Újra felkapott politikai téma lett a Mecsek fáinak a Pécsi Hőerőmű biomassza üzemébe történő beszállítása. És a mindent maga alá gyűrni kész fideszes propagandagépezet jelenleg kb. három lépésre van attól, hogy megpróbálja beadni: a pécsi hőerőműben Péterffy Attiláék idejében a biomasszát szó szerint értették, és szűz kislányokkal fűtöttek be, a pokol tüzét táplálva. A október 13-ai választáson esélyes pécsi ellenzéki polgármesterjelöltre, Péterffy Attilára hónapokkal ezelőtt ráaggatták az “erdőégető” címkét, azóta pedig újra és újra lőnek erre a táblára – függetlenül az üzenet igazságtartalmától. A szándék egyértelmű, ahogyan az is, hogy a kormánypárt politikai, választási és média kommunikációját irányító emberek sejlenek fel a lejárató kampány megszervezése, de minimum jóváhagyása mögött. Pedig csapást a hatalmas erdőégetőzéssel valójában nem az ellenzéki jelöltre, hanem a Fideszre mérik. Mivel azonban régóta nem észérvek irányítják a Fidesz kommunikációját, és az kizárólag a tábornak és a bizonytalanoknak szól, ez a körülmény cseppet sem számít. Sem nekik, sem a szavazóik többségének. És ezért is biztos, hogy lesz még lejjebb.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fidesz and Co. nevű, pártnak tűnő befektetési vállalat pécsi győzelmét és hatalomban maradását óhajtó pécsi ún. illetékesek hozták elő és tartották jó ideig felszínen a pécsi önkormányzati választási kampány egyik legerősebb politikai üzenetét. Azt ti. hogy az ellenzéki összefogás pécsi polgármesterjelöltje, Péterffy Attila erdőégető.

Ez a kijelentés ad verbum hamis. Egyértelműen hazugságról van tehát szó.

Csakhogy nagyon nincs más nekik, ez jól és régóta látszik. Volt persze az esetleg/netalántán P. A. asszony- és családverő, de az a kampány túl lett tolva. Meg persze van Gyurcsány és Soros, illetve még biztosan jön a migránsokat Pécsre beenegedő, beköltöztető, ingyen etető maszlag is.

Szóval fogás nincs sok, ezért is vitték és viszik végig, hatásszüneteket is tartva, de tulajdonképpen a kezdetektől az “Aljasabb fogások és világmagyarázatok, alacsony kockázattal”-feliratú fiókból random elővett politikai terméket. Amit aztán az elmúlt hónapokban branddé gyúrtak, ez lett az NBMF.

A NAGY BIOMASSZÁS MECSEKI FAÉGETÉS mítosza.

Kővári János, Vicze Csilla, na és a teljes fideszes helyi média, sőt a Fidesz országos sajtója is beszállt az üzenet elterjesztésébe. Amihez jött még külön felkérés nélkül, itt-ott és néhanapján a balra és jobbra egyaránt bokszoló pécsi LMP is. Sőt, legújabban az illiberális káder-utánpótlásról gondoskodó  Fidelitas is, amely egy faék egyszerűségű, de annál kártékonyabb közleménnyel szállt be a meccsbe, rögtön magasabbra téve a lécet, a nagyon rossz csengésű, többértelmű “Péterffy-irtás” szókapcsolatot bedobva. A csapatok felálltak, bár talán majd még lépnek elő új szereplők is a következő hetekben.  

Na, de milyen a jó és szándékos hazugság? Hát olyan, aminek vannak igazságmorzsái. Politikai értelemben pedig az, amit az amúgy is kissé megvezetett saját táborban kevés kivétellel, és a bizonytalankodók szép számú közösségében is sokan elhihetnek.

Márpedig a Pécsi Hőerőműnek tényleg volt vezérigazgatója Péterffy Attila (=igazság). A Pécsi Hőerőműnek tényleg van biomassza blokkja (=igazság). A biomassza blokkban valóban égetnek fát, hengeres fát is, sőt, mecseki fát is (=igazság).

És, hogy mi van a többi állítással? Ott más van az egyenlőségjel után: hazugság, ferdítés, csúsztatás.

A Fidesz győzelmében érdekeltek azonban ezzel együtt is szívesen veszik át és mantrálják ezt a politikai üzenetet, mondván, ezzel odavágnak Péterffynek, de úgy igazából. És hát érezhetik is, hogy erre szükség van.

HABÁR AZ IGAZSÁG SOSEM VOLT TITOK

Sőt, a kampány elején-közepén Péterffy Attila a lényeget erről az ügyről egy részletes előadásban elmondta már. Aszerint:

a hőerőmű számos alapaanyagot vásárolt a biomassza blokkok üzemeltetéséhez

annak egy része valóban fa volt

a fának egy része valóban mecseki fa volt (kisebb arányban, mint amit az állampárt emberei mondtak vagy mondattak persze)

a fát a Hőerőmű megbízás alapján vette

a beszállítók, leginkább például a Mecseki Erdészeti Zrt. döntötte el, hogy honnan vág ki, és milyen fákat

mivel a Hőerőmű a leglacsonyabb árat fizette, hiszen gyakorlatilag mindegy volt a fa minősége, egyértelműen a beteg, hivatalosan és szabályosan kivágható és pl. a bútoripar számára nem értékesíthető fát adták el nekik

teljesen nyilvánvaló, hogy a Hőerőmű mai és korábbi vezérigazgatójának semmi köze nincs ahhoz, hogy az erdészetek hol és hogyan vágnak ki fát és melyikeket, pláne nem mutogat rá pl. a Mecsekben túrázgatva a neki leginkább tetsző fákra, semmi köze hozzá, ezt az erdészetek, fakitermelők, magán beszállítók intézik

Na, de miért is mondtam az elején, hogy igazából a Fidesz jelképesen az égbe köpött, majd aláállt?

Azt egy korábbi fotós cikk felidézésével megmutattuk, hogy annak idején Pécs jelenlegi fideszes vezetői hogyan és mennyire is dicsérték a Hőerőmű biomassza blokkját. És azt, hogy milyen jó is, hogy tisztult a levegő Pécsett emiatt.

De ezen túl is vezessük le ezt az egész helyzetet, a lényegre koncentrálva. Tisztán politikailag.

A hengeres fa egy jó részét a Mecseki Erdészeti Zrt. szállította a Pécsi Hőerőműnek.

A Mecseki Erdészet egy állami cég.

A Mecseki Erdészetet az Agrárminisztérium felügyeli.

Az Agrárminisztérium az agrárminiszter vezetése és irányítása alatt áll.

Az agrárminiszter a Fidesz-KDNP-kormány által kinevezett miniszter.

Az agrárminiszter a Fidesz-KDNP kormány tagja.

Vajon akkor mi is lehet a baja a Fidesznek az “erdőégetéssel”? Ha tényleg volt erdőégetés, és elveszett miatta a Mecsek, akkor azt miért nem akadályozta meg a Fidesz-kormány és minisztere?

Egy igen fontos részletről viszont még nem beszéltem: arról, hogy a pécsi Fidesz bajban van. Nem találtak igazán alkalmas és igazán helyi embert Páva Zsolt pótlására.

Vári Attilára mint pm.-jelöltre kb. azt mondhatták, hogy nem jó, de nem is tragikus. Aki, ha “megtolnak” kicsit, talán még nyerhet is, fel lehet hozni a kampány végére. Páva még mindig jobb és esélyesebb lett volna, de ő állítólag nem lehetett. Szóval Vári lett, ha akarta az elején, ha nem. És ha mégis veszít? Akkor megy tovább az élet. Mármint a Fidesz budapesti központja és vízfeje szempontjából nem számít, mert Pécs már amúgy is bukónak tűnő város lehetett, és nem egy belső körhöz tartozó vagy éppen most ahhoz közeli ember és csapat bukik el.

A XXI. századi illiberális állampárt persze nagyon, nagyon szereti a vidéket, de a döntések nem Pécsett és nem Szegeden születnek, hanem Budapesten – a vidékről, Pécsről és Szegedről szóló döntések is. Vagy ha nagyon muszáj “vidékezni”, akkor Felcsúton vagy Sóstón, akár szotyolázás vagy  kolbásztöltés közben, de nem mondjuk Európa Kulturális Fővárosában és főleg nem az UNESCO Béke Díjával kitüntetett városban.

Pécsett ráadásul nem jól muzsikáltak az urak, így még inkább fogni kell nekik és helyettük. És mit ad Isten, itt még össze is állt az a nyomorult ellenzék és találtak is egy olyan jelöltet, akiről az emberek bizony elhihetik, hogy politikával eddig nem foglalkozó civilként (cégvezetőként, menedzserként) el tudna vezetni egy várost. Ráadásul elszámoltatást ígért.

Péterffyt tehát piszkálni, gyötörni kell, lejáratni, karaktergyilkolgatni, ő lett a nagy erdőégető. Éppen ezért még számítunk, számítok arra, hogy ez az eszement kampány így ahogy van, folytatódik tovább, sőt még tovább durvul.

Két jó dolgot látok csak benne. 1. Hogy egy hónap múlva vége lesz. 2. Hogy meglepetés, na az legalább nem fog érni.

KategóriákPUNK