti frakcióvezető (ismét) a Tüke Busz 2015-ös elhíresült, botrányos buszbeszerzése, a ma már Volvo-gate-ként is ismert ügy miatt kereste meg Polt Pétert. PDF – ITT.

A Volvo-gate ügyről fontosabb írásaink ITT és ITT olvashatók (illetve lejjebb is lesznek még linkjeink), de véleményünk is volt erről az egész cirkuszról.

Tóth Bertalan írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be augusztus 6-án a dr. Polt Péter legfőbb ügyészhez, “Nyomozási cselekmények a TÜKE Busz Zrt-nél? IX.” címmel.

Mint írta, figyelemmel arra, hogy a nyomozás lassan több mint két éve tart, ezért az Alaptörvényben biztosított jogával élve, és egy vonatkozó OGY-határozat alapján kérdéseket intéz Polt Péterhez. A következőket:

1, Milyen nyomozati cselekményeket hajtottak végre 2018. szeptember 28-át követően?

2, Történt-e már gyanúsítotti felelősségre vonás? Ha igen, ki ellen?

3, Mikorra várható a nyomozás lezárása? Ha már lezárult, milyen megállapításokat tettek a nyomozóhatóságok? Ha még nem zárult le, mi az indoka az újabb határidő-hosszabbításnak?

4, Kik azok az érintett közszereplők, akiket a holland ügyészség megnevezett a TÜKE Busz Zrt. 2015. évi buszbeszerzésével összefüggésben indult nyomozásban?

5, Van-e az ügyben érintett közszereplőknek mentelmi joguk?

6, Kiderült-e, hogy kik vannak a thaiföldi offshore-számlák mögött?

7, Mi kell még ahhoz, hogy ebben az ügyben a nyomozóhatóság végre lépjen és gyanúsítással éljen?

Polt Péter hamar reagált, augusztus 15-én keltezett válaszlevelet jegyezm ami pedig már meg is jelent az Ügyészség honlapján, amit a Szabad Pécs egy másik hír vagy közlemény   keresése közben vett észre.

Három gyanúsított

A legfőbb ügyész azt írta, hogy az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A nyomozó hatóság 2018. szeptember 28-át követően tanúkat és gyanúsítottakat hallgatott ki, okiratokat szerzett be, továbbá vagyont érintő kényszerintézkedéseket foganatosított.

A legfőbb ügyész azt írta Tóth Bertalannak, hogy vagyon elleni bűncselekmény és pénzmosás miatt három személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

Arról a Szabad Pécs beszámolt, hogy az ügynek már vannak gyanúsítottjai és arról is, hogy három személyről tudni, illetőleg, hogy történtek már vagyonlefoglalások/-zárolások is a keletkezett kár (vagy annak egy részének) a biztosítására.

Akár 2021-ig elhúzhatnák a már két éve tartó nyomozást 

Polt Péter leírta azt is, hogy a nyomozás még folyamatban van, és az eljárással kapcsolatban a gyanúsításra vonatkozó kétéves határidő miatt a nyomozás a gyanúsítottakkal szemben 2021. január 3-ig folytatható. Azaz arra is lehet következtetni, hogy mikor történtek a meggyanúsítások, aszerint kimondható, hogy nem indult túl jól ez az év az ügy három érintettjének.

És a nagyon sokakat foglalkoztató kérdés: érinettek-e közszereplők

Tóth Bertalan, külön meg nem nevezett közszereplők esetleges részvételét firtató kérdésére is írt választ Polt Péter, mégpedig azt, hogy a holland ügyészség a Tüke  buszbeszerzésével összefüggésben érintettként közszereplőt nem nevezett meg.

Végül azt mondta, hogy a ügyben folytatott bizonyítás tárgyával kapcsolatos tájékoztatás a nyomozás érdekeit sértené, ezért az erre irányuló kérdésekre válasz nem adható.

Lennének még kérdések

Lapunk egyébként az kérdezte volna meg azonnal Polt Pétertől, hogy más módon, azaz NEM érintettként voltak-e megnevezve közszereplők a holland ügyészségi iratokban. Lapunknak az a nem hivatalos informácója ugyanis, hogy holland nyomozati iratokban szerepel több magyar közszereplő neve is. Például egyes, a hatóságok tudomására jutott telefonos beszélgetések leiratában. Illetve azt is megkérdeztük volna, hogy a holland nyomozástól függetlenül a magyar hatóságoknak, akár a nyomozást elrendelő ügyészségnek volt-e olyan feltételezése életszerűség (lásd még: NER and co.) miatt, másrészt az esetlegesen hivatalosan tudomására jutott információk miatt, hogy az üggyel kapcsolatba kerülő, esetleg döntési helyzetben is lévő közszereplőket (mert ilyenek voltak) legalább kihallgassanak. Merthogy a levélben a gyanúsítotti kihallgatásokat említi, de a Szabad Pécs úgy tudja, hogy magyar közszereplőket meg sem hallgattak még tanúként sem mindezidáig az eljárás során. Végül azt is megkérdeznénk, hogy egy tízig terjedő skálán mennyire tartaná megfelelően gyorsnak és eredményesnek az általuk elrendelt és felügyelt nyomozást. Illetve azt a tényt miképpen értékeli, hogy ezt az ügyet egy külföldi hatóság nyomozása indította el valójában.

Mint mondtuk, azonnal feltettük volna most, a válaszlevél elolvasása után ezeket a kérdéseket Polt Péternek, ha lett volna rá módun, de azt nem mondtuk, hogy nem is tesszük fel soha. Ezeket a kérdéseket augusztus 21-én a soron következő első hivaztalos munkanapon meg fogja kapni a Legfőbb Ügyészség a Szabad Pécstől.

És egy kicsit más ügy

Lapunk valamivel több, mint egy hónapja beszámolt arról, hogy telefonautomata hívásokkal “Vári Attila” kereste meg a pécsieket, amely hírre reagálva az ellenzéki szövetség sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez. Lapunk a közlemény megérkezésének híréről és az előzményekről szóló bevezető után változtatás nélkül közölte az ellenzéki szövetség sajtóközleményét, ahogy azt nagyon sok esetben megtesszük a legkülönfélébb sajtóközleményekkel. E cikk kapcsán a napokban kaptunk egy, amúgy véleményünk szerint nem teljesen hivatalos és a megfelelő határidőből is kifutó megkeresést a Tüke Busztól, hogy helyesbítsük a cikkünkben megjelent állítást, aminek a kért módon nem kívántunk megfelelni, ugyanakkor, amint a cikk linkjében láthatják, frissítettük utólagosan az írást. Megjegyezzük, nem az írásunkat, hanem az idézett, hosszú sajtóközleményben lévő egyik félmondatos állítást kifogásolták. Szerintünk az állítás legfeljebb félreérthető, de több nyilvánvaló és közismert körülmény miatt csak az érti félre, aki félre akarja, minthogy egyértelmű, hogy a Tüke Busz Volvo-beszerzéskori vezetésével kapcsolatban fogalmaztak meg állítást, és nem az azt követően kinevezett emberekre vonatkozóan.

KategóriákMETÁL